DESSO AirMaster® for education: voor een gezond en stimulerend binnenklimaat in het onderwijs

DESSO AirMaster® for education: voor een gezond en stimulerend binnenklimaat in het onderwijs

Het binnenklimaat en kleurgebruik in schoolgebouwen staat in directe relatie tot de prestaties van kinderen en docenten. De DESSO AirMaster® tapijttegels zijn uitermate efficiënt in het opvangen en vasthouden van fijnstof en dragen daarmee actief bij aan het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit en verminderen van allergenen.  

De nieuwe DESSO AirMaster® for education lijn biedt daarnaast felle, levendige en stimulerende kleuren, perfect voor gebruik in het basis- en voortgezet onderwijs. De nieuwe kleurcombinaties zijn bovendien complementair met onze andere productgroepen zoals linoleum

De nieuwe DESSO AirMaster® for education lijn bestaat uit twee collecties: de DESSO AirMaster® Stitch for education en de DESSO AirMaster® Earth for education. De felle en levendige kleuren van de DESSO AirMaster® Earth collectie komen terug in de accentkleuren van de Stitch collectie. Zo ontwikkelt u gemakkelijk een prikkelende en stimulerende omgeving, is het creëren van zones en afbakening erg eenvoudig en behoudt u de rust en kalmte in het design.  

Speels en stimulerend design

Een stimulerende schoolomgeving is erg belangrijk voor de ontwikkeling van scholieren. De nieuwe DESSO AirMaster® for education lijn bevat felle, levendige en prikkelende kleuren, biedt oneindig veel kleurencombinaties en is complementair met de designs, kleuren en patronen binnen onze andere productgroepen.

Gezond en fris binnenklimaat

Een gezond en fris binnenklimaat staat in directe relatie tot de (leer-)prestaties van kinderen en docenten. Onze DESSO AirMaster® for education tapijttegels dragen actief bij aan het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit, vangen de aanwezige fijnstof en allergenen op, en verbeteren de akoestiek.

Duurzaam in ontwerp

Ontwikkeld met een EcoBase-rug en ECONYL®-garen, zijn de DESSO AirMaster® for education tapijttegels 100% te recyclen en Cradle-to-Cradle zilver gecertificeerd. De AirMaster® for education collectie is in design zo ontworpen, dat het met minimale inspanningen perfect gerecycled kan worden.

Een aantrekkelijke en stimulerende schoolomgeving

Kleur speelt een grote rol in de ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongvolwassenen. Kleur heeft namelijk een uitzonderlijk effect op leervaardigheden. Zo draagt het juiste gebruik van kleur bij aan een verbetering van het geheugen, stimuleert het creativiteit en heeft het effect op de ontwikkeling van motorische vaardigheden en persoonlijkheden.

Het al dan niet prettig ervaren van kleuren is echter ook leeftijdsafhankelijk. Met andere woorden, in het voorschrijven van een kleurenpallet dient rekening te worden gehouden met de ontwikkeling van de visuele vaardigheden van iedere doelgroep, diens emotionele staat en behoefte aan stimulatie voor de psychomotorische ontwikkeling.

Het effect van kleur in een klaslokaal
Het juist gebruiken van kleur in een klaslokaal

Onze DESSO AirMaster® for education collectie bevat felle, levendige en stimulerende kleuren en is uitermate geschikt voor gebruik in het basis- en voortgezet onderwijs. De nieuwe lijn biedt daarnaast oneindig veel kleurencombinaties en is perfect complementair met designs, kleuren en patronen in onze andere productgroepen zoals linoleum, heterogeen vinyl en PVC-stroken.  
 

EMEA splitter

Een gezond en fris binnenklimaat in het onderwijs

Uit onderzoek1 blijkt een directe relatie tussen het binnenklimaat in schoolgebouwen en de leerprestaties van kinderen. Vanaf 2000 wordt in Nederlandse scholen onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het binnenmilieu. Ruim 80% van de scholen presteert hierbij ondermaats.

Om schoolbesturen en gemeenten te ondersteunen in het ontwikkelen van een gezonde en duurzame leeromgeving is daarom, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een programma van eisen opgesteld: het Frisse Scholen Programma. Dit programma biedt handvatten voor de bouw én renovatie van schoolgebouwen binnen vijf thema’s: energie, luchtkwaliteit, temperatuur, licht en geluid. 

De kwaliteit van binnenlucht wordt doorgaans gemeten aan de hand van de CO2-concentratie. De concentratie CO2 (ook wel koolstofdioxideconcentratie) staat symbool voor de vervuiling en de hoeveelheid aanwezige schadelijke stoffen, zoals fijn- en stikstof, aanwezig in de lucht. Een hoge CO2-concentratie leidt tot concentratievermindering, een lagere productiviteit en heeft een nadelig effect op de gezondheid en het welzijn van de gebruikers. Voor de kwaliteit van binnenlucht geldt: 

  • Goede binnenluchtkwaliteit: < 400 tot 800 PPM 
  • Matige binnenluchtkwaliteit: 800 tot 1200 PPM
  • Slechte binnenluchtkwaliteit: > 1200 PPM

(Gemiddelde concentratie CO2 in de buitenlucht wereldwijd: + 380 PPM)

Uit het onderzoek2 van de TU Eindhoven blijkt dat de CO2-concentratie voor 70 tot 80% van alle klaslokalen in Nederland boven de 1200 PPM ligt. Daarin zijn uitschieters tot 4000 PPM niet uitzonderlijk. Vanuit het Frisse Scholen Programma wordt een advies voorgeschreven tot 950 PPM voor Klasse A en tot 1200 PPM voor Klasse B.

EMEA Splitter

Ademhaling naar leeftijd: het cruciale verschil

Fijnstof is schadelijk en komt ons systeem binnen door onze ademhaling. Een relatief groot deel wordt verwijderd door hoesten en niezen (of slikken). De overgebleven deeltjes dringen door tot de longblaasjes en beschadigen deze, veroorzaken long- (en hart)problemen en geven schadelijke stoffen af aan ons bloed.  

Het gemiddelde aantal keer ademhalen verschilt naar leeftijd3. Bij normale ademhaling in ruststand ligt het gemiddelde voor volwassenen tussen de 15 en 20 keer per minuut. Voor kinderen jonger dan één jaar ligt dit gemiddelde rond 30 tot 40 keer per minuut. Daarbij wordt de volgroeide structuur van de longen pas bereikt na de puberteit, op volwassen leeftijd en is bij geboorte slechts 10% van de uiteindelijke alveoli (longblaasjes) aanwezig. Baby’s en jonge kinderen hebben in verhouding nauwere luchtwegen dan oudere kinderen en volwassenen. Des te belangrijker is een schone en gezonde binnenlucht binnen het primaire/basis onderwijs. 

Fijnstof absorberende tapijttegels

Een goede luchtkwaliteit heeft een bewezen invloed op de productiviteit. Onderzoek4 toont een groter vermogen tot concentreren en informatie verwerken bij goede binnenlucht. 

Uw keuze in vloerbedekking is direct gekoppeld is aan de kwaliteit van de binnenlucht. Zo zijn onze DESSO AirMaster® tapijttegels acht keer meer effectief in het opvangen en vasthouden van fijnstof ten opzichte van vlakke vloerbedekking, én vier keer meer effectief in vergelijking met conventionele tapijttegels. Onze DESSO AirMaster® tapijttegels dragen daarmee actief bij aan het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit. 
 

EMEA splitter

Anti allergeen  

Wereldwijde trends tonen steeds meer mensen met last van allergieën en astma. Wereldwijd lijden 14% van de kinderen aan astma, wat tegenwoordig een belangrijke oorzaak is van schoolverzuim.

Onze DESSO AirMaster® tapijtcollecties vangen – voor het oog – onzichtbare stofdeeltjes in de lucht op en voorkomen dat ze weer terug in de lucht komen, alvorens ze kunnen worden opgezogen.

Ademzone in scholen
EMEA splitter

Verbeteren van akoestiek voor prettige én stimulerende leeromgeving

In het onderwijs speelt geluid een belangrijke rol. Galm en geluidshinder belemmeren de communicatie tussen scholier en docent. Slechte akoestiek leidt daarmee tot verminderende concentratie, gehoorproblemen en een lagere productiviteit. Op langere termijn kan slechte akoestiek zelfs leiden tot gezondheidsklachten, zoals stress en oververmoeidheid. 

Scholieren en leerkrachten functioneren beter in een omgeving waarin de akoestiek goed geregeld is. Het reduceren van geluidshinder in schoolgebouw is daarom van groot belang. Het draagt namelijk voor alle gebruikers bij aan een prettige én stimulerende leer- en werkomgeving.

Met onze DESSO AirMaster® for education zorgt u voor een betere akoestiek. Tapijt reduceert namelijk contactgeluid met 20 tot 30 decibel. 
 

EMEA splitter
tapijttegels recyclen

Ontworpen om te kunnen hergebruiken

De AirMaster® for education collectie is ontwikkeld met een EcoBase-rug en ECONYL®-garen. Daardoor zijn de tapijttegels 100% te recyclen en heeft deze collectie een Cradle-to-Cradle zilveren certificering. De AirMaster® for education collectie is in design zo ontworpen, dat het met minimale inspanningen perfect gerecycled kan worden. Het recyclen van de tapijttegels met EcoBase-rug en ECONYL®-garen levert tot 84% meer CO2-besparing op ten opzichte van verbranding.

Met ons ReStart® terugname- en recyclingprogramma hebben we niet alleen de mogelijkheid, maar ook de organisatie om het logistiek en efficiënt te organiseren.  

EMEA splitter

Nieuwsgierig?

Bent u nieuwsgierig naar de DESSO AirMaster® Stitch en Earth for education collecties en/of de mogelijkheden? Neem contact met ons op of download een van de onderstaande informatiebrochures.

 


Verwijzingen:

1. Universiteit van Nederland. (2016, April 21). Waarom is het logisch dat kinderen op school in slaap vallen? [Video file]. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/watch?v=u5Vtn4L4BDY  

2. Universiteit van Nederland. (2019, 1 februari). Dit is waardoor kinderen zich vaak moeilijk kunnen concentreren op school. Algemeen Dagblad. Geraadpleegd van https://www.ad.nl/gezond/dit-is-waardoor-kinderen-zich-vaak-moeilijk-kunnen-concentreren-op-school~a1640023/ 

3. CTB Nederland (2019). Anatomie en Fysiologie van het Ademhalingsstelsel bij kinderen [READER]. Geraadpleegd van https://www.ctbscholing.nl/pluginfile.php/160663/mod_page/content/39/Reader%20Anatomie%20fysiologie%20Luchtwegen%20mei%202020.pdf

4. MacNaughton, P., Pegues, J., Satish, U., Santanam, S., Spengler, J., & Allen, J. (2015). Economic, Environmental and Health Implications of Enhanced Ventilation in Office Buildings. International Journal of environmental research and public health. 12(11), 14709-22. doi: 10.3390/ijerph121114709