Vloeroplossingen voor primair onderwijs

Vloeroplossingen voor primair onderwijs

Het ontwerp van basisschoolgebouwen kan een positief effect hebben op de leerprestaties van leerlingen. Kenmerken als kleurgebruik en daglicht, maar ook luchtkwaliteit, ruimtelijkheid en geluid zijn belangrijke factoren bij het creëren van een omgeving die het onderwijzen en leren verbetert én stimuleert.

Leerklimaat in primair onderwijs

Een leeromgeving moet op de eerste plaats natuurlijk leren mogelijk maken. Het creëren van een omgeving waar dit gestimuleerd wordt, kan echter positief beïnvloed worden door de manier waarop deze is gebouwd en ingericht.

Schoolgebouwen kunnen zo worden ontworpen dat zij de ontwikkeling van leerlingen bevorderen. De kwaliteitskenmerken van schoolgebouwen, zoals regeling van de luchtkwaliteit, hoeveelheid daglicht, temperatuur en akoestiek zijn positief gerelateerd aan de leerprestaties van leerlingen. Dit geldt ook voor het ontwerp van kleurgebruik, ruimtelijkheid en meubilair.

Ook een vloer heeft invloed op de manier waarop iemand een ruimte ervaart. Zo kan de juiste vloer fijnstof vasthouden, maar ook echo’s of holle klanken in een ruimte sterk verminderen. Hierdoor verbeteren de akoestiek en het algehele binnenklimaat aanzienlijk.

Voornaamste vloerproducten

Linoleum

Een van de meest natuurlijke, duurzame en bovendien betaalbare vloeroplossingen op de markt. Deze vloeroplossing wordt vaak toegepast in omgevingen voor basis- of speciaal onderwijs.

Heterogeen vinyl

Onze heterogeen vinyl vloeren zijn kras resistent, zeer onderhoudsvriendelijk en perfect voor omgevingen die intensief gebruikt worden, zoals in primair onderwijs.

PVC-stroken

Modulair en daardoor makkelijker en snel te installeren. Met diverse patronen, kleuren en stijlen heeft u keuze uit talloze designs. Daarnaast zijn al onze PVC-vloerproducten ftalaatvrij.

Voor elke ruimte een vloeroplossing

Van speelse kleuter tot enthousiaste achtstegroeper: Tarkett biedt voor basisonderwijs over de gehele breedte geschikte vloer- en wandproducten aan. Hieronder ziet u welke vloeroplossingen wij aanbevelen.

EMEA splitter
Tapijt in school

De invloed van kleur op leerprestaties van kinderen

In samenwerking met experts hebben we een studie uitgevoerd naar de invloed van kleur en materialen in leeromgevingen. Dit met als doel om welzijn en welbevinden te bevorderen, maar ook creativiteit bij kinderen en tieners naar boven te halen. Kleur is van wezenlijk belang bij het bepalen van de stemming en verbeteren van de prestaties van schoolgaande kinderen.

Uit onze studie blijkt zoal dat wanneer kinderen in een ruimte zijn met kleuren die ze mooi vinden, het geheugen tot 78% verbetert. Dit is belangrijke informatie bij het ontwerpen van schoolmeubilair en het kiezen van een schoolvloer.

Invloed van kleur en materialen in leeromgevingen

Een weloverwogen keuze van materialen en kleuren voor de vloer heeft dus een positieve invloed op de stemming en uitstraling van een ruimte. Bij het binnenkomen van een ruimte hebben mensen (onbewust) een gevoel bij wat ze waarnemen, zoals het plafond, de muren en vloer. Daarom is het belangrijk om deze drie elementen te combineren op een evenwichtige, esthetische manier.

EMEA splitter
Onderwijs oplossingengids

Oplossingengids voor onderwijs

Architecten, gemeenten, schoolleiding en installateurs. Samen met hen werken we aan de schoolgebouwen van de toekomst. Dat doen we met een sterke focus op duurzaamheid en het creëren van een gezond binnenklimaat voor alle gebruikers.

In onze Onderwijs oplossingengids gaan we op diverse thema’s uitgebreid in op het bouwen van een duurzame school en een stimulerend en aangenaam leer- en werkklimaat. Denk aan een schoolgebouw met een minimale impact op het milieu en waar de ontwikkeling van kinderen in elke ruimte centraal staat.

EMEA splitter

Schoonmaak en onderhoud

Voor elk onderdeel van een gebouw geldt dat goed onderhoud bijdraagt aan de levensduur ervan. Voor een vloer is dat niet anders. Ondanks dat het gros van onze schoolvloeren eenvoudig te reinigen is, voorzien wij u graag van de juiste informatie om deze te behandelen. Als u een vloer op de juiste manier onderhoudt, gaat deze langer mee - wat bovendien aanzienlijk scheelt in de kosten.

Wist u dat de aanschaf van een vloer doorgaans slechts 20% van de totale kosten omvat? Uitgaven voor schoonmaak en ander onderhoud zijn namelijk de grootste kostenpost. Het loont dus absoluut om bij de aanschaf van een vloer niet enkel te denken aan de aanschafkosten, maar ook aan de kosten voor het onderhoud tijdens de gehele levensduur.

In ons documentatiecentrum kunt u onderhoudshandleidingen downloaden voor al onze vloeren. Heeft u vragen hierover? Dan mag u altijd contact opnemen voor advies.

EMEA Splitter

Gerelateerde artikelen

Recycling van iQ Surface vinyl
Kunnen PVC-vloeren na gebruik worden gerecycled?

Lees meer over hoe Tarkett homogene vinylvloeren recycled om natuurlijke hulpbronnen en het milieu te sparen.

Schoolvloeren
Schoolvloeren voor het onderwijs

De juiste vloer- en wandbekleding dragen bij aan een stimulerend én gezond leerklimaat. Bekijk hier onze vloeren voor schoolgebouwen.