Op weg naar CO2-neutraliteit met Tarkett linoleum

Op weg naar CO2-neutraliteit met Tarkett linoleum

Om u te helpen bij het creëren van duurzame gebouwen, het bevorderen van mensvriendelijke ruimtes en het behalen van uw milieudoelstellingen, optimaliseren we continu de ecologische voetafdruk van onze producten - gedurende hun hele levenscyclus. Laten we eens kijken naar Tarkett linoleum, ons eerste product dat de Cradle to Cradle®-certificering heeft ontvangen, deels vanwege de lage CO2-uitstoot.

CO2-negatief van de inkoop van grondstoffen tot de productie

Ons Tarkett 2,5 mm linoleum is CO2-negatief van 'cradle to gate', inclusief de extractie van grondstoffen, transport en linoleumproductie. En de vloer stoot slechts 2,75 kg CO2eq uit (gelijk aan een autorit van 14 kilometer*) - per geproduceerde vierkante meter - gedurende de hele levenscyclus. Deze indrukwekkende cijfers worden ondersteund door de wetenschap en gecertificeerd door een gerespecteerde derde partij (UL**). U vindt ze in onze Environmental Product Declaration (EPD***). Onze EPD zorgt ervoor dat we u de meest transparante, nauwkeurige milieu-informatie over onze vloeren geven, zodat u weloverwogen aankoopbeslissingen kunt nemen bij het beoordelen van materialen om de CO2 in gebouwen**** te verminderen. 

 

linoleum duurzame materialen
linoleum van tarkett duurzaam

Van de winning van grondstoffen tot de productie, onze 2,5 mm linoleumvloeren gaan verder dan het bereiken van een netto CO2-uitstoot van nul en leveren een milieuvoordeel op door 0,58 kg CO2eq uit de atmosfeer te verwijderen per geproduceerde vierkante meter. Dit komt voornamelijk door het gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen, zoals linoleumpoeders, hout en kurkmeel. We produceren ook onze eigen hernieuwbare elektriciteit ter plaatse, evenals thermische biomassa-energie, waarbij we gebruik maken van zonne- en geothermische energie en we de energie-efficiëntie tijdens onze hele productie optimaliseren.

Linoleum pastastalen worden op kleur getest

We leveren een lagere CO2-impact gedurende de levenscyclus

De gebruiks- en onderhoudsfase nadert ook CO2-neutraliteit, aangezien ons linoleum vanaf het begin is ontworpen voor licht onderhoud (met minder stofzuigen en andere elektrische onderhoudsapparatuur). Bovendien heeft het geen was of poetsmiddel nodig gedurende zijn nuttige levensduur. Via ons ReStart® terugname- en recyclingprogramma halen we uw Tarkett linoleum snijafval terug en geven we het een nieuw leven in nieuwe Tarkett-vloeren. Het hergebruik en recyclingpotentieel van onze 2,5 mm vloerbedekking (snijafval) bespaart 8,2 kg CO2eq***** per gerecyclede m2. Als voorbeeld: het recyclen van snijafval van een project van 10.000m² (gemiddeld 10% snijafval) zou 8.200 kg CO2eq besparen. Dat staat gelijk aan een autorit van 41.000 kilometer, de afstand rond de aarde bij de evenaar. Slechts één voorbeeld van hoe we u helpen over te schakelen naar de circulaire economie en uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Goed voor mens en planeet. 

*Bron: ADEME 2020 **UL is een EPD-programma operator. UL Environment ontwikkelt EPD's die voldoen aan de International Organization for Standardization (ISO) 14025.
*** EPD N°4789356590.101.1 - Access via UL website                                                                                                                     **** Embodied carbon is het totale volume aan CO2-uitstoot gerelateerd aan de levenscyclus van de constructiematerialen van een gebouw. ***** De berekeningsmethodiek is gebaseerd op het verbrandingsscenario (generieke EPD-waarden) van een gemiddelde vlakke en decoratieve linoleumvloer van 2,5 mm met een oppervlaktegewicht van  3,1 kg/m². Berekeningen voor de vervanging van grondstoffen zijn gebaseerd op onze product specifieke EPD N°4789356590.101.1

Bewuste keuzes. Voor mens en planeet.
Tarkett Human-Conscious Design®

Meer duurzame artikelen

Linoleum recyclen
Kun je Tarkett linoleum recyclen?

Ons linoleum bestaat uit 97% natuurlijke materialen. Ontdek hoe wij onze linonoleum vloeren duurzaam recyclen en hergebruiken voor nieuwe producten.

De duurzame linoleumfabriek van Tarkett in Narni (Italië)
Circulaire economie in beweging: koolstofbesparing door schone productie, goede materialen en recycling

Lees over hoe we in onze linoleumfabriek in Narni werken aan het verminderen van koolstof, dankzij schone productie, goede materialen en recycling.

Gerelateerde artikelen