Kun je linoleum recyclen?

Kun je linoleum recyclen?

In 2020 is de hoeveelheid natuurlijk materiaal jaarlijks door de mensheid verbruikt, de 100 miljard ton gepasseerd*. De overgang naar een circulaire economie, waarbij economische groei wordt losgekoppeld van het gebruik van hulpbronnen, is van vitaal belang nu de wereldbevolking toeneemt en hierdoor de eindige natuurlijke hulpbronnen van onze wereld onder druk komen te staan.  Recycling is een van de beste manieren om hier op een positieve manier aan bij te dragen. Het is veel meer dan alleen het verminderen van de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen of verbrandingsovens wordt gestuurd. Het biedt de mogelijkheid om materialen zo lang mogelijk in gebruik te houden, waardoor de levensduur wordt verlengd, natuurlijke hulpbronnen worden behouden en uw impact op het milieu wordt verkleind. 

Zo zamelen we In het kader van ons ReStart® terugname- en recyclingprogramma uw oude linoleum vloeren in en wordt deze gerecycled tot een nieuwe linoleum vloer in onze fabriek in Narni. Daarmee krijgt installatieafval of gebruikte vloerbedekking een tweede leven en voorkomt u dat het op de stortplaats of in de verbrandingsoven belandt.

Tarkett linoleum uit Narni
Tarkett recycling van linoleum uit Narni

Wat is linoleum?

Linoleum is een veelzijdige en zeer duurzame vloeroplossing gemaakt van voornamelijk natuurlijke materialen. Zo bestaat ons linoleum  voor 97% uit natuurlijke ingrediënten, waaronder lijnolie, dennenhars, hout- en kurkmeel, calciumcarbonaat en jute. Wij gebruiken tot 40% gerecycled materiaal (in gewicht), waaronder 10% gerecycled Tarkett linoleum, samen met gerecycled kurk- en houtmeel. Ons linoleum is milieuvriendelijk, met 100% van onze ingrediënten als positief beoordeeld volgens het Cradle to Cradle® eco-design raamwerk. In onze linoleumfabriek in Narni maken we recyclebare linoleum vloeren op een manier die de natuurlijke hulpbronnen ontziet en de milieuvoetafdruk van de productie verkleint. Over het geheel genomen zijn de Linoleum collecties van Tarkett Cradle to Cradle® Silver gecertificeerd certificering en de Originale serie zelfs Cradle to Cradle® Gold.

 

Tarkett-linoleum recyclen

Het recyclen van linoleum is onderdeel van onze wereldwijde duurzaamheidsstrategie "Human-Conscious Design". Hierbij ligt de focus al bij het ontwerpen van duurzame vloerbekleding op het later kunnen terugwinnen, recyclen en transformeren tot nieuwe producten.

In totaal recyclen we jaarlijks 750 ton linoleum op locatie in Narni. Dit begint al in de productiefase, waar we productieafval opvangen en recyclen tot een poeder voor gebruik in nieuwe Tarkett linoleum producten. Daarnaast verkopen we productieafval van onze Silencia collectie aan een lokaal bedrijf dat verpakkingen produceert. De afdekdoppen voor onze rolverpakkingen worden door hen van dit materiaal gemaakt. Hierdoor voorkomen we een heleboel onnodig afval.
Ons doel om vanaf 2020 geen productieafval meer naar een stortplaats te sturen is mede hierdoor bereikt. 

Bovendien kunnen ook overgebleven snijresten na installatie van de vloer worden gerecycled. Dit omvat soms wel 10% van het totaal geleverde materiaal.  Waar anderen afval zien, zien wij kansen. Wij verzamelen snijafval van verschillende locaties in Europa en sturen het naar onze vestiging in Narni voor recycling. De jute backing wordt hier gescheiden van de linoleum pasta. Jute wordt ter plekke gebruikt als thermische brandstof, terwijl de linoleumpasta wordt afgebroken tot linoleumpoeder dat zal worden gebruikt als hoogwaardige grondstof in de productie van nieuw Tarkett Linoleum. Niets wordt verspild. 

Tarkett recycling linoleum

Ook aan het einde van de levensduur

Wij recyclen linoleum kooknat gebruik. Met andere woorden, oude teruggenomen vloeren, aan het einde van de levensduur. Dit bleek nogal een uitdaging, voornamelijk door de manier van montage. Linoleum vloeren liggen namelijk in de meeste gevallen gelijmd. Tarkett is als enige fabrikant in staat closed-loop oude linoleum vloeren na gebruik te recyclen. 

Om het volume gerecyclede vloerbedekking na installatie en na gebruik te vergroten, nodigen we onze klanten uit actief aan het proces deel te nemen. Kortom, als onderdeel van de reis naar een circulaire economie, het bewustzijn vergroten dat het beheren van vloerbedekkingsafval via ons ReStart® terugname- en recyclingprogramma efficiënt en probleemloos is. Wij zijn vastbesloten om op deze manier verandering te helpen leiden, zodat het recyclen van vloeren na installatie en na gebruik een automatische beslissing wordt voor onze klanten.

*https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/22/worlds-consumption-of-materials-hits-record-100bn-tonnes-a-year

Bewuste keuzes. Voor mens en planeet.
Tarkett Human-Conscious Design®

Gerelateerde artikelen

Vinylafvalcontainers in ons recyclagecentrum in Ronneby (Zweden)
'Closing the Loop' via de principes van de circulaire economie

Bij Tarkett sluiten we de cirkel om afval van vloeren te beheren, natuurlijke hulpbronnen te beheren en de natuur te beschermen. Lees hier meer over onze ReStart-programma, recycling en nog veel meer.

Linoleumpasta in onze fabriek in Narni
Op weg naar CO2-neutraliteit met Tarkett linoleum

Ontdek hoe we de ecologische voetafdruk van onze producten continu optimaliseren - door de hele levenscyclus heen.

DESSO Serene & Serene Colour tapijttegel collecties
More Than Human

Laat u inspireren door onze nieuwe DESSO Serene & Serene Colour recyclebare tapijttegelcollecties. Ze brengen rust op de werkplek van vandaag.

Tarkett homogene vloeren compositie van note design studio
Circular Selection en PLAY: schoonheid en duurzaamheid komen bij elkaar

U wilt een mooie vloer en de gemoedsrust dat u weet dat uw keuze de duurzaamste keuze is. Bij Tarkett hebben we onze duurzaamheidshelden samengebracht in één uitgebreide collectie.