Kun je Tarkett linoleum recyclen?

Kun je Tarkett linoleum recyclen?

Tarkett omarmt duurzaamheid en streeft naar een circulaire economie. Recycling is een krachtige manier om hier positief aan bij te dragen. We recyclen actief om de wereldwijde afvalberg te verminderen. Dit draagt bij aan het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen waardoor we onze impact op het milieu verkleinen. Met onze 100% recyclebare linoleum vloeren, bieden we een zeer milieuvriendelijk vloeroplossing.

Tarkett linoleum uit Narni
Tarkett recycling van linoleum uit Narni

Wat is linoleum?

Linoleum is een veelzijdige, duurzame vloeroplossing en bestaat voor 97% uit natuurlijke ingrediënten – waarvan 76% bio-based - zoals lijnolie, dennenhars, hout- en kurkmeel, calciumcarbonaat en jute.

Onze linoleum vloeren zijn 100% recyclebaar. In onze productie van linoleum gebruiken we 40% gerecycled materiaal, gemeten in gewicht. Dit omvat 10% gerecycled Tarkett linoleum waarbij we gebruik maken van gerecycled kurk- en houtmeel.

Alle ingrediënten van ons linoleum zijn positief beoordeeld volgens het Cradle to Cradle® eco-design raamwerk. Dit maakt onze linoleum vloeren ecologisch verantwoord. Algeheel zijn onze linoleum collecties Cradle to Cradle® Silver gecertificeerd. De Originale serie heeft zelfs Cradle to Cradle® Gold certificering.

 

EMEA Splitter
Natuurlijke materialen linoleum

Tarkett linoleum recyclen

Als integraal onderdeel van onze wereldwijde duurzaamheidsstrategie ‘Tarkett Human-Conscious Design®’, recyclen we jaarlijks 750 ton linoleum. Hierbij ligt de focus al bij het ontwerpen van duurzame vloerbekleding op het later kunnen terugwinnen, recyclen en transformeren tot nieuwe producten.

Het recyclen van linoleum omvat een aantal processen:

  • Al vanaf de productiefase vangen we productieafval op en recyclen het tot een poeder voor gebruik in nieuwe Tarkett linoleum producten.
  • Resterende productieafval van onze Silencio collectie verkopen we aan een lokaal bedrijf dat verpakkingen produceert. De afdekdoppen voor onze rolverpakkingen worden door hen van dit materiaal gemaakt, waardoor we een heleboel onnodig afval voorkomen.
  • Overgebleven snijresten na de vloerinstallatie van de vloer worden ook gerecycled. Dit omvat soms wel 10% van het totaal geleverde materiaal. Wij verzamelen deze resten van verschillende Europese locaties en sturen het naar onze vestiging in Narni voor recycling.
  • De jute backing scheiden we van de linoleum pasta. Jute wordt ter plekke gebruikt als thermische brandstof, terwijl de linoleumpasta wordt afgebroken tot linoleumpoeder dat wordt gebruikt als hoogwaardige grondstof voor nieuwe linoleum producten.

De impact van onze gerecyclede linoleum vloeren

Met bovenstaande punten werken wij naar een circulaire en duurzame toekomst. Door onze inzet om materialen langer te laten meegaan en afval te verminderen, minimaliseren we onze ecologische voetafdruk. Hierdoor hebben we ons doel bereikt om vanaf 2020 geen productieafval meer naar stortplaatsen te sturen. Bovendien hebben onze inspanningen en toewijding tot de volgende resultaten geleid:

 

Circulaire aanpak van linoleum: ook aan het einde van de levensduur

Tarkett recycling linoleum

Oude teruggenomen vloeren recyclen we ook aan het eind van hun levensduur. Dit bleek in eerste instantie uitdagend vanwege de gebruikelijke lijmbevestiging van linoleum. Als enige fabrikant zijn we er toch in geslaagd om een 'closed loop' systeem te creëren voor het recyclen van oude en gebruikte linoleum vloeren.

Om de hoeveelheid gerecyclede vloerbedekking te verhogen, nodigen we onze klanten actief uit om deel te nemen aan het recyclingproces. Dit doen we met ons ReStart®-terugnameprogramma waarbij we oude linoleumvloeren verzamelen. Deze geven wij een tweede leven door hergebruik van vloeren, snijresten en materialen. Zo dragen we bij aan een circulaire economie en bevorderen we het bewustzijn over efficiënt omgaan met vloerbedekkingsafval.

Bewuste keuzes. Voor mens en planeet.
Tarkett Human-Conscious Design®

 

EMEA Splitter

Meer weten over onze linoleum producten?

Bent u benieuwd naar onze linoleum collecties en de mogelijkheden? Neem contact met ons op, download de informatiebrochure of bestel gratis stalen van de gewenste designs via de productpagina’s.

Gerelateerde artikelen

Vinylafvalcontainers in ons recyclagecentrum in Ronneby (Zweden)
'Closing the Loop' via de principes van de circulaire economie

Bij Tarkett sluiten we de cirkel om afval van vloeren te beheren, natuurlijke hulpbronnen te beheren en de natuur te beschermen. Lees hier meer over onze ReStart-programma, recycling en nog veel meer.

Linoleumpasta in onze fabriek in Narni
Op weg naar CO2-neutraliteit met Tarkett linoleum

Ontdek hoe we de ecologische voetafdruk van onze producten continu optimaliseren - door de hele levenscyclus heen.