Tapijt met Cradle to Cradle® Certificering: wat wil dat zeggen?

Tapijt met Cradle to Cradle® Certificering: wat wil dat zeggen?

Tarkett is één van de pioniers op het gebied van Cradle to Cradle vloerbedekking. Het is onze passie om duurzame producten te creëren die een positieve invloed hebben op de gezondheid en welzijn van mensen, zowel op kantoor als thuis. Het Cradle to Cradle principe is dan ook één van onze pijlers waar onze bedrijfsvoering op gebaseerd is. Geproduceerde producten worden door het Cradle to Cradle Innovation Institute beoordeeld op 5 kwaliteitscategorieën: 
1.    gebruik van gezonde materialen, 
2.    hergebruik van materialen, 
3.    hernieuwbare energie en CO2-beheer, 
4.    verantwoord waterbeheer 
5.    sociale rechtvaardigheid & bedrijfsethiek 

Elke categorie krijgt een aparte beoordeling, waarbij Basis, Brons, Zilver, Goud of Platina kan worden verkregen. Deze beoordeling wordt door een onafhankelijke, gekwalificeerde organisatie uitgevoerd. Het laagste prestatieniveau bepaalt de algehele score, wat wil zeggen dat als op 4 categorieën Goud wordt gescoord en op 1 categorie Zilver, het product toch een Cradle to Cradle Zilver certificering ontvangt.

DESSO Airmaster C2C Gold Tarkett

Eerste leverancier ter wereld met Cradle to Cradle Gold tapijt

Cradle to Cradle® helpt Tarkett bij de voortdurende optimalisatie van producten. Het certificeringssysteem maakt het mogelijk de verbeterpunten te identificeren. Dit doelbewuste ontwerpen, gestimuleerd door de principes van Cradle to Cradle, heeft ervoor gezorgd dat maar liefst 93% van de commerciële DESSO tapijttegels Cradle to Cradle Brons of Zilver gecertificeerd zijn (afhankelijk van de tapijtrug). Tevens hebben een aantal collecties een Cradle to Cradle Gold certificaat.

Het is niet eenvoudig om een algehele Gold Certificering te krijgen. Tarkett heeft 7 jaar hard gewerkt om in 2015 als allereerste fabrikant een Cradle to Cradle Gold certificaat te ontvangen voor een tapijttegelcollectie, namelijk de DESSO Gold Collectie. Deze collectie werd als eerste collectie standaard geleverd met een EcoBase-rug, een 100% recyclebare tapijt-rug met geüpcycled bewerkt calciumcarbonaat (kalk). Deze kalk is verkregen in samenwerking met lokale drinkwaterbedrijven, zoals BrabantWater. Daarnaast bevat de Gold Collectie ECONYL, een 100% geregenereerd garen. ECONYL wordt geregenereerd uit nylon garen, deze garens zouden normaliter als afval zou worden beschouwd.

Ook AirMaster® heeft nu Cradle to Cradle Gold collectie 

In 2019 heeft Tarkett een nieuwe tapijttegelcollectie met een Cradle to Cradle Gold certificering geïntroduceerd, namelijk de AirMaster C2C Gold Collectie. Deze collectie wordt ook standaard geleverd met een EcoBase rug en de garens zijn eveneens van ECONYL, met alle voordelen van de voorgaande AirMaster collecties. De DESSO AirMaster C2C Gold Collectie is tevens zeer effectief in het opnemen en vasthouden van fijnstof en zorgt op die manier voor een gezondere leef- en werkomgeving. Het gezonder maken van de leef- en werkomgeving is belangrijk, gezien men 90% van de tijd binnen spendeert en een slechte binnenluchtkwaliteit één van de grootste onzichtbare zorgen is van werknemers op de hedendaagse werkvloer, aldus onderzoek van The Great Indoors

Carpet Recycling Center Waalwijk Tarkett

Met ReStart® en onze Carpet Recycling Center sluit Tarkett de kringloop

Om hoogwaardige en duurzame producten te ontwikkelen ontwikkelen we bij Tarkett al bij het design producten zo, zodat ze met minimale inspanningen gerecycleerd kunnen worden. Tarkett is daarom ook trots op zijn ReStart Programma en de daarbij recentelijk geopende Carpet Recycle Center. Het recyclen van tapijttegels met EcoBase-ruggen én met PA 6 garen levert tot 84 procent2  meer CO2-besparing op ten opzichte van verbranding. Deze baanbrekende ontwikkeling zorgt ervoor dat we weer een stap verder zijn op het gebied van recycling en Tarkett draagt (met trots) hierdoor steeds meer bij aan een duurzame, circulaire economie.

Wilt u samen met ons bouwen aan de wereld van morgen?

‘Afval’ bestaat niet langer, maar wordt als een waardevolle grondstof beschouwd waarmee we opnieuw duurzame producten kunnen maken. Zo kunnen we met uw hulp middels ons ReStart®-programma de cirkel rondmaken en sparen we onze planeet voor de toekomstige generaties. 

Benieuwd welke mogelijkheden er zijn met projecttapijt? Bekijk dan ons artikel: "Projecttapijt voor commerciële ruimtes: alles wat u moet weten"

voorgestelde collecties