Het Tarkett Carpet Recycle Center: een belangrijke stap naar een Circulaire Economie

Het Tarkett Carpet Recycle Center: een belangrijke stap naar een Circulaire Economie

21 November 2019

In de voortdurende inspanningen om duurzaamheid en milieuvriendelijkheid te bevorderen, heeft Tarkett in 2019 een grote stap gezet in de richting van een circulaire economie met de lancering van het Carpet Recycle Center. Dit innovatieve initiatief is gericht op het recyclen van DESSO tapijttegels en het hergebruiken van materialen, om zo de impact op het milieu te verminderen en een duurzame toekomst voor de bouwsector te ondersteunen.

Tarkett heeft baanbrekende technologie ontwikkeld in de vestiging in Waalwijk en kan nu de twee hoofdzakelijke componenten van tapijttegels – garen en tapijtrug – scheiden, waarbij er meer dan 95 procent garenzuiverheid behouden blijft. Dit niveau van puurheid is essentieel om het garen polyamide 6 (PA6) door Aquafil te laten recyclen en later te transformeren naar ECONYL®-nylongaren. Dit proces minimaliseert de behoefte aan nieuwe grondstoffen en vermindert de hoeveelheid afval die anders op stortplaatsen terecht zou komen.

 

 

Tot 84 procent2  meer CO2-besparing

Ook de productiecapaciteit van EcoBase-tapijtruggen in Waalwijk is door Tarkett uitgebreid om te voldoen aan de groeiende vraag naar dit duurzame product. EcoBase is sinds het verkrijgbaar is in 2010 ontworpen voor ontmanteling. 

In totaal is 100 procent van het PA6-garen van een tapijttegel met EcoBase-tapijtrug recyclebaar1 . Het PA6-garen en de tapijtrug worden gerecycled voor dezelfde doeleinden zonder verlies van kwaliteit. Het recyclen van tapijttegels met EcoBase-ruggen en ECONYL®-garen levert tot 84 procent2  meer CO2-besparing op ten opzichte van verbranding. Ook minimaliseren we hiermee de behoefte aan nieuwe grondstoffen en verminderen we de hoeveelheid afval, die anders voor onnodige verbranding zou zorgen.

 

 

 

Waarom recycling belangrijk is in de bouwsector

Recycling speelt een cruciale rol in de bouwsector vanwege de aanzienlijke hoeveelheid materiaalafval die wordt gegenereerd tijdens bouw- en renovatieprojecten.  Materialen zoals tapijttegels, die vaak worden vervangen als gevolg van slijtage of veranderende ontwerptrends, kunnen een aanzienlijke impact hebben op het milieu wanneer ze worden weggegooid en verbrand. Door recycling wordt deze impact verminderd, omdat waardevolle materialen behouden blijven en opnieuw worden gebruikt. Dit draagt bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen, vermindering van energieverbruik en verlaging van de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het produceren van nieuwe materialen. Immers is de bouwsector als grootverbruiker van grondstoffen verantwoordelijk voor een 40% van de totale nationale CO2-uitstoot. Tijd dus voor verandering!

 

 

Bezoek onze locatie in Waalwijk

Als u geïnspireerd bent geraakt door ons streven naar duurzaamheid en de bevordering van een circulaire economie, nodigen wij u van harte uit om onze locatie in Waalwijk te bezoeken. Hier kunt u het Tarkett Carpet Recycle Center in actie zien en zelf ervaren hoe materialen worden gerecycled en hergebruikt om nieuwe producten te creëren. Bel ons gerust op via +31416 684100 voor een bezoek of vul ons contactformulier in. 

Wilt u samen met ons bouwen aan de wereld van morgen?

‘Afval’ bestaat niet langer, maar wordt als een waardevolle grondstof beschouwd waarmee we opnieuw duurzame producten kunnen maken. Zo kunnen we met uw hulp middels ons ReStart® terugname- en recyclingprogramma voor vloeren de cirkel rondmaken en sparen we onze planeet voor de toekomstige generaties. Lees hoe u ReStart® partner wordt:

[1] 76% wordt gerecycled in gesloten kringloop en overige 24% wordt gezamenlijk verwerkt in cementindustrie, met kleine variaties per collectie.
[2] Uitsluitend gebaseerd op het einde van de levensduur, voor hetzelfde product, extern geverifieerd door Bureau Veritas.