Recycling. Goed in theorie, beter in de praktijk

Recycling. Goed in theorie, beter in de praktijk

Recycling van installatieafval is al een paar jaar mogelijk; recycling van gelijmde vloerbedekking na gebruik is de echte uitdaging. Nu, met een baanbrekende technologie, verandert Tarkett het spel en geeft het klanten in Europa een unieke kans om gelijmde homogene vloerbedekking na gebruik te recyclen, CO2-uitstoot te verminderen, afval te voorkomen en vaart te zetten achter hun duurzaamheidsdoelstellingen. En het blijft niet bij woorden. De vloerbedekking zal worden gerecycled en omgezet in grondstoffen voor nieuwe producten. Klanten kunnen nu actief bijdragen aan onze ambitie om vloeren te maken met nog meer gerecycled materiaal.

De baanbrekende technologie wordt geïntroduceerd in Scandinavië, Duitsland en Frankrijk en zal worden toegepast in het kader van Tarkett’s ReStart® terugname- en recyclingprogramma. In eerste instantie zal het betrekking hebben op homogene vloerbedekking na gebruik die na 2011 is gemaakt, wat betekent dat de vloerbedekking vrij is van ftalaten, een type weekmaker dat niet langer wordt gebruikt in vloerbedekking van Tarkett.

 

Bekijk hoe we onze onze homogene vloeren na gebruik recyclen in ons recyclingcentrum in Ronneby

recycleren van afval door tarkett
recycleren van materialen door Tarkett

Een technologische doorbraak

De nieuwe scheidings- en recyclingtechnologie van Tarkett heeft de uitdagingen overwonnen van het recyclen van gebruikte homogene vloerbedekking. In onze recyclingfaciliteit in Ronneby, Zweden, kunnen de vloeren worden gegranuleerd, gewassen om resten en lijm te verwijderen, gedroogd en veilig gerecycled tot nieuwe vinylvloerbedekking. Het recyclingproces is zeer efficiënt als het aankomt op grondstoffen, aangezien elke opgehaalde m² vloer kan worden gerecycled tot voldoende grondstof om één vierkante meter nieuwe vloer te produceren. Wij verwachten dat we tegen 2025 8.500 ton of 3.000.000 vierkante meter vloerbedekking zullen recyclen, met verdere schaalvergroting in de toekomst.

“Dit is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van Tarkett om circulaire vinylvloerbedekking opnieuw te bedenken, zodat onze klanten kunnen profiteren van uitgebreide recyclingdiensten voor vloeren en circulaire vloeren," zegt Benjamine Proisy, Sustainability EMEA director. “Het maakt allemaal deel uit van ons duurzaamheidstraject en onze ambitie om ons bedrijf en onze klanten te helpen over te schakelen op de circulaire economie en onze CO2-impact te verminderen."

recycling van materialen door Tarkett in Ronneby
Recycling van materialen to close the loop door Tarkett

Wat betekent dit voor onze klanten?

  • Minder uitstoot - Het recycleren van vinyl vloerbedekking helpt de uitstoot van koolstof te verminderen door het energiegebruik te vermijden dat nodig is om nieuwe grondstoffen te winnen en te verwerken en van de uitstoot die ontstaat bij verbranding en storten. 1m² iQ recyclage van homogene vinyl na gebruik bespaart 9,8kgCO2. 
  • Afvalvermindering - Afval verminderen op weg naar nul restafval en besparen op verwijderingskosten.
  • Circulaire vloerbedekking - Vinyl kan tot acht keer effectief worden gerecycleerd. Zo kunnen we het recyclagegehalte in onze producten verhogen en u duurzamere vloeren bieden. Ons doel is om tegen 2030 30% gerecycleerd materiaal in volume in onze producten op te nemen.
  • Groene gebouwen - Door te recycleren en vloerbedekking met gerecycleerd materiaal te kopen, bent u een stap dichter bij het behalen van certificeringen voor groene gebouwen.
  • Een efficiënte terugname- en recyclage service - Wij kunnen uw vloerbedekking terugnemen via ons gevestigde ReStart® terugname- en recyclageprogramma. Tussen 2010 en 2020 hebben we wereldwijd al 109.000 ton vloerbedekking, waaronder vinylvloeren, teruggenomen na installatie en na gebruik.
Herstart operator in ons recycling centrum in Clervaux

Hoe werkt het?

We hebben het proces gemakkelijk en probleemloos gemaakt voor onze klanten. Neem contact op met uw lokale Tarkett-vertegenwoordiger om een Restart®-overeenkomst te tekenen. Wij zullen dan bevestigen dat uw vloerbedekking in aanmerking komt voor recyclage en zullen ze gewoon komen ophalen via ReStart®.

Hoe verloopt dit verder?

We zullen ons aanbod uitbreiden, zodat u verschillende soorten vloerbedekking kunt recycleren, naarmate we de reikwijdte van ons programma uitbreiden tegen 2025 en daarna, zodat u nog meer vooruitgang kunt boeken met uw doelstellingen. En we zullen ook het recyclageproces blijven optimaliseren, zodat we samen verder en sneller kunnen gaan.

*De berekeningsmethode is gebaseerd op het verbrandingsscenario en het gemiddelde Tarkett homogene iQ-assortiment met een oppervlaktegewicht van 2,75 kg/m ² ERFMI, generieke EPD "Homogene polyvinylchloride vloerbedekkingen volgens EN ISO 10581”, pagina 5, EPD-aangiftenummer: EPD-ERF-20180176-CCI1-EN 

**Vinyl Plus 
 

Bewuste keuzes maken. Voor mens en planeet.

Tarkett Human-Conscious Design®

Meer verhalen over duurzaamheid

Gebruikte vloeren verzameld in een IKEA-vestiging
Baanbrekend recyclen na gebruik: een verhaal over IKEA

Ontdek hoe wij pionieren met recycling na gebruik met homogene vinylvloeren

Creation by Note Design studio with iQ surface flooring
De duurzame manier om mensgerichte ruimtes in te richten

Lees hoe de duurzame vloeren die in onze circulaire selectie zijn geselecteerd, een voorbeeld zijn van de principes die ten grondslag liggen aan onze reis naar de circulaire economie.

Aanbevolen collecties