Het belang van de lichtreflectiewaarde in een ruimte

Het belang van de lichtreflectiewaarde in een ruimte

In een lichte omgeving functioneren mensen beter. Het bevordert de concentratie en productiviteit, men voelt zich comfortabeler en tevredener. Goed gebruik van licht ondersteunt ook mensen met dementie. Met natuurlijk licht, lampen en slim gebruik van lichtreflectiewaarden creëert u ruimtes met goede lichtkwaliteit. Wij vertellen u meer over de lichtreflectiewaarde en hoe u deze effectief kan inzetten. 

EMEA Splitter

Wat verstaan we onder lichtreflectiewaarde?

De lichtreflectiewaarde (Light Reflectance Value of LRV) is de hoeveelheid zichtbaar licht die oppervlakken terugkaatsen wanneer ze verlicht worden. Ieder object heeft een bepaalde LRV-waarde, zoals vloeren, plafonds, wanden en meubels.

De LRV-schaal is exponentieel en loopt van nul (een perfect absorberend oppervlak, wordt beschouwd als volledig zwart), tot 100 (volledig reflecterend oppervlak, wordt beschouwd als perfect wit). De structuur en glans van het product of oppervlak zijn naast kleur bepalende factoren voor LRV.

Over het algemeen geldt dat hoe lichter de kleur is, hoe meer het reflecteert. Meer reflectie resulteert in een hogere LRV-waarde. Donkere kleuren absorberen meer licht, dit leidt tot lage LRV-waardes.

Lichtreflectiewaarde schaalverdeling

Wat is bepalend voor de kwaliteit van licht?

In veel ruimtes zijn er twee soorten licht: natuurlijk licht en kunstmatig licht. Natuurlijk licht komt via ramen en deuren een ruimte binnen. Kunstmatig licht is afkomstig van lampen. 

Om de beste lichtkwaliteit te realiseren, dient u rekening te houden met het volgende: 

  • Gebruik zo min mogelijk kunstmatig licht; 
  • Verspreid natuurlijk licht gelijkmatig door een ruimte;
  • Houd rekening met weerkaatsingen, zoals licht in televisieschermen.
Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht in ziekenhuizen

LRV-waarden in de praktijk

De impact van de lichtreflectiewaarde hangt af van de gebruikers en het doel van een ruimte. Bij woonomgevingen voor ouderen speelt LRV een zeer grote rol. Het zicht van oudere mensen verslechtert, waardoor zij licht en contrast minder goed kunnen zien. Ook mensen met dementie ervaren minder goed zicht. Zo hebben zij moeite met het waarnemen van kleuren, patronen en schaduwen. 

Het onderscheiden van glanzende oppervlakken is ook een uitdaging. Een vloer die glanst door weerkaatsing van licht kan er voor dementerende ouderen nat uitzien. Hierdoor durven zij hier misschien niet overheen te lopen. Daarnaast kan een donkere vloer de indruk wekken van een ‘zwart gat’, wat betekent dat ook dit deel van de vloer wordt vermeden.

Goed gebruik van LRV stimuleert mobiliteit

De aanwezigheid en intensiteit van licht zijn essentieel om goed te kunnen functioneren en je prettig te voelen. Het heeft een positieve invloed op werktevredenheid en goed licht vermindert het risico op ongevallen aanzienlijk. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over het kleurgebruik en de LRV-waarde van de vloeren in ouderenzorginstellingen.

Over het algemeen geldt: hoe minder verschil in de LRV-waarden tussen de vloeren van aangrenzende ruimtes, hoe groter de kans is dat bewoners zich zullen verplaatsen van de ene naar de andere ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een woonkamer aangrenzend aan de gang of een badkamer die is te betreden via de slaapkamer. Een goed gebruik van LRV stimuleert zo mobiliteit van mensen met dementie.  

Lichtreflectiewaarde in de ouderenzorg

Energiezuinig licht gebruiken

Faciliteren van goed licht vraagt veel energieverbruik. Jaarlijks stijgt dit door de groei van nieuwbouwprojecten en renovaties van oude gebouwen met een beperkt aantal ramen. Ook strengere regelgeving voor minimale lichtniveaus in drukbezochte omgevingen, zoals kantoren en ziekenhuizen, verhoogt het energieverbruik. 

De grote hoeveelheid verlichting verbruikt energie uit fossiele brandstoffen. Dit zorgt voor een zeer hoge CO2-uitstoot, wat schadelijk is voor het milieu. Door slim interieurontwerp is het mogelijk om op een energiezuinige manier licht te gebruiken. Grote oppervlakken zoals plafonds, wanden en vloeren kunnen veel licht reflecteren. Zo is er minder kunstmatig licht nodig, en wordt er dus minder energie verbruikt. Dit heeft dus milieuvoordelen en is kostenbesparend.

EMEA Splitter

Hoe vind ik de LRV-waardes bij Tarkett producten?

  • Stalenmappen

In onze fysieke stalenmappen staan LRV-waardes bij onze producten beschreven. Deze vindt nu naast de kleine productvoorbeelden.

  • Collectiepagina

In het totale kleurenoverzicht van een collectie vindt u de LRV per kleur onder technische kenmerken.

  • Lichtreflectiewaarde filter

Vanuit de product search is het mogelijk om een filter aan te zetten waarin u zelf kiest voor de juiste LRV-waardes.

  • Dementievriendelijk filter

Ook te vinden in de product search: de dementievriendelijker filter. Deze zorgt ervoor dat u alleen vloerproducten ziet met aansluitende LRV-waardes geschikt voor deze ouderenzorginstellingen. 

EMEA Splitter

Meer informatie over LRV-waarden? 

Wenst u meer informatie over lichtreflectiewaardes of welke vloeren u het beste kunt kiezen voor uw zorginstelling? Neem dan contact op met uw Tarkett contactpersoon, laat uw gegevens achter via ons contactformulier of bekijk onze producten voor in de zorg.

Gerelateerde artikelen

Lees hoe Tarkett met haar producten rekening houdt met de benodigdheden van ouderen
Ruimtes ontwerpen die, met de juiste vloerkeuze, ouderen ondersteunen

Tarkett heeft onderzoek gedaan naar de behoeften van zorginstellingen voor ouderen. Lees meer over de resultaten van dit onderzoek en de vier belangrijkste aanbevelingen voor interieurontwerp.

Dementievriendelijk ontwerpen
De impact van een dementievriendelijke inrichting

Ontdek hoe een goed en inclusief ontwerp kan bijdragen aan prettiger ouder worden en zelfstandig wonen dankzij een dementievriendelijke inrichting.