Ruimtes ontwerpen die, met de juiste vloerkeuze, ouderen ondersteunen

Ruimtes ontwerpen die, met de juiste vloerkeuze, ouderen ondersteunen

Het zorgen voor ouderen is één van de grootste uitdagingen binnen onze maatschappij. Hoewel wetenschap en onderzoek ervoor hebben gezorgd dat we ouder en gezonder worden, komt er een moment dat iemands verminderde autonomie het noodzakelijk maakt om naar een zorginstelling te verhuizen. Deze instellingen verwelkomen ouderen met leeftijdsgebonden uitdagingen die van persoon tot persoon verschillen. Om hen de beste leefomgeving te bieden op het gebied van veiligheid, stimulering en comfort, moeten zorginstellingen zorgvuldig worden ontworpen. Het effectief beheren van kosten is een andere uitdaging waar zorginstellingen mee te maken hebben.
Om de beste leefomgeving voor ouderen te creëren, is het belangrijk om de juiste vloeren met de juiste eigenschappen en ontwerpen te kiezen. Hieronder vindt u enkele inzichten in hoe vloeren kunnen bijdragen aan het optimale ontwerp voor een zorginstelling. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de resultaten van onderzoek van Tarkett. Een whitepaper over 'Aangename verzorgingshuizen voor ouderen met een zorgbehoefte en/of dementie' met resultaten werd onlangs gepubliceerd.

De eerste uitdaging in zorginstellingen is dat bewoners te maken hebben met leeftijdsgerelateerde ongemakken die invloed hebben op de manier waarop zij de wereld om hen heen waarnemen, zowel visueel, auditief als cognitief.
Bewoners hebben hun zintuigen nodig om te worden gestimuleerd. Dit maakt hun dagelijks leven gemakkelijker en vertraagt het verouderingsproces. Er zijn verschillende manieren om de zintuigen te prikkelen en de perceptie te vergroten:

- Creëer een warme en vertrouwde sfeer door het ontwerp: oppervlakten met houteffecten of vertrouwde vloertegels. Op deze manier hebben bewoners het gevoel dat ze in hun eigen huis zijn. Onze LVT-collecties kunnen het vertrouwde gevoel geven waardoor ouderen zich op hun gemak voelen. Een andere manier om een vertrouwde sfeer te creëren is om bewoners aan te moedigen hun kamer te personaliseren met objecten, foto's of kleuren die herinneringen oproepen en er hun eigen persoonlijke ruimte van maken.

- Verlichting moet worden aangepast aan ouderen. Uniforme lichtniveaus moeten minstens twee keer zo helder zijn als voor jongere mensen. Vermijd schaduwgebieden om verwarring te voorkomen en oriëntatie te stimuleren. Zorg dat er tenminste 30 punten verschil zit in lichtreflectiewaarde (LRV) tussen de vloer en de wanden en tenminste 70 punten in trappen. Gebruik matte afwerkingen om verblinding te voorkomen - een reflectieve index van 20-40% is visueel comfortabel zonder gevaar voor verblinding.

- Kies voor materialen die blootstelling aan geluid reduceren. Iemand met gehoorproblemen heeft een rustige omgeving nodig om met mensen te communiceren. Ruis is een primaire bron van angst voor mensen met Alzheimer. Vloerbedekking kaatst geluidsgolven terug, maar flexibele vloeren absorberen geluid, waardoor er minder geluidsoverlast ontstaat. Kies absorberende materialen om het akoestisch comfort te maximaliseren. Onze vloeren met akoestische eigenschappen zijn goed aangepast aan de behoeften van verschillende ruimtes in een zorginstelling.

Al deze aanbevelingen hebben één uniek doel: de zintuigen stimuleren (gehoor, aanraking, zicht) en uiteindelijk het verouderingsproces vertragen door het verbeteren van de cognitieve prestaties.

Zorg voor veiligheid en vertrouwen in gebouwen

Het meest voorkomende ernstige ongeval op oudere leeftijd is vallen, slecht zicht is hier vaak de oorzaak van. Inderdaad, één op de drie 65-plussers en twee van de drie 80-plussers vallen tenminste één keer per jaar.
Oudere mensen gemakkelijker en veiliger laten lopen in zorginstellingen is erg belangrijk, omdat lopen essentieel is voor gezond ouder worden (en gezondheid in het algemeen). Het stimuleert alle lichaamsfuncties en de hersenen door te helpen om de cognitieve capaciteit te behouden. Wanneer ouderen stoppen met lopen, zien ze hun gezondheid achteruit gaan.
Daarom draagt het zorgen voor een veilige en gezonde omgeving bij aan het vertragen van het proces dat het cognitieve vermogen aantast.
Er zijn verschillende manieren om zorginstellingen veilig te maken om te lopen voor bewoners:

- Omgaan met verminderd zicht en angst door middel van het interieurontwerp en goed gebruik van contrast. De vloer moet mensen stimuleren om te bewegen en te lopen. Het gebruik van contrasterende kleuren in deze ruimtes kan de oriëntatie van de bewoners vergemakkelijken. We raden u echter aan om plotselinge veranderingen in de vloer te vermijden, omdat dit een obstakel kan vormen voor mensen met cognitieve problemen. Ook kunnen complexe patronen of donkere kleuren angst oproepen bij mensen met dementie. Een zwart vlak op de vloer kan bijvoorbeeld worden gezien als een obstakel door dementerenden en maakt hen uiteindelijk bang om te lopen. Het is daarom het beste om geen geavanceerde patronen op de vloer te gebruiken en om donkere zones in een gang te vermijden (donkere vloeren, schaduw). Onze heterogeen collecties zoals Tapiflex, Acczent Excellence en Platinium of onze LVT iD Inspiration collecties voldoen aan deze behoeften, omdat ze ook leverbaar zijn in neutrale designs.

 - Stimuleer wandelen door het creëren van rustgevende ruimtes en vloeren die comfortabel zijn voor voeten en wielen. Het is belangrijk om een vloer te kiezen met een lage rolweerstand en goed loopcomfort, zowel voor bewoners als medisch personeel. Gangen en doorgangszones moeten breed genoeg zijn om rolstoelen en bedden gemakkelijk te kunnen navigeren. Goed zichtbare leuningen en rustpunten zijn belangrijk om ouderen gerust te stellen.

- Vermijd uitglijden: gebruik veiligheidsvloeren in ruimtes waar mensen met blote voeten lopen (bijvoorbeeld in badkamers).

Werken met een verantwoordelijke leverancier

 

Een verantwoordelijke leverancier is proactief met betrekking tot de gezondheid van mensen en het behoud van het milieu. Het kiezen voor een leverancier die zorgt voor mens en milieu heeft positieve gevolgen voor zowel bewoners en personeel.

 

Designing our products for Life

Producten die bijdragen aan een gezond binnenklimaat

We focussen ons op het verminderen van de luchtvervuiling binnenshuis. Het emissieniveau van onze producten van vluchtige organische stoffen is 10 tot 100 keer lager dan de strengste Europese normen en voorschriften. Onze iQ-collecties zijn astma- en allergievriendelijk gecertificeerd in Noord-Amerika, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn onze producten ftalaat-vrij. Dit betekent dat we gebruikmaken van weekmakers die zijn goedgekeurd voor voedselcontainers en speelgoed dat geschikt is om in de mond van kinderen te stoppen.

Producten die natuurlijk kapitaal behouden

De lichtreflectiewaarden (LRV) van onze producten kunnen helpen het energieverbruik te verminderen. Hun samenstelling en kleur hebben invloed op het vermogen om extern natuurlijk ligt te reflecteren, wat de noodzaak voor kunstmatige verlichting kan minimaliseren.

Producten die de werkomgeving van het personeel verbeteren

Onze producten zijn ontworpen om de inspanning van het personeel te optimaliseren, waardoor vermoeidheid en stress worden verminderd.

- Vermindering van vermoeidheid en lichamelijk ongemak door lage rolweerstand, rolstoel- en patiëntliftvriendelijke vloeren

- Obstakels wegnemen voor bewoners en hen helpen zonder stress rond te lopen, zodat medewerkers zich kunnen concentreren op hun kerntaken

- Zorg voor oppervlakten die gemakkelijk te onderhouden zijn en bestand zijn tegen hardnekkige vlekken, zoals urine.

Het aanbieden van geïntegreerde oplossingen

We leveren niet alleen vloeren, maar bieden ook geïntegreerde oplossingen zoals wandbekleding en accessoires om aan alle behoeften van uw verzorgingshuis te voldoen. We hebben een oplossing voor de specifieke vereisten van elke ruimte:

- Waar PVC niet kan worden gebruikt biedt onze homogene vinylvloeren dezelfde mogelijkheden en ontwerpopties als de rest van het assortiment in een PVC-vrije uitvoering.

- In akoestisch gevoelige ruimtes die vragen om een specifieke uitstraling met effectieve geluidsonderdrukking, kunnen onze heterogene oplossing een goede keuze zijn, vanwege hun uitstekende akoestische waarden. We hebben een uitgebreide selectie van prachtige ontwerpen die goed aansluiten bij de wensen van de doelgroep.

- In patiëntenkamers zijn onze linoleumoplossingen een goede keuze, omdat ze dicht bij een 100% natuurlijke vloeroplossing liggen.

- Al onze vloeroplossingen kunnen worden gecombineerd met muurbescherming, zoals onze nieuwe ProtectWall, Wallgard en Linowall. Voor een duurzame, impact- en krasbestendige afwerking die de renovatiekosten verlaagt.

Een van de strategische pijlers voor duurzame ontwikkeling van Tarkett is het creëren van 'mensvriendelijke' ruimtes. Dit betekent ook dat we ons inzetten voor het verkrijgen van kennis over de behoeften van mensen die op onze vloeren lopen, door regelmatig onderzoek te doen in samenwerking met ontwerpexperts. Tarkett heeft recent een gratis whitepaper gepubliceerd waarin resultaten worden gedeeld over hoe ondersteunende woonzorgcentra voor ouderen en mensen met dementie kunnen worden ontworpen, om zo bij te dragen aan het welzijn in zorginstellingen. Tarkett voerde veldonderzoek uit om een beter inzicht te krijgen in de behoeften van bewoners van verzorgingstehuizen, personeel, managementteams en familie van de bewoners.