Duurzame en comfortabele vloeren voor de ouderenzorg

Duurzame en comfortabele vloeren voor de ouderenzorg

De inwoners van Nederland worden steeds ouder. Tegelijkertijd neemt het aantal ouderen in ons land sterk toe. Steeds meer ouderen zullen in de toekomst terugvallen op zorg. Niet alleen de kwaliteit en continuïteit van de zorg, maar ook een aangename, huiselijke omgeving spelen een steeds belangrijkere rol. Door bewuste keuzes te maken in het omgevingsontwerp creëert u optimale omstandigheden voor zowel zorgdragers als zorgvragers.

EMEA Splitter

Aanbevolen vloeren

Heterogeen vinyl

Heterogeen vinyl vloeren bieden hoge slijtvastheid voor ruimtes met veel verkeer, zoals zorginstellingen voor ouderen. De meerlaagse opbouw van heterogeen vinyl met een geprinte toplaag zorgt voor eindeloze mogelijkheden in designs.

PVC-stroken

Modulaire PVC-stroken zijn makkelijk te installeren en bieden extra bestendigheid tegen strepen, krassen en vlekken. PVC-stroken zijn bovendien beschikbaar in enorm veel patronen, kleuren en stijlen en zijn eenvoudig te vervangen dankzij het modulaire formaat.

Kamerbreed tapijt

Wilt u een luxe en huiselijke sfeer creëren, dan is kamerbreed tapijt (en/of een vloerkleed) de juiste oplossing. Het interieur voelt hierdoor minder koud en hard aan én tapijt geeft een extra comfortabel gevoel. Het gaat daarnaast uitstekend samen met onze andere producten, zoals een PVC-vloer.

Vloeren geschikt voor in de ouderenzorg

De invloed van een inrichting op de groepsdynamica

Bij de keuzes van het ontwerp en materialen voor de leefomgeving van ouderen in zorginstellingen is het belangrijk om het welzijn van alle betrokkenen te waarborgen. Dit betekent dat de bewoners er zich comfortabel en thuis voelen en tegelijkertijd hun autonomie en onafhankelijkheid behouden. Het ontwerp van en gebruikte materialen in de leefomgeving spelen bovendien een rol in het actief beperken van factoren die tot angst of verwarring kunnen leiden.

Het optimaal inrichten van een leefruimte, betekent ook dat verzorgers hun werk gemakkelijker en effectiever kunnen doen, waardoor zij de best mogelijke service en zorg kunnen verlenen. Dit alles draagt bij aan een positieve invloed op de groepsdynamica in de zorginstelling.

De volgende elementen zijn van belang bij vloeren in de ouderenzorg:

  • Zorg voor voldoende contrast tussen vloer en wand

  • Maak gebruik van verzadigde kleuren

  • Haal het meeste uit de voordelen van licht

  • Breng zonering aan op de vloer

  • Zorg voor een goede binnenluchtkwaliteit

  • Maak slim gebruik van (natuurlijk) licht

EMEA Splitter

Ondersteunend omgevingsontwerp voor ouderenzorg

Ondersteunend ontwerp ouderenzorg

Een goed begrip van de uitdagingen die gepaard gaan met ouder worden, is essentieel voor het ontwerpen, bouwen en beheren van ouderenzorginstellingen. Dit met als doel bewoners zich veilig en op hun gemak te laten voelen.

In ons onderzoek naar de behoeften van ouderen in hun dagelijkse leefomgeving zijn we tot een aantal ontwerpkeuzes gekomen die de kwaliteit van leven verbetert. Zo is het goed om te kiezen voor effen kleuren of subtiele patronen (zoals hout) voor het vloerontwerp. Dit draagt bij aan de creatie van een comfortabele leefomgeving en stimuleert beweging en onafhankelijkheid. Meer weten? 
 

EMEA Splitter

Gebouwen voor ouderenzorg inclusief ontwerpen

Inclusief ontwerpen in de ouderenzorg

Waar in het ontwerp van een ruimte vaak wel rekening wordt gehouden met het fysieke aspect, zoals rolstoelvriendelijkheid, blijft het mentale gedeelte helaas onderbelicht. Omdat mensen met dementie hun omgeving niet op dezelfde manier ervaren en verwerken, is inclusief ontwerpen van groot belang.

Verminderd zicht, achteruitgang in cognitieve en fysieke functies. In ons rapport ‘Principes voor Human Conscious Design®’ vindt u praktische aanbevelingen en oplossingen voor het optimaal inrichten van een ruimte voor diverse uitdagingen van dementerende mensen.

EMEA Splitter

Dementievriendelijk ontwerpen

Het aantal mensen met dementie is door de vergrijzing zo erg toegenomen dat de kans dat iemand in Nederland dementie krijgt, een op vijf is. Naar schattIng zijn er 290.000 mensen met dementie en de verwachting is dat dit aantal zal stijgen naar 620.000 in 2050. Het is daarom belangrijk om ons te verdiepen in de ervaring van dementerende ouderen. Zij kunnen dagelijkse handelingen vaak minder goed uitvoeren en een groot deel wordt bedlegerig.


Virtual Reality-Empathy Platform

In samenwerking met de makers van Virtual Reality-Empathy Platform (afgekort: VR-EP) leren wij te begrijpen hoe afnemend gezichtsvermogen en cognitief bewustzijn de perceptie van kleur, contrast en materialen beïnvloeden. De VR-EP tool wordt ondersteund door toonaangevende experts op het gebied van dementievriendelijk ontwerpen.

Dankzij VR-EP is het mogelijk digitaal door de ogen te kijken van iemand met dementie. Bent u geïnteresseerd in deze meeslepende ervaring? Boek een demo en ontdek welke impact een goed interieurontwerp kan hebben op het leven van dementerende ouderen.

EMEA Splitter
Directionele strips voor vloeren in ouderenzorg

Veilig bewegen in een zorgomgeving

Door een bewuste kleurstelling die rekening houdt met de lichtreflectie van het interieur, kunnen bewoners van zorginstellingen eenvoudiger bewegen door verschillende ruimtes, wordt mobiliteit gestimuleerd en voelen bewoners zich veiliger en zekerder.

Lichtreflectie geeft aan hoeveel daglicht en licht van lichtbronnen wordt teruggekaatst wanneer het een oppervlak raakt. Dit wordt lichtreflectiewaarde genoemd (LRV), waarbij de kleur wit een LRW-waarde van 100% heeft en zwart van 0%. Voor oudere mensen en voor mensen met dementie, kan een vloer met een lage LRV-waarde de indruk wekken dat zij te maken hebben met een zwart gat. Dit houdt in dat ze schrikken of angstig worden en niet verder willen lopen. Een hele lichte vloer kan daarentegen ook voor onzekerheid zorgen, omdat de perceptie is dat de bewoner in het luchtledige stapt. Ga daarom slim om met de LRV-waarde van de vloer die u kiest voor de verschillende ruimtes van ouderenzorg. Een omgeving waarbij er een verschil van minimaal dertig punten is tussen de LRV-waarde van de vloer en de wand, bevordert de herkenbaarheid van paden en gangen.

EMEA Splitter

Infectiepreventie en hygiëne

Met de komst van Covid-19 is het nog belangrijker geworden om aandacht te besteden aan een goede (hand)hygiëne. Ook moeten we er met z’n allen van bewust zijn dat slimme en efficiënte schoonmaakroutines van cruciaal belang kunnen zijn. De pandemie heeft gezorgd voor meer belangstelling voor infectiepreventie- en bestrijding in de ouderenzorg, om de verspreiding van infecties te stoppen en antibioticaresistentie tegen te gaan. Het kiezen voor de juiste vloer- en wandbekleiding is cruciaal voor het creëren van effectieve reinigingsroutines.

EMEA Splitter

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over welke vloer u het beste kunt kiezen voor uw ouderenzorginstelling? Neem dan contact op met uw Tarkett contactpersoon, of bel naar het algemene nummer: 0416-684 100.

Liever via e-mail? Mail voor meer informatie naar info.nl@tarkett.com of neem contact met ons op via het contactformulier.

Referenties

Domus Magnus woonzorgvilla De Lindeborg
Domus Magnus woonzorgvilla De Lindeborg

Architect Annemarie Visscher van Studio Annders koos bij het ontwerpen van woonzorgvilla De Lindeborg voor een vloerontwerp waar warmte, rust en dynamische elementen samenkomen.

Floriade zorggroep Almere referentiefoto
Woonzorgcentrum Flora

Het dementievriendelijke design in het woonzorgcentrum Flora te Almere stimuleert de zintuigen, nodigt uit tot interactie en bewegen en haalt ‘buiten’ volledig naar binnen.