Vloeren voor de ouderenzorg

Vloeren voor de ouderenzorg

Hoe draagt het interieur bij aan een zo prettig en veilig mogelijke leefomgeving voor ouderen?  

De veilige thuisomgeving verlaten is voor veel mensen moeilijk. Daarom is het zo belangrijk om een omgeving te creëren waar mensen op een prettige en waardige manier oud kunnen worden. Deze omgeving moet huiselijk, schoon en fris aanvoelen en moet tegelijkertijd zo zijn ingericht dat bewoners met leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals verminderd zicht, gehoor en cognitief vermogen, veilig kunnen verblijven.

De volgende elementen zijn van belang bij vloeren in de ouderenzorg:

  • Zorg voor voldoende contrast op de vloer
  • Maak gebruik van verzadigde kleuren
  • Haal het meeste uit de voordelen van licht
  • Breng zonering aan op de vloer
  • Zorg voor een goede binnenluchtkwaliteit
  • Maak slim gebruik van (natuurlijk) licht

 

Aanbevolen vloeren

Homogeen pvc

In gangen van ouderenzorginstellingen waar dagelijks veel gebruikers en (medische) apparatuur passeren, worden de vloeren aan zware slijtage blootgesteld. Dit vraagt om een vloer met een lange functionele en esthetische duurzaamheid.

Heterogeen pvc

Heterogene pvc-vloeren bieden een oplossing voor veel verschillende soorten installaties. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende designs en constructies om in drukbezochte ruimtes, zoals ouderenzorginstellingen, te passen.

PVC-stroken

PVC-stroken zijn beschikbaar in veel patronen, kleuren en stijlen en bieden eindeloze ontwerpmogelijkheden dankzij hun modulaire formaat. Ze zijn zeer geschikt voor snelle renovaties en zwaar verkeer.

Tips interieur ouderenzorg

Door onze eigen onderzoeken en ervaring weten wij hoe complex design kan zijn. Niet alleen in de zorgsector speelt design een grote rol in de gezondheid en het welzijn van gebruikers, maar juist in de ouderenzorg is dit nóg belangrijker. Lees verder in dit artikel voor tips over design in de ouderenzorg.

Hoe dementerende licht ervaren

Vloeren, belangrijk voor een prettige omgeving in de ouderenzorg

Vloeren spelen een belangrijke rol bij het ontwerpen van ruimtes die welzijn stimuleren. Met de vloer kan er zonering worden aangebracht, worden trappen of hellingen duidelijker weergegeven en kunnen valongevallen worden voorkomen door gebruik te maken van antislip-vloeren.

Verbeter de akoestiek en zorg voor goede hygiëne


De vloer die u kiest heeft ook invloed op hoe geluid zich gedraagt in een ruimte. En door te kiezen voor een vloer met goede akoestische waarden en die geluid dempt, zorgt u voor een aangenamere omgeving voor zowel bewoners als medewerkers.

In de ouderenzorg worden hoge eisen gesteld aan hygiëne, omdat de bewoners een kwetsbare gezondheid hebben en vatbaar zijn voor infecties. Kies daarom voor een vloer die eenvoudig schoon te maken is en goed bestand is tegen vlekken en slijtage.

Het ontwerp van ouderenzorginstellingen

 

Vloeren spelen een grote rol in het ontwerp van de ruimte en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van bewoners. Door het juiste gebruik van kleur, reliëf en LRV-waarden, creëert u een omgeving waar bewoners met leeftijdsgerelateerde aandoeningen op een waardige manier oud kunnen worden.

Veilig bewegen in een ouderenzorgomgeving

Door een bewuste kleurstelling die rekening houdt met de lichtreflectie van het interieur, kunnen bewoners van zorginstellingen eenvoudiger bewegen door verschillende ruimtes, wordt mobiliteit gestimuleerd en voelen bewoners zich veiliger en zekerder.
Lichtreflectie geeft aan hoeveel daglicht en licht van lichtbronnen wordt teruggekaatst wanneer het een oppervlak raakt. Dit wordt lichtreflectiewaarde genoemd (LRV), waarbij de kleur wit 100% is en zwart 0%. Voor oudere mensen en voor mensen met dementie, kan een vloer met een lage LRV-waarde de indruk wekken dat zij te maken hebben met een zwart gat. Dit houdt in dat ze schrikken en niet verder willen lopen. Een hele lichte vloer kan ook voor onzekerheid zorgen, omdat de perceptie is dat de bewoner in het luchtledige stapt. Ga daarom slim om met de LRV-waarde van de vloer die u kiest voor de verschillende ruimtes van ouderenzorg.

Infectiepreventie en hygiëne

Met de komst van Covid-19 is het nog belangrijker geworden om veel aandacht te besteden aan een goede handhygiëne. Ook moeten we er met z’n allen van bewust zijn dat slimme en efficiënte schoonmaalroutines van cruciaal belang kunnen zijn. De pandemie heeft ook gezorgd voor meer belangstelling voor infectiepreventie- en bestrijding in de ouderenzorg, om de verspreiding van infecties te stoppen en antibioticaresistentie tegen te gaan. Het kiezen voor de juiste vloer- en wandbekleiding is cruciaal voor het creëren van effectieve reinigingsroutines.

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over welke vloer u het beste kunt kiezen voor uw ouderenzorginstelling? Neem dan contact op met uw Tarkett contactpersoon, of bel naar het algemene nummer: 0416-684 100.

Liever via e-mail? Mail voor meer informatie naar info.nl@tarkett.com of neem contact met ons op via het contactformulier.

Referenties

CELLO - DE BINCKHORST, ROSMALEN
CELLO - DE BINCKHORST, ROSMALEN

Cello De Binckhorst in Rosmalen heeft begin dit jaar haar zwembad volledig gerenoveerd. Met behulp van Tarkett vloer- en wandoplossingen is het bad weer veilig.

AZ Alma Eeklo Gezondheidszorg
AZ ALMA Eeklo

Tarkett leverde alle vloeren voor het gloednieuwe ziekenhuis AZ Alma in Eeklo. iQ-vloeroplossingen waren met name geschikt voor de behoeften van het ziekenhuis.

Laurens Intermezzo Zuid Tarkett
Laurens Intermezzo Zuid, Rotterdam

In 2015 opende zorgverlener Laurens een gastvrij 'revalidatiehotel'. Hier kozen zij voor Tarkett vloerbekleding met een warme en huiselijke uitstraling.

Crematorium Eelderwolde
Crematorium Ommeland en Stad, Eelderwolde

Het crematorium Ommeland en Stad in Eelderwolde is voorzien van onze DESSO&Ex en DESSO Jeans vloeren. Bekijk hier het resultaat.

Bravis Ziekenhuis Roosendaal
Bravis Ziekenhuis, Roosendaal

In het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal is gekozen voor Acczent Excellence 80, iQ Optima en Granit Safe. T vloeren om te zorgen voor een warme en veilige omgeving voor patiënt en personeel.

Ronald McDonald huis Tilburg
Ronald McDonald Huis, Tilburg

In de huiskamer van het Ronald McDonaldhuis in Tilburg koos Heal Design voor iD Inspiration 70 vloeren en DESSO karpet. Bekijk hier het eindresultaat.

Heliomare Heemskerk
Heliomare, Heemskerk

Voor het project KJC/MFS Heliomare in Heemskerk koos Marlies Rohmer Architects & Urbanist voor Acczent Excellence 80 om rust en professionaliteit uit te stralen.

Ommelander Ziekenhuis Scheemda
Ommelander Ziekenhuis, Scheemda

Het duurzame Ommelander Ziekenhuis Groningen is gebouwd volgens de nieuwste voorschriften. Om te zorgen voor een professionele en rustgevende omgeving kozen zij voor o.a Acczent Excellence.

De Boschstede DB
De Boschstede, Den Bosch

Bij de Boschstede is er gekozen voor een huiselijke uitstraling met grandeur. Om dit te bewerkstelligen hebben zij gekozen voor zowel harde als zachte vloerbedekkingen.

Centre Santé 98
Centre Santé 98

Met oneindige designcombinaties tillen iD Inspiration 70 vinyltegels en planken het interieurontwerp naar een nieuw niveau bij medisch en paramedisch centrum Santé 98.

Domus Magnus woonzorgvilla De Lindeborg
Domus Magnus woonzorgvilla De Lindeborg

Architect Annemarie Visscher van Studio Annders koos bij het ontwerpen van woonzorgvilla De Lindeborg in Utrecht voor een vloerontwerp waar warmte, rust en dynamische elementen samenkomen.

Amphia Ziekenhuis Breda
Amphia Ziekenhuis, Breda

Om te zorgen voor een topklinisch ziekenhuis waar de patiënt centraal staat, koos het Amphia Ziekenhuis in Breda voor onder andere de iQ Optima vloeren van Tarkett. Klik snel verder naar de foto's!