De impact van een dementievriendelijke inrichting

De impact van een dementievriendelijke inrichting

Ouderenzorg krijgt een grotere rol door toenemende vergrijzing. Het bieden van optimale zorg voor hen vereist aandacht voor emotionele en fysieke behoeften binnen beperkte tijd en budget. Een groeiend probleem binnen de (ouderen)zorg is een sterk toenemend aantal personen met dementie. Tarkett ondersteunt met ervaring, expertise en onderzoek het realiseren van inclusieve woonruimtes voor specifieke behoeften, zoals dementie. 

Dementie in Nederland

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waarbij de cognitieve functies van een persoon geleidelijk afnemen. Denk aan verlies van het denkvermogen, het geheugen en de oriëntatie. Het gevolg hiervan is dat het uitvoeren van (dagelijkse) handelingen steeds lastiger wordt. Daardoor kan men moeilijker zelfstandig functioneren en heeft iemand steeds minder regie over zijn of haar leven. 

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 290.000 personen gediagnosticeerd met dementie. De verwachting is dat dit aantal tegen 2050 zal verdrievoudigen. Anders geformuleerd, krijgt één op de vijf Nederlanders in het leven te maken met dementie. Onder vrouwen is dit zelfs één op de drie.

Het effect van dementie

Het effect van dementie

Dementie heeft enorm veel effect op de kwaliteit van leven. Zo belemmert dementie de regie op het eigen leven en beperkt het de onafhankelijkheid. Mensen met dementie krijgen vaak te maken met communicatieproblemen en ervaren soms onjuiste waarnemingen van de realiteit. Bovendien ondervinden zij aangepaste zintuiglijke ervaringen in geur, aanraking, gehoor en smaak. 

Personen met dementie ervaren ook veranderingen in hun fysieke omgeving. Ze ontwikkelen andere kleurpercepties en hebben meer moeite met het herkennen en interpreteren van contrasten, patronen en (glimmende) oppervlaktes. Deze obstakels resulteren vaak tot gevoelens van angst en/of stress. 

EMEA Splitter

Het belang van een dementievriendelijke omgeving

Dementievriendelijke vloeren in de ouderenzorg

Een dementievriendelijk interieur draagt bij aan het welzijn en de onafhankelijkheid van dementerende personen. Een dementievriendelijk ontwerp verbetert de levenskwaliteit van gebruikers en dient werkzaam en ondersteunend te zijn.

Een aangename woonomgeving voor mensen met dementie kan bereikt worden door te focussen op een aantal factoren:

  • Comfort: creëer een thuisgevoel waardoor bewoners gerustgesteld zijn over hun omgeving.
  • Toegankelijkheid: het gebouw dient makkelijk bereikbaar te zijn en eenvoudig toegang te bieden tot de nodige ruimtes.
  • Veiligheid: een dementievriendelijke inrichting voorkomt en beschermt tegen mogelijke risico’s als uitglijden, vallen en verwondingen.
  • Beweging: een dementievriendelijk design stimuleert en voorziet van voldoende ruimte voor dagelijkse beweging.
  • Rustige leefomgeving: gedempt omgevingsgeluid maakt communiceren en horen makkelijker voor de bewoners.
  • Visuele herkenning: Duidelijke kleurcontrasten en vermindering van donkere schaduwen zorgen voor een herkenbare omgeving. Natuurlijk licht – en lichtreflecties – dragen ook bij aan de visuele herkenning.
EMEA Splitter

Ontwerpen voor dementie en de ouderenzorg


Een zorginstelling ontwerpen kan uitdagend zijn. Het vraagt daarom om diepgaand inzicht in de belevingswereld van ouderen. Tarkett biedt – in samenwerking met de makers van VR-EP – een virtual reality tool aan om deze omgeving beter te begrijpen. Dit Virtual Reality-Empathy Plarform (VR-EP) ondersteunt architecten en designers op het gebied van dementievriendelijk ontwerpen. 

De VR-EP tool stelt de gebruiker in staat om digitaal door de ogen te kijken van iemand met dementie. Professionals kunnen daardoor beter begrijpen hoe afnemend zicht en veranderende perceptie van kleur, contrast en materialen werken. De VR-EP geeft meer duidelijkheid in het verschil in waarneming. Zo draagt het bij aan doelgericht ontwerpen voor dementievriendelijk wonen. 

Zelf de impact ervaren van interieurontwerp op het leven van dementerende mensen?

splitter

Ondersteunende zorginstellingen realiseren

Bij het ontwerpen van ondersteunende zorginstellingen worden de behoeften van gebruikers centraal gesteld. Tarkett verrichtte grondig onderzoek om te begrijpen welke uitdagingen zij, met of zonder dementie, ervaren tijdens het ouder worden. Dit leidde tot inzichten en ontwerpkeuzes die een dementievriendelijke omgeving bevorderen, waar bewoners zich veilig en op hun gemak voelen. 

Meer informatie?

Iedere zorginstelling en haar bewoners hebben specifieke behoeften. Heeft u vragen of ontvangt u graag advies over dementievriendelijk ontwerpen? Wij denken graag met u mee. Neem contact met uw Tarkett contactpersoon, laat uw gegevens achter via ons contactformulier of bekijk onze oplossingen en producten voor in de ouderenzorg via onderstaande buttons.