Aanbevolen ziekenhuisvloeren voor in de zorg

Aanbevolen ziekenhuisvloeren voor in de zorg

Hoe draagt het juiste interieur bij aan een gezonde omgeving?

Een goed gekozen interieur in een ziekenhuis draagt bij aan het herstel van patiënten en aan het werkplezier en de productiviteit van werknemers. De ziekenhuisvloer kan hier een belangrijke rol bij spelen. 

De volgende elementen zijn van belang bij de inrichting van een zorginstelling:

  • Zorg voor een duidelijke routing
  • Haal het meeste uit de voordelen van (natuurlijk) licht
  • Maak een duurzame keuze bij de inrichting van de ruimtes
  • Zorg ervoor dat de binnenluchtkwaliteit in orde is

Aanbevolen vloeren

Homogeen pvc

In gangen van ziekenhuizen waar dagelijks veel gebruikers en (medische) apparatuur passeren, worden de vloeren aan zware slijtage blootgesteld. Dit vraagt om een vloer met een lange functionele en esthetische duurzaamheid.

Heterogeen pvc

Heterogene pvc-vloeren bieden een oplossing voor veel verschillende soorten installaties. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende designs en constructies om in drukbezochte ruimtes, zoals ziekenhuizen te passen.

Linoleum

Linoleumvloeren zijn klassieke vloeren die zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals lijnolie, kurk en houtmeel. Hars, natuurlijke kleurpigmenten en jutestoffen worden ook gebruikt bij de productie van linoleumvloeren.

De rol van een vloer in de zorg

Het ruimtelijk ontwerp van een ziekenhuis heeft invloed op het welzijn van patiënten en kan bijdragen aan een sneller herstel, zowel fysiek als mentaal. Een goed ontwerp draagt bij aan een genezende patiëntenomgeving en aangename werkomgeving. 

Minstens zo belangrijk zijn de functionele eigenschappen van ziekenhuisvloeren. Hygiëne en infectiepreventie spelen hier een hoofdrol. Dit betekent dat de vloer vuilafstotend, eenvoudig te reinigen en goed bestand tegen chemicaliën en ontsmettingsmiddelen moet zijn. Goede ziekenhuisvloeren moeten naast een goed loopcomfort ook een lage rolweerstand hebben, voldoen aan eisen voor brandveiligheid en statische elektriciteit kunnen verwerken. 

Ontwerp voor een helende omgeving

Het ruimtelijke ontwerp en de omgeving van een ziekenhuis zijn van invloed op de herstelmogelijkheden van patiënten, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast is een ziekenhuis ook een werkplek voor veel medewerkers zoals artsen en verpleegkundigen, die zich prettig moeten voelen in hun werkomgeving. Een goed ontwerp kan bijdragen aan zowel een helende patiëntenomgeving als een betere werkomgeving die de motivatie verhoogt en stress vermindert.

Een verblijf in een ziekenhuis kan leiden tot angst bij een patiënt die zich al niet goed voelt. Een trend die we daarom veel zien is het minder ‘institutioneel’ maken van ziekenhuizen en in plaats daarvan eerder te kiezen voor een ziekenhuis dat is geïnspireerd op de gastvrijheidsindustrie. Als de zorgomgeving veilig, rustgevend en positief aanvoelt, kan dit het herstel versnellen. De keuze van de vloer is een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces. De interactie tussen kleurenschema, patroon en licht zorgt voor een emotionele impact op de patiënt.

Design dat de weg wijst

In een ziekenhuis speelt design een belangrijke rol bij het vinden van de weg voor de patiënt. Met een slim vloerontwerp kunt u patiënten en medewerkers bewust en onbewust helpen met het navigeren door het gebouw.

Energiebesparend ontwerp

Door een bewuste kleurstelling die rekening houdt met de lichtreflectie van het interieur, kan het energieverbruik in zorgruimtes worden verminderd. Lichtreflectie geeft aan hoeveel daglicht en licht van lichtbronnen wordt teruggekaatst wanneer het een oppervlak raakt. Dit wordt lichtreflectiewaarde genoemd (LRV), waarbij de kleur wit 100% is en zwart 0%. Een vloer met een hoge LRV-waarde helpt om het licht efficiënt door de ruimte te verspreiden.

splitter

Infectiepreventie en hygiëne

De Covid-19 pandemie onderstreept het belang van goede handhygiëne en goede schoonmaakroutines om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het heeft ook bijgedragen aan een grotere focus op infectiepreventie en –bestrijding in de gezondheidszorg en ouderenzorg om infecties te stoppen en antibioticaresistentie tegen te gaan. In deze context is de keuze van vloer- en wandbekleding cruciaal voor het creëren van effectieve reinigingsroutines.

Vloeren voor clean rooms

De clean room staat centraal in het werk van ziekenhuizen en laboratoria. Dit is de meest gevoelige, technisch veeleisende omgeving, waar hygiëne essentieel is. Om de verspreiding van infectie of besmetting te voorkomen, moeten verontreinigende materialen zoals stof en zwevende deeltjes binnen strikte limieten worden gehouden. De vloeren kan hierbij een grote rol spelen.

EMEA splitter

Kosten voor schoonmaak en onderhoud van uw ziekenhuisvloeren

Uit onderzoek blijkt dat de kosten voor schoonmaak van uw ziekenhuisvloer tien keer hoger zijn dan de kosten voor het aanschaffen van de vloer. Het onderhoud van de vloer bepaalt vaak meer dan de helft van uw schoonmaakbudget.

splitter

Gezondheid en duurzaamheid bevorderen

Een medische of zorginstelling zal decennialang invloed hebben op het leven en de omgeving van mensen. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen de gezondheid van patiënten, maar ook van verzorgers en personeel te bevorderen, bijvoorbeeld door voor een betere luchtkwaliteit te zorgen. Bijdragen aan duurzaamheid komt ook in vele vormen voor, waaronder een algehele vermindering van de koolstofvoetafdruk van ziekenhuizen, duurzaamheid en materiaalefficiëntie, evenals recyclebaarheid en herbruikbaarheid.

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over welke ziekenhuisvloeren u het beste kunt kiezen voor uw zorginstelling? Neem dan contact op met uw Tarkett contactpersoon, of bel naar het algemene nummer: 0416-684 100.

Liever via e-mail? Mail voor meer informatie naar info.nl@tarkett.com of neem contact met ons op.

Bekijk hier onze referenties

AZ Alma Eeklo Gezondheidszorg
AZ ALMA Eeklo

Tarkett leverde alle vloeren voor het gloednieuwe ziekenhuis AZ Alma in Eeklo. iQ-vloeroplossingen waren met name geschikt voor de behoeften van het ziekenhuis.

Ronald McDonald huis Tilburg
Ronald McDonald Huis, Tilburg

In de huiskamer van het Ronald McDonaldhuis in Tilburg koos Heal Design voor iD Inspiration 70 vloeren en DESSO karpet. Bekijk hier het eindresultaat.

Domus Magnus woonzorgvilla De Lindeborg
Domus Magnus woonzorgvilla De Lindeborg

Architect Annemarie Visscher van Studio Annders koos bij het ontwerpen van woonzorgvilla De Lindeborg in Utrecht voor een vloerontwerp waar warmte, rust en dynamische elementen samenkomen.

Amphia Ziekenhuis Breda
Amphia Ziekenhuis, Breda

Om te zorgen voor een topklinisch ziekenhuis waar de patiënt centraal staat, koos het Amphia Ziekenhuis in Breda voor onder andere de iQ Optima vloeren van Tarkett. Klik snel verder naar de foto's!