Waarom tapijt in het onderwijs voor betere leerprestaties kan zorgen

Waarom tapijt in het onderwijs voor betere leerprestaties kan zorgen

Het interieur van een leeromgeving moet aan verschillende eisen voldoen. Een leeromgeving moet immers een inspirerende en gezonde omgeving zijn, waarin leerlingen zich goed kunnen concentreren en zich prettig voelen. Hierbij spelen diverse factoren een rol. Denk aan de akoestiek, de binnenluchtkwaliteit en de inrichting en het ontwerp. In dit artikel gaan we hier verder op in en lichten we toe hoe tapijt een meerwaarde kan bieden.

Liever direct naar de aanbevolen tapijtcollecties voor in het onderwijs?

DESSO airmaster Tarkett

Het interieur is van grote invloed op de productiviteit en het welzijn

Een goed ontworpen school, zorgt voor een prettige leer- en werkomgeving, waarin leerlingen en personeel zich maximaal kunnen ontwikkelen. Helaas is het zo dat lang niet alle scholen voldoen aan de verwachtingen die de eindgebruikers hebben. Een aantal factoren die van invloed zijn op schoolprestaties, concentratie, humeur en welzijn:

  • De kleurkeuze en het ontwerp speelt een specifieke rol in het leerproces
  • Goede binnenluchtkwaliteit zorgt voor een gezond leef- en werkklimaat 
  • Een goede akoestiek verbetert de concentratie en het welzijn

Eindeloze kleurmogelijkheden tapijt voor het creëren van een aantrekkelijke schoolomgeving

Naast de uitstraling en vormgeving van de leeromgeving, speelt ook de keuze van kleuren een grote rol bij de ontwikkeling en welzijn van kinderen en jong volwassenen. Onafhankelijk onderzoek van Tarkett laat zien dat kleur een uitzonderlijk effect heeft op leervaardigheden. Als kinderen zich bevinden in een ruimte met kleuren die ze mooi vinden, verbetert het geheugen met 55 tot 78 procent, zo blijkt uit onderzoek van Ian Cockerill (e.a.) van de universiteit van Birmingham. Daarnaast heeft kleurkeuze effect op de ontwikkeling van motorische vaardigheden en persoonlijkheden. 

Het doel van een ruimte bepaalt voor het grootste deel het ideale interieur van een ruimte. In een kantine wilt u bijvoorbeeld de eetlust opwekken, terwijl u in klaslokalen de activiteit, energie en concentratie wilt stimuleren. Onze DESSO Tapijttegels zijn verkrijgbaar in eindeloos veel kleuren en dessins. Door de hoeveelheid aan creatieve mogelijkheden bieden we voor iedere ruimte het best passende dessin en kleurenpalet en kunnen wij een aantrekkelijke schoolomgeving creëren.
 

Tapijt verbetert binnenluchtkwaliteit voor een gezond leef- en werkklimaat

De laatste jaren staat fijnstof steeds vaker op de (politieke) agenda. En met een goede reden, want uit onderzoek van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) blijkt dat fijnstof grote gevolgen kan hebben op de gezondheid. Er is om die reden ook terecht veel aandacht voor de luchtkwaliteit in scholen. Zeker wanneer je weet dat kinderen gevoeliger zijn voor schadelijke effecten van fijnstof dan volwassenen. Een slechte binnenluchtkwaliteit kan voor verschillende problemen zorgen, zoals het ontstaan van hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en kan er irritatie aan neus, keel en ogen optreden. 

Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar binnenluchtkwaliteit en hoe deze kan worden verbeterd. Wist u dat de lucht binnen 2 tot 5 keer meer verontreinigd kan zijn dan de buitenlucht? Er zijn veel aspecten die ervoor kunnen zorgen dat de binnenluchtkwaliteit verbetert, met een verminderde blootstelling aan schadelijke stoffen en luchtverontreiniging tot gevolg. Denk aan een goede ventilatie, gebruik van planten, luchtreinigers en kiezen voor gezonde materialen. 

Aantoonbaar minder schadelijke effecten van fijnstof in een ruimte met tapijt

Wist u dat de vloerkeuze ook invloed heeft op de binnenluchtkwaliteit? Er bestaan vloeroplossingen waarmee de hoeveelheid fijnstof in de lucht significant kan worden gereduceerd en de binnenluchtkwaliteit verbeterd wordt. Uit een onderzoek van de DAAB (Deutsche Allergie- und Asthmabund) kwam naar voren dat er aantoonbaar minder schadelijke effecten zijn van fijnstof in een ruimte met tapijt, dan wanneer er een harde vloer had gelegen. Daarnaast heeft Tarkett de DESSO AirMaster-collecties speciaal ontwikkeld om de binnenluchtkwaliteit nog verder te verbeteren en hebben bovendien de GUI Gold Plus label. Zo zijn tapijttegels uit de AirMaster-tapijtcollecties nog vele malen effectiever in het opnemen van fijnstof dan standaard tapijt vloeroplossingen. 

Tapijt verbetert de akoestiek en zorgt voor betere concentratie en welzijn

Een slechte akoestiek op school treft vooral leerlingen met verminderde concentratie, leerkrachten en personen met gehoorproblemen. Een slechte akoestiek zorgt voor slechte verstaanbaarheid, verminderde concentratie en productiviteit. Maar op den lange duur zal het ook zorgen voor gezondheidsklachten zoals stress en oververmoeidheid.

Met tapijt zorgt u voor een betere akoestiek. Tapijt reduceert contactgeluid met tussen de 20 en 30 dB. Daarnaast zijn vele van de DESSO tapijttegels van Tarkett verkrijgbaar met een extra geluidsabsorberenderug, de SoundMaster® backing. DESSO SoundMaster bereikt een verbetering van de geluidsabsorptieprestaties tot +0,15 (αw)3, gelijk aan een verbetering tot + 100% in vergelijking met standaard tapijtontwerpen (αw-waarde tussen 0,15 en 0,20). Bovendien biedt het een nog comfortabeler gevoel onder de voet dan standaard tapijt en is de DESSO SoundMaster een duidelijk voorbeeld van up-cycling met zijn 80% gerecyclede inhoud van gebruikte PET-flessen.

Nog meer voordelen van modulair tapijt in het onderwijs

Naast alle bovengenoemde voordelen is het modulaire tapijt tevens eenvoudig te installeren, is er weinig snijverlies en zijn tapijttegels makkelijk te vervangen. Wordt er bijvoorbeeld geknoeid op één tapijttegel en blijft de vlek zichtbaar? Dan kunt u de tegel er gemakkelijk uithalen en een nieuwe plaatsen. 

Het recyclen van onze tapijttegels levert tot 84 procent  meer CO2-besparing op

Ook is ons tapijt extreem duurzaam. Zo is maar liefst 93% van de commerciële DESSO tapijttegels Cradle to Cradle Brons, Zilver of Goud gecertificeerd en zijn onze tapijttegels met EcoBase rug en PA6 garen, 100% te recyclen. Het recyclen van tapijttegels met EcoBase-rug en PA6 garen levert tot 84 procent meer CO2-besparing op ten opzichte van verbranding. Deze baanbrekende ontwikkeling zorgt ervoor dat we weer een stap verder zijn op het gebied van recycling en Tarkett draagt (met trots) hierdoor steeds meer bij aan een duurzame, circulaire economie.

Benieuwd welke mogelijkheden er zijn met projecttapijt? Bekijk dan ons artikel: "Projecttapijt voor commerciële ruimtes: alles wat u moet weten"