Waarom tapijt in het onderwijs goed is voor de leerprestaties

Waarom tapijt in het onderwijs goed is voor de leerprestaties

Het interieur van een leeromgeving moet aan verschillende eisen voldoen. Zo is het belangrijk dat leerlingen in een inspirerende en gezonde omgeving les krijgen, zodat zij zich goed kunnen concentreren en zich prettig voelen. 

Diverse factoren spelen hierbij een rol. Denk aan de akoestiek, de binnenluchtkwaliteit, de inrichting en het ontwerp. In dit artikel lichten we toe hoe tapijt een meerwaarde kan bieden in verschillende vormen van het onderwijs. 

EMEA Splitter

Invloed van interieur op productiviteit en welzijn

DESSO airmaster Tarkett

Een school met een goed ontworpen interieur zorgt voor een prettige leer- en werkomgeving. Hierin kunnen leerlingen en personeel zich maximaal ontwikkelen. Zo kan een goede inrichting kinderen op speciaal onderwijs helpen zich te concentreren. Ook kan het de schoolprestaties van kinderen op het primaire onderwijs verbeteren. 

Helaas voldoen lang niet alle scholen aan de verwachtingen van eindgebruikers. De volgende factoren hebben invloed op schoolprestaties, concentratie, humeur en welzijn:

 • De kleurkeuze en het ontwerp speelt een specifieke rol in het leerproces
 • Goede binnenluchtkwaliteit zorgt voor een gezond leef- en werkklimaat 
 • Een goede akoestiek verbetert de concentratie en het welzijn
EMEA Splitter

Breng kleur en comfort in de leeromgeving met tapijt

Tapijttegels in het lagere onderwijs
 • Kleur speelt grote rol in ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen
 • Kleur kan eetlust opwekken of juist concentratie bevorderen


Naast de vormgeving van de leeromgeving, speelt ook kleurkeuze een grote rol bij de ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen. Het doel van een ruimte bepaalt voor het grootste deel het ideale interieur. In een kantine wilt u bijvoorbeeld eetlust opwekken, hier zou een geel tapijt goed passen. In klaslokalen wilt u daarentegen concentratie stimuleren. Hier is blauw tapijt logischer.

Onze DESSO Tapijttegels zijn verkrijgbaar in eindeloos veel kleuren en dessins. Door de hoeveelheid aan creatieve mogelijkheden bieden we voor iedere ruimte het best passende dessin en kleurenpalet. De AirMaster® for education, ontwikkeld voor het primair, speciaal en voortgezet onderwijs, biedt levendige, speelse en felle kleuren. Dit zorgt voor een prikkelende en stimulerende leeromgeving.
 

EMEA Splitter

Verbetert de binnenluchtkwaliteit voor een gezonde omgeving

Tapijttegels voor een goede binnenluchtkwaliteit
 • Een goede binnenluchtkwaliteit in een schoolgebouw verhoogt de productiviteit tot 5% en het vermogen om informatie te verwerken met 5% tot 15%
 • Het vermogen om beslissingen te nemen, te leren en met problemen om te gaan versterkt door het inademen van schone lucht
 • Een slechte binnenluchtkwaliteit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid
 • Kinderen zijn gevoeliger voor fijnstof dan volwassenen, hun ademhalingsfrequentie ligt namelijk hoger dan die van volwassenen. Hierdoor krijgen ze vaak meer fijnstof binnen.


De DESSO AirMaster® collecties zijn speciaal ontworpen om de fijnstof te reduceren en daarmee de binnenluchtkwaliteit te verbeteren. Zo worden gezondheidsklachten als hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en irritaties aan de neus, keel en ogen verminderd. 

Deze collecties zijn dan ook onderscheiden met een GUI Gold Plus Label. Dit is het hoogst haalbare label met betrekking tot een hoge binnenluchtkwaliteit en wordt uitgegeven door de Duitse Gesellschaft für Umwelt- und Innenraumanalytik (GUI).  De tapijttegels uit de AirMaster®-tapijtcollecties zijn dus nog vele malen effectiever in het opnemen van fijnstof dan standaard tapijt vloeroplossingen. 

EMEA Splitter

Tapijt verbetert de akoestiek

Tapijttegel met akoestische backing
 • Slechte akoestiek is vervelend voor leerlingen met verminderde concentratie en mensen met gehoorproblemen
 • Slechte akoestiek zorgt voor slechte verstaanbaarheid en verminderde productiviteit
 • Op den duur kan een slechte akoestiek leiden tot stress en oververmoeidheid


Met tapijt zorgt u voor een betere akoestiek in scholen. Tapijt reduceert contactgeluid met 20 tot 30 dB. Daarnaast zijn veel van de DESSO tapijttegels van Tarkett verkrijgbaar met een extra geluidsabsorberende rug, de SoundMaster® backing. DESSO SoundMaster® bereikt een verbetering van de geluidsabsorptieprestaties tot +0,15 (αw)3, gelijk aan een verbetering tot + 100% in vergelijking met standaard tapijtontwerpen (αw-waarde tussen 0,15 en 0,20). 

Bovendien biedt de DESSO SoundMaster® een nog comfortabeler gevoel onder de voet dan standaard tapijt en is het een goed voorbeeld van upcycling met zijn 80% gerecyclede inhoud van gebruikte PET-flessen.
 

EMEA Splitter

Meer informatie?

Op zoek naar meer informatie met betrekking tot de mogelijkheden? Neem contact met ons op of bekijk al ons projecttapijt en tapijttegel collecties via onderstaande buttons. 

Voorgestelde tapijttegel collecties