Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden

2023 | Nederland

Afbeeldingengalerij

Nationale Nederlanden (NN) heeft hoge ambities als het aankomt op gezondheid, welzijn en circulariteit. De organisatie werkt met leveranciers die zelf ook een actief duurzaamheidsbeleid hanteren. Architect Fokkema & Partners , verantwoordelijk voor het interieurontwerp, speelde een belangrijke rol bij het samenvoegen van de gezondheids- en Zero Waste ambitie en dat is niet onopgemerkt gebleven. NN heeft met het ontwerp het hoogste WELL certificaat behaald - WELL V2 Platinum. In dit artikel staan we stil bij dit mooie en duurzame project, in samenwerking met Stevens van Dijck, Architect Fokkema & Partners en de Kruijff Projectstoffering.

Circulariteit stond voorop

Het WELL-certificaat is een certificaat voor gebouwen die prioriteit geeft aan het meetbaar bijdragen aan de gezondheid van mensen. Dit dwong alle betrokkenen bij de renovatie om alle ingrepen uiterst zorgvuldig af te wegen: van het selecteren van geoogste, duurzame en non-toxische materialen tot het integreren van watertappunten, veel groen, natuurlijk daglicht (‘circadian lighting’ lampen) en een logische zonering tussen rust en dynamiek.

Bij de renovaties in Delftse Poort en Haagse Poort maakt NN zoveel mogelijk gebruik van circulaire materialen. De nieuwe werkomgevingen bestaan zelfs voor 89% uit hergebruikt materiaal. Voor de meubels en vloeren is zoveel mogelijk gekozen voor hergebruik, aangevuld met nieuwe producten die na de levensduur te recyclen zijn. Deze en andere initiatieven zorgen ervoor dat NN de CO2-uitstoot blijft verlagen.

Tarkett verlengt de levensduur van vloeren met hergebruikprogramma

Ook bij Tarkett is circulariteit het uitgangspunt om de CO2-uitstoot te verlagen. Naast het verminderen van broeikasgassen heeft een circulaire benadering ook als doel het verkleinen van de afvalberg en het verminderen van het gebruik van nieuwe grondstoffen. Met ons hergebruikprogramma wordt de gebruiksfase van tapijttegels verlengd en wordt de CO2-voetafdruk geminimaliseerd.

Bij de Nationale Nederlanden hebben we door middel van dit programma diverse DESSO tapijttegelcollecties kunnen hergebruiken. De tapijttegels die niet geschikt waren voor hergebruik hebben we met ons terugname- en recyclingprogramma ReStart® teruggenomen om te recyclen tot nieuwe vloeren.

Levensduur verlengen met hergebruikprogramma

In de bouwsector is met een circulaire en duurzame aanpak veel klimaatwinst te behalen. Wetende dat de bouwsector goed is voor 40% van de broeikasgasemissies en 60% tot 70% van de totale afvalberg. Circulariteit is daarbij de meest efficiënte methode. Samenwerken met onder andere eindgebruikers, architecten en vloerenbedrijven/ ReStart®-partners zorgt voor een duurzamere aanpak, waarbij we verstandiger omgaan met materialen en de ecologische voetafdruk verkleinen.

Wilt u meer weten over dit circulaire project? In dit blogartikel leest u aan de hand van een interview met architect Fokkema & Partners B.V. meer over deze referentie.

voorgestelde collecties

Beschrijving

Duurzame renovaties van twee kantoorgebouwen met totaal c.a. 36.000m2 aan vloeren, waarbij de gezondheid van de mens vooropstaat. Het 100% circulaire project is bekroond met WELL-Platinum

Ontwerper/Architect

Fokkema & Partners B.V.

Segment

Categorieën