Heterogeen vinyl of linoleum vloeren voor uw schoolgebouw?

Heterogeen vinyl of linoleum vloeren voor uw schoolgebouw?

Vloeren in een schoolgebouw zijn de basis voor het dagelijks navigeren door het pand. Een veelgebruikte vloerkeuze in scholen is linoleum. Ook heterogeen vinyl zien wij vaak terug in onderwijsgebouwen. We lichten beide vloerkeuzes toe en vertellen de voor- en nadelen van beide vloeren.

EMEA Splitter

Linoleum: de kostenefficiënte keuze?

Linoleum staat alom bekend om de samenstelling van natuurlijke materialen en eigenschappen. Door de natuurlijke en hernieuwbare materialen, is het een zeer milieuvriendelijke vloer. Het wordt vaak gekozen vanwege de relatief lage aanschafkosten. Ook biedt het een comfortabele loopervaring en heeft het antislip-eigenschappen. Dit maakt linoleum een populaire keuze voor schoolgebouwen.

Een linoleum vloer moet echter regelmatig professioneel worden schoongemaakt en onderhouden. Dit vergt veel tijd, water en stroom, wat uiteindelijk leidt tot hogere kosten. Deze kunnen zelfs oplopen tot 70% van de totale exploitatiekosten over de hele levensduur van de vloer. 

Langdurig gebruiksgemak met heterogeen vinyl

Heterogeen vinyl is ideaal voor ruimtes met intensief verkeer, zoals klaslokalen, gangen en kantines. Het is zeer bestand tegen vlekken, krassen en slijtage, waardoor ze minder frequent en minder uitvoerige schoonmaak en onderhoud vereisen.

Over de gehele levensduur bespaart u dus flink in de exploitatiekosten. Heterogeen vinyl is daarmee op de lange termijn kostenbesparend. 

Heterogeen vinyl in schoolgebouw

Onderhoud van schoolvloeren

In drukbezochte scholen is dagelijks onderhoud cruciaal om een schone en veilige omgeving te garanderen. Denk aan gangen waar leerlingen in en uit lopen, vaak met vuil en vocht van buiten. Of klaslokalen waar tafels en stoelen worden verschoven. Regelmatig schoonmaken is niet alleen belangrijk om de hygiëne te waarborgen, maar ook om slijtage te minimaliseren en uitglijden te voorkomen. 

Bij uw vloerkeuze is het daarom belangrijk om de frequentie en kosten van reinigen en onderhoud mee te nemen. Linoleum vraagt om frequent professioneel onderhoud, wat een tijdrovende en minder kostenefficiënte post is. Heterogeen vinyl heeft een extreme weerbaarheid tegen vlekken en krassen. Hierdoor hoeft deze vloer minder vaak worden schoongemaakt en onderhouden. Dit leidt tot lagere schoonmaak- en onderhoudskosten. 

EMEA Splitter

Kiest u voor linoleum of heterogeen vinyl?

Linoleum in schoolkantine

Linoleum

  • Lagere aanschafkosten (+)
    Vloeren van linoleum zijn vaak voordelig in aanschaf. Dit maakt de vloeren aantrekkelijk voor scholen met een lager budget.
  • Natuurlijk materiaal (+)
    Gemaakt van 97% natuurlijke en hernieuwbare materialen, zoals lijnzaadolie, hars en kurk.
  • Hoge onderhoudskosten (-)
    Linoleum vraagt om periodiek en professioneel onderhoud. Op lange termijn kost dit veel tijd en geld.
  • Professionele reiniging noodzakelijk (-)
    Onderhoud van linoleum is zeer specialistisch, waardoor vaak een professional moet worden ingeschakeld om de vloer te reinigen en onderhouden.
  • Meer water en schoonmaakmiddelen nodig (-)
    Doordat linoleumvloeren vaker en intensiever worden schoongemaakt, leidt dit tot een hoger verbruik van water en schoonmaakmiddelen.

Heterogeen vinyl

  • Lagere onderhoudskosten (+)
    Vloeren van heterogeen vinyl vergen minder onderhoud, wat resulteert in lagere kosten op lange termijn. 
  • Eenvoudig schoon te maken (+)
    Deze vloeren kunnen snel en gemakkelijk worden gereinigd, vaak met minder water en schoonmaakmiddelen. Dit onderhoudsproces is zeer duurzaam. 
  • Zeer kras- en vlekbestendig (+)
    Heterogeen vinyl is zeer bestand tegen krassen en vlekken, waardoor de vloer langer mooi blijft.
  • Hogere aanschafkosten (-)
    Heterogeen vinyl vloeren hebben aanvankelijk hogere aanschafkosten. 
EMEA Splitter

Aanbevolen vloeren per onderwijsruimte

PVC Stroken in schoolgebouw

De functie, gebruikers en specifieke eisen verschillen per onderwijsruimte. Voor het kiezen van de juiste vloer is het daarom belangrijk om rekening te houden met deze factoren. 

In onderstaande opsomming belichten we een aantal ruimtes en geven we suggesties met betrekking tot een geschikte vloerkeuze.

  • Gangen en entrees
    Dit zijn veel belopen gebieden die vragen om meer onderhoud door de vele gebruikers en het meer aanwezige vocht en vuil. Heterogeen vinyl is daarom voor dit gebied een uitstekende keuze vanwege het onderhoudsgemak en slijtvastheid.
  • Klaslokalen
    In een klaslokaal is akoestiek zeer belangrijk. Voor zowel de leraren als leerlingen kunnen te veel geluiden en galmen zorgen voor overprikkeling. Aangename geluidsniveaus zijn daarom essentieel. Onze Tapiflex is een akoestische, heterogeen vinyl vloer die voorziet van geluidsdemping, zodat u een gebalanceerde leeromgeving creëert. 
  • Kantines
    In de kantine is vaak veel bedrijvigheid. Van een maaltijd nuttigen tot even een rustmoment nemen tussen de lesuren door. Deze ruimte vraagt om een slijtvaste vloer die vlekbestendig en eenvoudig te reinigen is. Onze aanbeveling: de Acczent Excellence Compact+ heterogeen vinyl vloeren. 

Op zoek naar advies met betrekking tot de beste vloer naar onderwijsruimte? Neemt u dan contact met ons op of bekijk meer informatie via onderstaande button. 

EMEA Splitter

Onderwijsreferenties met linoleum

Crèche peuterspeelzaal vloeroplossingen - Tarkett
Crèche Kojsko

Een gezonde en duurzame leefomgeving is van essentieel belang voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom werd er bij het ontwerpen van deze crèche voor Linoleum van Tarkett gekozen.

Linoleum in scholen
Prisma College

De uitstraling en textuur van onze Style Emme xf2 collectie dragen enorm bij aan de rustige en natuurlijke sfeer binnen de school en past perfect binnen de groene setting waarin het gebouw ligt.

Tarkett Linoleum Style Emme Kindcentrum op de Elft
Kindcentrum Op De Elft

Een uitdagend, stimulerend en motiverend interieur, dat naadloos aansluit op de kernwaarden van alle betrokken partijen.

Linoleum in een groene schoon omgeving
Zwijsen College

Ontdek de speelse, zeer groene en stimulerende leeromgeving van het Zwijsen College in Veghel.

Onderwijsreferenties met heterogeen vinyl

MBO College Airport, ROC Amsterdam - Tarkett referentie
MBO College Airport, ROC Amsterdam

In het ROC van Amsterdam is een futuristische leeromgeving voor opkomend luchtvaartpersoneel gerealiseerd. Ontdek het toonaangevende ontwerp hier!

Tapiflex Excellence en iD Inspiration in het onderwijs
Openbare basisschool de Uilenbrink

Een inspirerende en gezonde leeromgeving is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Er is daarom gekozen voor de veelzijdige en sfeervolle vloeren van Tarkett.

Basisschoolvloer
Openbare basisschool de Vos

Het nieuwe eigentijdse interieur van de openbare basisschool de Vos brengt een huiselijke sfeer en creëert een aangename leeromgeving voor scholieren om rustig te kunnen leren en spelen.

Heterogeen vinyl in een klaslokaal
NBS de Hoogakker

Ontdek het nieuwe schoolgebouw van nutsbasisschool de Hoogakker. De prikkelarme, open en ruimtelijke inrichting, bevorderd het concentratievermogen en kwalitatief onderwijs.

EMEA Splitter

Op zoek naar de juiste vloer voor uw schoolgebouw?

Wij denken graag mee met uw situatie. Laat uw gegevens achter in het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.