Het recyclen van gebruikte homogene vinylvloeren

Het recyclen van gebruikte homogene vinylvloeren

Bij Tarkett zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om onze vloeren terug te winnen en te recyclen, terwijl we streven naar het sluiten van de cirkel van onze producten. We zijn al vele jaren in staat om vinylvloeren na gebruik te recyclen, evenals tapijt en linoleum. Van 2010 tot 2019 werd 105.000 ton vloerbedekking ingezameld via ReStart®, het inzamel- en recyclingprogramma voor vloeren van Tarkett in Europa, Brazilië en Noord-Amerika. We werden echter geconfronteerd met uitdagingen in de veilige recycling van vinylvloeren en waren niet in staat om vinylvoeren na gebruik te recyclen - tot nu toe.

We werken aan een intern ontwikkelde oplossing voor het recyclen van alle homogene vinylvloeren van Tarkett, die zijn geproduceerd vanaf 2011. Hiermee breiden we de recyclingmogelijkheden uit die we onze klanten bieden, aangezien snijafval 8 tot 10% van het benodigde materiaal beslaat. We zetten zo een stap richting het bevorderen van circulaire oplssingen. We maakten dit nieuws bekend tijdens de Milan Design Week in april 2019, waar we ons nieuwe product, iQ Surface, introduceerden.

De Tarkett fabriek in Ronneby waar vinylvloeren worden geproduceerd

Hoe hebben we deze doorbraak bereikt?

Voorheen stonden we voor een technische uitdaging in het scheiden van lijm en beton van gebruikte homogene vloeren. Omdat er in Europa maar weinig goed presterende fabrieken beschikbaar waren die deze dienst leverden en we een bedrijfsbrede missie hadden om in 2020 alleen nog maar positief gedefinieerde materialen te recyclen, hadden we geen tijd te verliezen om vooruitgang te boeken op het gebied van de recycling van ftalaat-vrije vinylvloeren. We besloten dat de beste optie zou zijn om ons eigen proces te ontwikkelen, zodat we dit konden aanpassen aan onze behoeften en de hoge kwaliteit en milieuprestaties konden garanderen die we nodig hadden.

Medewerkers van verschillende disciplines binnen de organisatie werkten samen om een nieuwe eigen techniek te ontwikkelen. We hebben een speciaal machinepark op maat gemaakt om versnipperd gebruikt vinyl te reinigen en te recyclen. We testten en verbeterden de oplossing acht maanden lang om vinylkorrels te creëren die konden worden gebruikt in nieuwe homogene vloeren. De granulaten bieden dezelfde eigenschappen en leveren dezelfde prestaties als de primaire grondstoffen, waardoor de natuurlijke hulpbronnen worden gespaard en het milieu minder wordt belast in vergelijking met het gebruik van primaire grondstoffen. VinylPlus geeft aan dat elke ton teruggewonnen vinyl twee ton koolstofuitstoot bespaart.

Fabriek in Ronneby, Zweden waar vinylproducten worden gemaakt

Opschalen

Belangrijk is dat we onze machines blijven verfijnen en de efficiëntie van het proces blijven verbeteren. Maar dat is niet het enige spoor dat we volgen. We kijken naar de vele opties die ons in staat stellen om te denken dat het opschalen van die processen misschien dichterbij is dan we denken. Onze eerste utidaging in het creëren van een groeiend aanbod aan gebruikte consumentenvloeren voor recycling is het vergroten van het bewustzijn van onze klanten. Het is belangrijk dat we hen informeren dat we homogene vinylvoeren van Tarkett verzamelen voor recycling. We zullen dit transparant communiceren door middel van onze verkoop- en marketingkanalen en via ons pleidooi voor samenwerking met beleidsmakers. Om de vloeren van onze klanten op een gestroomlijnde manier terug te halen, onderzoeken we ook samenwerkingen met zowel interne als externe logistieke partners en bekende sloop- en recyclingbedrijven.

Voorlopig blijft dit een proefproject in Scandinavië, maar we hebben grote ambities voor de toekomst. Het is mogelijk dat we op een dag voldoende gebruikte vloerbedekking hebben om de keuze van materialen en kleuren te kunnen maken die we nodig hebben om vloeren te creëren met een groot aandeel gerecycled vinyl.

Fabriek in Ronneby, Zweden waar vinylproducten worden gemaakt

Waarde toevoegen door de cirkel te sluiten

Het recyclen van gebruikte consumentenvloeren is slechts één van de manieren waarop Tarkett streeft naar het sluiten van de cirkel en het bevorderen van samenwerkingen. We hebben in Nederland ook eigen scheidings- en recyclingfaciliteiten ontwikkeld voor het recyclen van tapijt, die sinds 2019 volledig operationeel zijn. Uiteindelijk denken we dat het aanbrengen van dit soort verbeteringen een aanzienlijke toegevoegde waarde heeft voor onze klanten, terwijl de natuurlijke hulpbronnen worden gespaard en het milieu wordt beschermd.

Lees meer over de duurzaamheidsstrategie van Tarkett "Doing Good. Together." of bekijk onze homogene collecties.

Meer duurzame verhalen

Design District 2019 iq surface human fascination
Tarkett geeft sneak preview homogeen vinyl-collectie

Van 5 tot en met 7 juni 2019 vond Design District plaats, hét vakevenement voor interieurdesign in Nederland. Lees meer!

iQ Surface – The Homogeneous Vinyl Collection that Re-Writes the Design Rule Book
iQ Surface: de homogene vinyl-collectie die de regels van Design herschrijft

Lees meer over iQ Surface, de collectie die volumes mooi maakt en ruimtes levend maakt.

Recycling van iQ Surface vinyl
Het recyclen van gebruikte homogene vinylvloeren

Lees meer over hoe we gebruikte vinvylvloeren recyclen met ons ReStart inzamel- en recycling programma in Europa, Brazilië en Noord-Amerika.

Foto's iQ megalit, de beste vloeren voor de beste prijzen
iQ Megalit homogeen vinyl combineert high-end design met extreme duurzaamheid

Tarkett's iQ Megalit staat bekend om de mineraaldesigns die tevens extreem duurzaam is. De 24 nieuwe kleuren brengen nog meer diepte dankzij een verfijnde en verbeterde 3D-effect.

Gerelateerde collecties