
Dutch Design Week 2019: Mieke Lucia
Met een focus op akoestiek en liefde voor kleur en textiel ontwerpt Mieke Lucia wandobjecten en wandkleden die de omgeving verzachten en veraangenamen. In haar werk combineert ze industriële technieken en handwerk en is altijd nieuwsgierig naar nieuwe materialen of technieken om te verkennen.
Hoe het begon
"Ik ben in 2015 afgestudeerd op Product Design aan ArtEZ in Arnhem. Dit is een zeer brede studie, in het derde jaar kies je een specialisatie, natuurlijk op basis van waar je interesse ligt. Mijn interesse lag altijd in textiel, doordat dit een heel vriendelijk en handzaam materiaal is. In het derde studiejaar aan ArtEZ heb ik een project gedaan met een vriendin, waar we met rest-wol een soort installatie maakten. Ik denk dat vanuit dat project de liefde voor interieurtextiel is ontstaan.
Vanaf toen zag ik in dat textiel binnen een interieur erg waardevol is. Het zorgt voor een betere akoestiek en kan heel veel kleur en warmte toevoegen. Kortom, het kan enorm veel bijdragen aan de sfeer van een ruimte.
Mijn werk kan worden gezien als toegepaste kunst en kan worden geplaatst in vele interieurs, bijvoorbeeld een woon- of werkplek. Ik werk intuïtief. Vaak start ik met ofwel een materiaal of een techniek die ik interessant vind, en eigenlijk ga ik dan experimenteren tot ik iets vind wat ik interessant vind waar ik verder op kan borduren. Niet letterlijk borduren natuurlijk, haha!"
"Door mijn experimenten ben ik ook achter een interessant effect gekomen. Bij het tuften van het doek worden er gaatjes gemaakt in dat doek. Hierdoor gaat het materiaal op die plek wat boller staan, waardoor het lijkt alsof er nog iets naar voren komt uit het doek. Hiermee ben ik twee richtingen op gegaan. Aan de ene kant ben ik zo gelijkmatig mogelijk gaan tuften, in rechte lijnen en in de vorm van een raster, waardoor het minder bol gaat staan. Hieruit zijn 3 wandkleden ontstaan. Aan de andere kant ben ik het bol staan gaan sturen, dat wil zeggen dat ik niet meer gelijkmatig ben gaan tuften, maar in cirkels. Hierdoor ontstaat een ruimtelijk 3D-effect op het tapijt.
Het materiaal dat ik van Tarkett krijg is al erg mooi. De techniek die ik gebruik voor het materiaal is tuften, maar dan wel met een handmatig tuft-pistool. Hiermee zet ik handmatig een rij lussen. Daarnaast heb ik een tuft-pistool voor een ‘loop pile’ en een voor een ‘cut pile’. De techniek die het handmatige tuft-pistool gebruikt is eigenlijk niet anders dan de techniek die Tarkett gebruikt, het verschil is alleen dat Tarkett een rij naalden gebruikt waardoor het tapijt direct kamerbreed getuft wordt."
Samenwerking met Tarkett
"De samenwerking met Tarkett is begonnen bij het project In4nite, dit was te zien tijdens Dutch Design Week 2017, geïnitieerd door Low&Bonar. Zij werken al jaren samen met Tarkett, en zij hebben mij aan Tarkett gekoppeld om 1 werk te laten maken. Dat is me toen goed bevallen, en ik wist dat er nog veel meer potentie in zat dan dat we nu al hadden ontdekt. Ik was toen meteen gemotiveerd om daar een goed vervolg op te maken. Gelukkig stond Tarkett daar ook voor open. De allereerste samenwerking is al heel waardevol geweest.
Bij de samenwerking tussen mij en Tarkett hebben we de afspraak gemaakt dat Tarkett de restcapaciteit van grote orders naar mij verstuurt. Dit wordt gedaan met de restgarens die altijd worden meegerekend bij een order, voor de veiligheidsmarge. De garens die normaliter overblijven worden door Tarkett altijd gerecycled. Door de restcapaciteit naar mij te sturen worden er minder stappen gemaakt in het recyclingsproces. In principe hoeft de machine maar heel even langer aangezet te worden."
"Het materiaal dat ik van Tarkett ontvang is een halffabricaat, het is eigenlijk tapijt dat nog niet af is. Dit materiaal maak ik met een nietpistool vast aan een frame, en dit is de basis voor nieuw werk. Wat ik hier interessant aan vind, is dat je hierdoor een combinatie van handwerk en industrieel product maakt. Waar industrieel materiaal een hoge consistentie en een grote hoogwaardigheid heeft, geeft handwerk veel meer verrassing. Er is ruimte voor experiment, geeft een bepaalde eigenheid, waardoor je de hand van de maker ziet in het werk. Ik vind het mooi dat je dan kan zien dat het niet door een computergestuurde machine is gemaakt."
Duurzaamheid
"Ik kijk veel naar materialen die er al zijn om me heen. Hoe je een materiaal bewerkt of inzet, kan een materiaal enorm opwaarderen. Daarom noem ik het ook liever materiaalwaardering dan upcycling. Je haalt het beste uit het materiaal. Het toont liefde en maakt je ook bewuster van de materialen die er al zijn. Het niet altijd maar nieuw materiaal willen of laten maken, geeft je een andere blik op de materialen die er al zijn en zo kun je deze materialen transformeren. Tegenwoordig heeft de nieuwe generatie ontwerpers een andere kijk op de materialen die ze gebruiken en de dingen die ze op de wereld zetten. Er wordt veel bewuster nagedacht over duurzaamheid. Daarom is het ook fijn om samen te werken met een bedrijf zoals Tarkett, die daar zelf ook heel bewust mee bezig is.
Sinds 2014 ben ik begonnen met het ontwerp Growing Textiles; wandobjecten van schapenwol die de akoestiek verbeteren. Growing Textiles is een ontwerp dat bijna zonder lijm is gemaakt. Je zou het uit elkaar kunnen halen totdat er 3 grondstoffen overblijven en deze hergebruiken tot iets nieuws. Dat vind ik een heel fijn idee. Mocht het weg moeten, dan kan dat zonder al te veel milieubelasting. Maar, de dingen die ik maak zijn wel gemaakt met de gedachte dat dit met liefde heel veel jaren mee kan en een plek heeft. Daarbij ben ik ook een eenmanszaak, waardoor ik dus ook niet enorm veel dingen maak, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een meubellabel die duizenden stoelen elk jaar op de wereld zet. Als ik elke dag met giftige lijmen en in een smerige bende moet werken, is dat naast dat het slecht voor het milieu is ook slecht voor mijn gezondheid. Daarom word ik zelf ook heel blij van natuurlijke materialen."

"Thuis doe ik qua duurzaamheid ook het nodige, zoals afval scheiden. Ik laat ook niet onnodig lichten aan staan, en bij de aanschaf van nieuwe elektrische apparaten kijk ik altijd naar het energielabel. Met boodschappen doen letten we er ook op, we kopen bijvoorbeeld minder vlees en sowieso geen plofkip meer. Ik ben er misschien niet uitermate bewust mee bezig, maar sommige dingen zijn al zo gemakkelijk voor je gemaakt dat ik daar graag bij aansluit. Ik vind het ook leuk om een steentje bij te dragen en zie het meer als een uitdaging om het zo leuk en goed mogelijk in je leven te laten passen. Het voelt voor mij ook meer alsof het er tegenwoordig gewoon bij hoort. Ik consumeer bijvoorbeeld niet heel veel. Ik koop liever geen nieuwe kleding, maar juist tweedehands. Hierdoor weet je dat het ook van goede kwaliteit is, het bestaat al een aantal jaar. Ik vlieg bijna nooit, maar dat komt misschien ook omdat ik helemaal geen tijd heb om op vakantie te gaan, haha. Ik kan me voorstellen dat als je al wat meer consumeert en meer het milieu belast, dat je daardoor ook meer denkt; “Ik moet iets doen om dit te compenseren.” Doordat ik niet veel consumeer, denk ik ook niet dat ik heel veel te compenseren heb. Met mijn footprint zit het wel snor, geloof ik."♦
Nieuwsgierig geworden?
Mieke Lucia is nog tot en met 27 oktober (elke dag van 11:00 tot 18:00) te zien:
Plan-B
Hurksestraat 19
5652 AH Eindhoven
Of ga naar https://acties.tarkett.nl/dutchdesignweek