Vloeroplossingen en wandbescherming voor ziekenhuizen

Vloeroplossingen en wandbescherming voor ziekenhuizen

In ziekenhuizen is doorgaans veel en intensief verkeer. Vloeren en wanden moeten tegen een stootje kunnen en bestand zijn tegen zware belasting door rolstoelen, ziekenhuisbedden en medische apparatuur. Kortom, producten die slijtvast en duurzaam zijn met oog op langdurig gebruik.

Het ziekenhuis van vandaag de dag ondergaat een revolutionaire verandering, waarbij vaste afdelingen met een gefixeerd aantal bedden verleden tijd lijken te zijn. Onze ontwerpen zijn duurzaam, eigentijds en vervaardigd uit hoogwaardige materialen. Daarmee zijn ze ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van het moderne ziekenhuis.

EMEA Splitter

Aanbevolen producten

Van hygiënische en eenvoudig te reinigen vloeren tot esthetische en functionele wandbekleding. Wij bieden op maat gemaakte vloer- en wandoplossingen die naadloos aansluiten bij uw behoeften. Ontdek hoe wij u kunnen helpen bij de realisatie van een gezonde en toekomstbestendige ziekenhuisomgeving.

Homogeen pvc

In gangen van ziekenhuizen waar dagelijks veel gebruikers en (medische) apparatuur passeren, worden de vloeren aan zware slijtage blootgesteld. Dit vraagt om een vloer met een lange functionele en esthetische duurzaamheid.

Heterogeen pvc

Heterogene pvc-vloeren bieden een oplossing voor veel verschillende soorten installaties. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende designs en constructies om in drukbezochte ruimtes, zoals ziekenhuizen te passen.

Wandbescherming

Onze wandbekleding beschermt muren in gebieden met zwaar verkeer tegen stoten, schokken, krassen en vlekken. Ideaal in ruimtes waar medische zorg wordt verleend en veelvuldig intensieve reiniging plaatsvindt.

ziekenhuisvloer in de gang

Voor elke ruimte een vloeroplossing

Het ruimtelijk ontwerp van een ziekenhuis heeft invloed op het welzijn van patiënten en kan bijdragen aan een sneller herstel, zowel fysiek als mentaal. Een goed ontwerp draagt bij aan een genezende patiëntenomgeving en aangename werkomgeving. 

Minstens zo belangrijk zijn de functionele eigenschappen van ziekenhuisvloeren. Hygiëne en infectiepreventie spelen hier een hoofdrol. Dit betekent dat de vloer vuilafstotend, eenvoudig te reinigen en goed bestand tegen chemicaliën en ontsmettingsmiddelen moet zijn. Goede ziekenhuisvloeren moeten naast een goed loopcomfort ook een lage rolweerstand hebben, voldoen aan eisen voor brandveiligheid en statische elektriciteit kunnen verwerken. 

Van publieke ruimten als de receptie en het restaurant tot hygiënische omgevingen als operatie- en behandelkamers. Vloer- en wandbekleding voor medische zorg in ziekenhuizen is zeer divers. Benieuwd welke vloeroplossingen, materialen en designs wij aanbevelen per ruimte? 

EMEA Splitter

Ontwerp het ziekenhuis van de toekomst

ziekenhuis van de toekomst
Behandelkamer van de toekomst

We bevinden ons in een tijdperk waarin het ziekenhuisconcept opnieuw wordt uitgevonden en innovatieve ideeën worden verkend. Dit vraagt om een frisse kijk op de inrichting van medische zorginstellingen en baanbrekende oplossingen om het ziekenhuis van de toekomst te creëren.  

Het ruimtelijke ontwerp en de omgeving van een ziekenhuis zijn van invloed op de herstelmogelijkheden van patiënten, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast is een ziekenhuis ook een werkplek voor veel medewerkers zoals artsen en verpleegkundigen, die zich prettig moeten voelen in hun werkomgeving. Een goed ontwerp kan bijdragen aan zowel een helende patiëntenomgeving als een betere werkomgeving die de motivatie verhoogt en stress vermindert.

Een doordacht interieur draagt dus zowel bij aan het herstel van patiënten, als aan het werkplezier en de productiviteit van werknemers. De keuze voor een vloer is een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces. De interactie tussen kleurenschema, patroon en licht zorgt voor een emotionele impact op de patiënt en personeel. Heeft u bijvoorbeeld gedacht aan de volgende zaken?  

  • Duidelijke bewegwijzering voor patiënten én personeel.
  • Optimale toepassing van (natuurlijk) licht.
  • Duurzame keuzes in materialen en inrichting van elke ruimte.
  • Binnenluchtkwaliteit die altijd op peil is.

Kom meer te weten over deze en andere essentiële aandachtspunten voor ziekenhuizen in onze gezondheidszorg design gids.

EMEA Splitter
Infectiepreventie en hygiëne

Infectiepreventie en hygiëne in ziekenhuizen

Ziekenhuizen moeten voldoen aan strenge normen voor hygiëne en infectiepreventie, zoals WIP-richtlijnen. Vloeren en wanden moeten gemakkelijk schoon te maken en desinfecteren zijn om verspreiding van ziektekiemen en bacteriën tot een minimum te beperken. De Covid-19 pandemie heeft dit belang onderstreept. In deze context is de keuze van vloer- en wandbekleding cruciaal voor het creëren van effectieve reinigingsroutines. 

Door vloer- en wandbekleding te kiezen met een naadloos ontwerp, zijn er geen ruimtes waar vuil zich kan ophopen. Via onderstaande button vindt u meer informatie over infectiepreventie en hygiëne in ziekenhuizen. 

EMEA Splitter

Energiebesparend ontwerp

Door een bewuste kleurstelling die rekening houdt met de lichtreflectie van het interieur, kan het energieverbruik in zorgruimtes worden verminderd. Lichtreflectie geeft aan hoeveel daglicht en licht van lichtbronnen wordt teruggekaatst wanneer het een oppervlak raakt. Dit wordt lichtreflectiewaarde genoemd (LRV), waarbij de kleur wit 100% is en zwart 0%. Een vloer met een hoge LRV-waarde helpt om het licht efficiënt door de ruimte te verspreiden.

Vloeren voor clean rooms

De clean room staat centraal in het werk van ziekenhuizen en laboratoria. Dit is de meest gevoelige, technisch veeleisende omgeving, waar hygiëne essentieel is. Om de verspreiding van infectie of besmetting te voorkomen, moeten verontreinigende materialen zoals stof en zwevende deeltjes binnen strikte limieten worden gehouden. De vloeren kan hierbij een grote rol spelen.

EMEA splitter

Kosten voor aanschaf, schoonmaak en onderhoud

Schoonmaak en onderhoud in ziekenhuizen

Uit onderzoek blijkt dat de schoonmaakkosten van uw ziekenhuisvloer tien keer hoger zijn dan de kosten voor het aanschaffen van de vloer. Bovendien bepaalt het onderhoud vaak meer dan de helft van uw schoonmaakbudget.  

Kies daarom voor een vloer die niet alleen duurzaam, maar ook eenvoudig in onderhoud en schoonmaak is. Zo bespaart u niet alleen op kosten, maar zorgt u ook voor een hygiënische en veilige omgeving voor uw patiënten en medewerkers. Bent u op zoek naar tips of onderhoudshandleidingen voor uw vloer- of wandbekleding?

splitter

Gezondheid en duurzaamheid bevorderen

Gezond, duurzaam, milieuvriendelijk: alle drie zijn het belangrijke aspecten in moderne bouwmaterialen. Niet alleen de gezondheid van patiënten, maar ook die van het (verplegend) personeel is van groot belang in ziekenhuizen. Wist u dat de juiste vloer- en wandbekleding onder meer bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit?  

Kies daarom voor vloeroplossingen die voldoen aan de gestelde milieunormen, zoals het gebruik van gerecyclede materialen en verminderen van schadelijke stoffen. Wilt u meer weten over deze gegevens per vloerproduct? Bezoek dan ons documentatiecentrum en bekijk onze Environment Product Declarations (EDP) en Material Health Statements (MHS).

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over welke ziekenhuisvloeren u het beste kunt kiezen voor uw zorginstelling? Neem dan contact op met uw Tarkett contactpersoon of laat uw gegevens achter via ons contactformulier.

Bekijk hier onze referenties

AZ Alma Eeklo Gezondheidszorg
AZ ALMA Eeklo

Tarkett leverde alle vloeren voor het gloednieuwe ziekenhuis AZ Alma in Eeklo. iQ-vloeroplossingen waren met name geschikt voor de behoeften van het ziekenhuis.

Amphia Ziekenhuis Breda
Amphia Ziekenhuis, Breda

Om te zorgen voor een topklinisch ziekenhuis waar de patiënt centraal staat, koos het Amphia Ziekenhuis in Breda voor onder andere de iQ Optima vloeren van Tarkett. Klik snel verder naar de foto's!