Tarkett stapt in samenwerking met drinkwaterbedrijven

Tarkett stapt in samenwerking met drinkwaterbedrijven

Tarkett heeft met zijn circulaire economische model dat rond het Cradle to Cradle®-gedachtegoed is gevormd, in 2014 een nieuwe materiaalstroom ontwikkeld voor tapijt: kalk uit drinkwaterproductie.

Tarkett, een internationaal vooraanstaand fabrikant van tapijten en sportvelden, heeft een nieuwe materiaalstroom ontwikkeld voor de productie van zijn tapijttegels. Dit is het resultaat van een samenwerking met een Nederlandse groep drinkwaterbedrijven. Tarkett (voorheen DESSO) is de eerste tapijtfabrikant ter wereld die gebruik maakt van geupcycled calciumcarbonaat (kalk) voor de productie van hun tapijttegels. Het bedrijf verwacht jaarlijks kalk af te gaan nemen en heeft al haar Transitions collectie met het positief gedefinieerde gerecyclede materiaal gelanceerd.

In samenwerking met Aqua Minerals, een vereniging van drinkwaterbedrijven, heeft Tarkett een manier gevonden voor het upcyclen van kalk afkomstig van de drinkwaterbedrijven Brabant Water. De kalk is positief gedefinieerd in overeenstemming met de Cradle to Cradle® criteria en wordt nu ingezet voor de productie van tapijttegels met DESSO EcoBase™. Dit is een tapijtrug die een Cradle to Cradle® Silver-certificaat heeft behaald en die 100% recyclebaar is in het eigen productieproces van Tarkett. Het resultaat van deze innovatie is dat de producten van Tarkett met een DESSO EcoBase™-tapijtrug nu grotendeels positief gedefinieerd materiaal bevatten.

Het idee om onze reststoffen te hergebruiken als materiaalstroom voor de verwerking bij Tarkett sluit perfect aan bij onze status als het eerste klimaatneutrale drinkwaterbedrijf in Europa. We zijn er trots op zijn dat we met onze calciumkorrels zo'n positieve bijdrage kunnen leveren aan de DESSO Cradle to Cradle® -tapijttegels.

-  Guïljo van Nuland, CEO van Brabant Water

Circulaire economie zou vele dollars aan kostenbesparing op kunnen leveren

Als Cradle to Cradle®-bedrijf maakt Tarkett zich sterk voor de ontwikkeling van producten die geschikt zijn voor inname en recycling in een niet-giftige gesloten kringloop, het fundament voor een regeneratieve circulaire economie. Met behulp van een strenge Cradle to Cradle®  beoordelingsprocedure wil Tarkett kunnen waarborgen dat de producten van het bedrijf vervaardigd zijn uit gezonde materialen, goed voor de gezondheid van mensen én onze planeet.

De visie van het bedrijf is milieuvriendelijke producten te ontwikkelen die bijdragen aan gezondheid en welzijn in een door de mens gemaakte omgeving. Deze visie en het streven naar gezonde materialen past Tarkett toe op producten die in gebruik zijn, maar ook wanneer ze worden gerecycled.

In de filosofie van Cradle to Cradle® worden consistente en positief gedefinieerde materiaalstromen gezien als de voedingsbodem voor technologische en biologische vakgebieden. Onze eerste taak was het ontwerpen van tapijttegels op basis van DESSO EcoBase®, zodat deze uit elkaar genomen kunnen worden wanneer ze weer in de post-consumer fase komen.

- Ludwig Cammaert, voormalig hoofd R&D bij Tarkett

 

In de volgende fase gingen we op zoek naar nieuwe circulaire innovaties, voegt Cammaert toe. "We zijn steeds op zoek naar manieren om continue stromen in de afvalverwerking aan te wenden als voedingsbodem voor de productie van onze tapijttegels." In dit geval kwamen Tarkett en haar partners op een manier om gebruik te maken van materiaalstromen in de drinkwaterindustrie, een compleet andere sector.

Bij de verwerking van drinkwater blijft veel calciumcarbonaat achter nadat het grondwater is onthard, een noodzakelijke stap voor het maken van geschikt drinkwater. Bovendien verlengt zacht water de levensduur van huishoudelijke apparaten, omdat het kalkaanslag vermindert en daarom voor minder onderhoud zorgt.

Het was niet altijd even gemakkelijk, maar dankzij de ambitie en inzet van alle partijen zijn we er toch uitgekomen. En met de hulp van Sibelco, een ultramoderne mondiale leverancier van industriële mineralen, kon de omvang en verspreiding van de deeltjes calciumcarbonaat op maat worden aangepast aan de wensen van Tarkett, waardoor dit met recht een innovatie in de waardeketen kan worden genoemd.

-  Ludwig Cammaert, voormalig hoofd R&D bij Tarkett

Cradle to Cradle® principes

In de verwerking wordt gebruik gemaakt van een materiaalstroom die anders waarschijnlijk in minder waardevolle afzetgebieden terecht zou zijn gekomen. Dankzij de lokale verwerving en verwerking van het materiaal, kunnen Tarkett en partners instaan voor een positieve impact op het milieu en perfect aantonen hoe circulair denken in de praktijk gebracht kan worden met behulp van de principes van Cradle to Cradle®.

93% van de commerciële DESSO tapijttegels is Cradle to Cradle®-gecertificeerd

Voor het behalen van de DESSO Gold tapijtcollectie moest het projecttapijt aan een groot aantal strenge criteria voldoen op het gebied van milieu en volksgezondheid, zoals gedefinieerd in de Cradle to Cradle® Certified Product Standard. Dit is een raamwerk voor innovatie, waarmee wordt aangetoond dat het zakelijk gezien wel degelijk mogelijk is om 'doelbewust te ontwerpen' en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op het milieu en de volksgezondheid. Producten worden gecertificeerd door het onafhankelijke Products Innovation Institute uit de Verenigde Staten. Naast deze collectie is 93% van de commerciële DESSO tapijttegels Cradle to Cradle®-gecertificeerd met ofwel Brons ofwel Zilver, afhankelijk van het type tapijtrug.

voorgestelde collecties