Baanbrekend recyclen na gebruik: een verhaal over IKEA

Baanbrekend recyclen na gebruik: een verhaal over IKEA

Tegenwoordig zijn retailers en bedrijven over de hele wereld op zoek naar duurzame vloeroplossingen om de CO2-uitstoot en afval te verminderen en ambities voor duurzaam bouwen te realiseren. Met onze jarenlange inzet om de klimaatverandering te bestrijden en over te schakelen naar de circulaire economie, zijn we pioniers op het gebied van recycling van gebruikte vloeren in Europa. Collectieve actie staat centraal bij het realiseren van onze ambities. We waren dan ook verheugd om samen te werken met IKEA in Stockholm om gebruikte homogene Tarkett-vloeren uit de winkel in Kungens Kurva om te zetten in nieuwe vloeren.

Gebruikte vloeren verwijderen en verzamelen

Circulaire innovatie in beweging

We hebben 10.000 m2 aan gebruikte vinylvloeren uit het warenhuis teruggewonnen via ons ReStart®-programma voor het terugnemen en recyclen van vloeren. Deze hebben we verwerkt in onze eigen recyclingfaciliteit in Ronneby (Zweden). Daar hebben we de vloer ontdaan van lijm- en betonresten, waarbij het volledig resterende vinyl wordt verwerkt tot hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe vloeren, volgens ons eigen baanbrekende interne proces. We hebben het resulterende gerecyclede materiaal - naast nieuw materiaal - verwerkt in hoogwaardige, duurzame vloeren voor de IKEA-winel in Jönköping. In totaal heeft dit klimaatvriendelijke project naar schatting bijna 100 ton CO2-uitstoot bespaard. Dit komt overeen met de hoeveelheid CO2 die wordt opgevangen door 5.500 zaailingen van bomen die gedurende 10 jaar zijn gekweekt.* "We hebben een ambitieuze doelstelling dat IKEA tegen 2030 circulair wordt", zegt Jonas Carlehed, Sustainability Manager IKEA Retail Sweden. "Dit betekent een verlenging van de levensduur van zowel producten als materialen. Het recyclen van oude vloeren uit de ene winkel en deze gebruiken als grondstof voor nieuwe vloeren in een andere winkel, is goed voor ons bedrijf, onze klanten en de planeet."

 

Gebruikte vloeren recyclen en nieuwe vloeren maken

Inzicht in de CO2-besparing

Recycling voorkomt de noodzaak van afvalverwijdering en de winning van nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd. Ons IKEA circulaire vloerproject bespaarde CO2-emissies door te voorkomen om vanaf nul grondstoffen te produceren (5,36 kg CO2eq / m2 bespaard**) en de oude vloerbedekking te verbranden (4,23 kg CO2 / m2 bespaard). Dit komt neer op een besparing van 9,6 kg CO2eq / m2. Voor een oppervlakte van 10.000 m2 komt dit neer op een totale klimaatbesparing van 96 ton CO2eq. Het transport van de materialen per vrachtwagen tussen Stockholm en Ronneby stoot ongeveer 2 ton CO2*** uit. Het reinigingsproces in Ronneby draait op fossielvrije elektriciteit en resulteert in verwaarloosbare klimaatemissies. De totale klimaatbesparing van dit project komt daarmee uit op 94 ton CO2.

*Berekend met behulp van de https://www.epa.gov/energy/greenhouse-gas-equivalencies-calculator calculator.

** Gebaseerd op cijfers van door een derde partij geverifieerde  EPD N° S-P-01346.

*** Gebaseerd op zwaar vrachtwagenvervoer van 30 ton materiaal over 550 km met een uitstoot van 120 gram CO2 per tonkilometer, volgens Trafa Rapport (2015:12)

Tarkett Human-Conscious DesignTM

Meer duurzame artikelen

Circulaire economie
Klimaat en circulaire economie

Lees meer over waarom we van afval houden, waar we de kans zien om het opnieuw om te vormen in prachtige vloeren en hoe we ernaar streven om te innoveren en vloeren te recyclen.

Recycleren voor een duurzamere productie
Recycling

Lees meer over onze recyclingprogramma's en onze constante inspanningen om dit verder te verbeteren, om productieafval te recyclen en gebruikte vloeren opnieuw in te brengen in onze supply chain.

Verantwoordelijk gebruik van PVC in vloeren
Verantwoordelijk gebruik van PVC in vloeren

Lees over het verantwoorde gebruik van PVC in onze vloeren, een duurzaam materiaal dat jarenlang mee kan en uitzonderlijke eigenschappen heeft.

Recycling van iQ Surface vinyl
Het recyclen van gebruikte homogene vinylvloeren

Lees meer over hoe we gebruikte vinvylvloeren recyclen met ons ReStart inzamel- en recycling programma in Europa, Brazilië en Noord-Amerika.