Tarkett chalk

Kalkafval als hernieuwbare grondstof voor vloeren

Kalk vormt voor onze vloeren een belangrijke grondstof. In het verleden werd kalk door ons ontgonnen uit de natuur. We vonden echter dat dit beter kon en gingen al in 2014 over op een nieuwe manier die bijdraagt aan circulariteit. 

De oplossing vonden we in het hergebruiken van kalkafval uit drinkwater. Deze materiaalstroom zetten we in voor onze Cradle to Cradle Gold-gecertificeerde EcoBase-tapijtrug.

 

 

Kalk is één van de materiaalstromen die Tarkett gebruikt voor het ontwikkelen van duurzame vloerproducten. Benieuwd naar de andere reststromen die wij inzetten?

Tarkett chalk

De impact van afval op het milieu

De verwerking en verwijdering van afval heeft vaak een grote impact op het milieu en onze gezondheid. Veel afval wordt nu verbrand met een enorme CO2-uitstoot als gevolg. Of het belandt in stortplaatsen, of nog erger, in oceanen en natuurgebieden. Daar kan het lang blijven liggen voordat het afbreekt, wat niet alleen visuele vervuiling veroorzaakt, maar ook een bedreiging vormt voor de biodiversiteit en zorgt voor veel broeikasgasemissies.

Vanwege de ernst van de afvalproblematiek zijn we overgestapt op circulair ondernemen. Dit betekent dat we alternatieve materiaalstromen gebruiken en streven naar maximale recycling om onze impact op het milieu te verminderen.

Vooruitgang met natuurlijke reststromen

Afval is voor ons geen eindpunt; het is voedsel voor nieuwe mogelijkheden. Deze gedachtegang motiveerde ons om ook kansen te benutten buiten onze keten om. We willen niet alleen grenzen binnen Tarkett verleggen, maar juist ook samenwerkingen buiten onze keten aangaan om een circulaire toekomst te bereiken. Alleen door samen te werken kunnen we afval verminderen en deze omzetten tot bruikbare materialen. Reststromen vormen waardevolle materiaalstromen voor onze producten.

Om tijdens onze weg naar duurzaamheid te blijven innoveren, gingen we in gesprek met diverse bedrijven buiten onze keten. Na onderzoek buiten onze keten om zagen we dat bij het ontharden van drinkwater veel kalk als afval achterblijft. Dit kalkafval bleek een belangrijke oplossing te zijn richting het verminderen van onze ecologische impact. Samen met AquaMinerals zorgden we ervoor dat we zuivere kalkkorrels konden produceren. Dit bracht niet alleen veel teweeg bij Tarkett, maar zorgde er ook voor dat andere organisaties kalkafval konden toepassen in hun producten.  

Tarkett kalk

Van kalk naar grondstof

Door de partnerschap met AquaMinerals upcyclen we kalk in drinkwater tot hernieuwbare grondstof voor onze vloeren. AquaMinerals is een Nederlandse organisatie die bijdraagt aan de drinkwaterindustrie. Deze samenwerking zorgde ervoor dat kalk circuleert in een ‘gesloten kringloop’ en in lijn is met de Cradle to Cradle®-principes.

Het proces van kalk uit drinkwater filteren en deze omzetten tot bruikbare kalkkorrels gaat als volgt: 

  • De zuurgraad van calcium verhogen: Hard (drink)water bevat calcium. Om kalk te ontginnen wordt het zuurgraad hiervan verhoogd.
  • Kristallisatie door middel van een entmateriaal: Het calcium gaat kristalliseren, maar heeft materiaal nodig waarop het kristal kan afzetten. Dit wordt het ‘entmateriaal’ genoemd. 
  • Kalk als entmateriaal: Zand werd in eerste instantie gebruikt, maar zorgde voor problemen met de machines. Na onderzoek konden we kalk zelf als entmateriaal inzetten. Door kalk als entmateriaal te gebruiken, ontstond een zuivere kalkkorrel die volledig bestaat uit kalk.
  • Circulaire kalkkorrel: Het aangepaste zuiveringsproces zorgde ervoor dat de kalkkorrel geheel circulair werd. 
DESSO tapijt volledig recyclebaar

Kalk in onze DESSO tapijttegels

Onze DESSO EcoBase-tapijtrug bevat de kalkkorrels van lokale drinkwaterbedrijven en is volledig te recyclen. Deze duurzame innovatie heeft geleid tot een Cradle to Cradle® Gold-certificering. 
 
Ook de garen van onze DESSO tapijttegels zijn afkomstig uit duurzame bronnen. Momenteel is meer dan 50% van onze tapijttegels beschikbaar met ECONYL®-garen. ECONYL®-garen zijn gemaakt van nylon die zijn ontwikkeld door oude visnetten in te zetten als restmateriaal. 

Ontdek meer over onze goede materialen

Op een duurzame manier omgaan met afval lukt alleen als we dat samen doen. In het gebruik van afval liggen veel kansen die ervoor zorgen dat we grondstoffen zo lang mogelijk binnen een gesloten kringloopsysteem kunnen circuleren. 

Wilt u meer weten over het toepassen van gebruikte afvalstromen, zoals kalk of visnetten? Of heeft u vragen over onze duurzame vloeren? Wij staan u graag te woord en denken met uw situatie mee. 
 

Transparantie in materiaalgebruik

Alleen samen kunnen we afval verminderen en omzetten tot bruikbare materialen. Bij Tarkett zijn we daarom volledig transparant over het materiaalgebruik in onze producten. Bij ieder product vindt u documenten en certificaten waarin u overzichtelijk kunt zien hoe onze producten bijdragen aan een beter milieu. 

 

Material Health Statements (MHS)
De Material Health Statements (MHS) documenten gaan in op de gezondheid van onze materialen. 

Naar de MHS-documentatie

Environmental Product Declaration (EPD)
De Environmental Product Declaration (EPD) documenten tonen de mogelijke milieubelasting van onze materialen aan.

Naar de EPD-documentatie

Recycled Content-certificaat
Aan de hand van dit certificaat ziet u welke producten (volledig) bestaan uit gerecyclede stoffen. 

Naar de Recycled Content-certificatie