inrichting van een gang in schoolgebouw

Flexibele leerruimtes in het onderwijs ontwerpen

Het onderwijs ontwikkelt zich voortdurend. Daarom is het belangrijk dat ook de inrichting van een schoolgebouw meebeweegt met de tijd. In onze designgids ziet u hoe de inrichting leerlingen kan helpen met hun sociale én academische ontwikkeling. De designgids bevat inspiratie en handige tips voor het inrichten van onder andere klaslokalen, de kantine, de personeelskamer en meer.

EMEA splitter

Belangrijkste thema’s onderwijs designgids

Binnenkomst hal universiteit

Multifunctionele overgangsruimtes

Scholieren spenderen een groot gedeelte van hun tijd op school. Dit betekent dat een groot deel van hun leven zich afspeelt binnen de muren van het schoolgebouw, en dat zij veel van hun sociale contacten hier onderhouden. Het is belangrijk dat scholieren een plek hebben waar zij gezellig met elkaar kunnen kletsen of samen aan opdrachten kunnen werken.

Het is belangrijk dat een overgangsruimte multifunctioneel is. In de designgids staat hoe u aan alle wensen en behoeften kunt voldoen door het inrichten van verschillende werkruimtes. Tafels zorgen voor klassieke groepsstudieruimtes, trappen zijn handig voor sociale interactie en informeel leren. 


Flexibele klaslokalen

Onderwijs is dynamisch. Veel docenten brengen studenten kennis bij aan de hand van verschillende soorten lessen. Zo zijn er reguliere luisterlessen, groepsprojecten en lessen op afstand. Moderne klaslokalen moeten hiervoor geschikt zijn.

Diversiteit in kleurvlakken op vloeren en muren dragen bij aan het concentreren op de juiste taak - ook delen ze de klas op in meerdere werkzones. De designgids laat zien hoe u effectief rekening houdt met meerdere indelingen in dezelfde ruimte.


Zorg voor duidelijkheid onderweg

Ook de inrichting van gangen verdient aandacht. Het is fijn voor leerlingen om duidelijkheid te hebben over de opbouw van het schoolgebouw. Diverse verdiepingen en klaslokalen moeten makkelijk te vinden zijn. Dit kan gerealiseerd worden door duidelijke bewegwijzering op zowel vloeren als muren. 

Ook de veiligheid van trappen wordt verbeterd door een juist gebruik van kleurcontrast. De inrichting van gangen is vooral functioneel, maar kan toch gezellig aanvoelen door het juiste kleur- en materiaalgebruik.

Wegwijzering in scholen
Wegwijzering binnen het MBO

Vrolijke ruimtes voor eten en socialiseren

Veel studenten kijken uit naar de lunchpauze. De kantine is een ruimte waar zij dagelijks veel tijd doorbrengen. Ze eten hier hun brood, kletsen bij met studiegenoten en ontspannen hier tussen de intensieve lessen door. De juiste aankleding bevordert de eetlust en zorgt voor een fijne, open sfeer voor iedereen.

De kantine wordt gebruikt door iedereen. Wissel daarom grote tafels voor groepen af met zitplekken voor kleine groepjes en individuen, zodat de ruimte een pauze kan faciliteren voor elke scholier. Daarnaast zorgt kleurgebruik op de vloer voor goede circulatiezones.


Afname van prikkels

Het inrichten van een speciale rustruimte helpt leerlingen die behoefte hebben aan een momentje voor zichzelf. Met het gebruik van houten texturen en tapijt kan een rustgevende sfeer worden gecreëerd waar leerlingen even kunnen ontsnappen aan de vele prikkels die zij op een schooldag moeten verwerken.

Daarnaast hebben leerlingen met autisme veel baat bij een goed ingerichte rustruimte. Met de juiste kleuren en zitplekken kan een oase van rust binnen het drukke schoolgebouw worden gecreëerd.

Huiselijke sfeer in de personeelskamer

Een goed ingerichte personeelskamer zorgt ervoor dat ook docenten een plek hebben om even pauze te nemen tussen de lessen door. Docenten kunnen de ruimte gebruiken om tussenuren te overbruggen - of om gezellig te kletsen met collega’s onder het genot van een kopje koffie.

Daarnaast kan de personeelskamer gebruikt worden om lessen voor te bereiden of toetsen na te kijken. Er moeten dus ook werkplekken zijn. Creëer een huiselijke sfeer met veel zachte kleuren en hout. Zo worden rust om te werken, sociaal contact en ontspanning gefaciliteerd.

EMEA Splitter

De rol van kleur in het onderwijs

Rode kleur toegepast in klaslokaal
Blauwe kleur toegepast in klaslokaal

Kleur speelt een essentiële rol in de inrichting van het schoolgebouw van de toekomst. Dit gaat verder dan slechts de esthetische werking. Zo kan kleur een grote ruimte opdelen in kleinere (werk)zones. Ook kan kleur duidelijkheid geven of stemmingen en gedrag beïnvloeden.

Welke tinten het best gebruikt kunnen worden in uw flexibele leerruimtes is onder andere afhankelijk van de leeftijdsgroep van scholieren. Zo kan kleur de ontwikkeling van jonge kinderen stimuleren of de concentratie en creativiteit van scholieren bevorderen. In de designgids vindt u een overzicht van ons onderzoek naar kleurgebruik en wat dit betekent voor de inrichting van uw schoolgebouw.

EMEA splitter

Meer informatie

Op zoek naar meer informatie of nieuwsgierig naar de vloeroplossingen in het onderwijs? Neem contact met ons op, bekijk de aanbevolen schoolvloeren of download de onderwijs designgids via onderstaande buttons.