Een gezond binnenklimaat: alles wat u moet weten over VOS en ftalaten

Een gezond binnenklimaat: alles wat u moet weten over VOS en ftalaten

De kwaliteit van de binnenlucht heeft een directe impact op onze gezondheid. We spenderen namelijk gemiddeld 90% van onze tijd binnen. Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de binnenluchtkwaliteit en vloerbekleding is daar één van. Deze kan zowel een negatieve als een positieve bijdrage leveren. Zowel VOS (vluchtige organische stoffen) als ftalaten spelen hier een belangrijke rol. In dit artikel komt u er alles over te weten.

90% van onze tijd spenderen we binnen

De lucht die we dagelijks inademen heeft een grote invloed op onze gezondheid en welzijn. Volgens onderzoeken van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHOen European Environment Agency kunnen schadelijke stoffen binnenshuis (Indoor Air Pollution) ernstige schade toebrengen aan de gezondheid van mensen. De kennis van het binnenklimaat loopt volgens deze onderzoeken ver achter bij die van het buitenklimaat. Omdat we 90% van onze tijd binnen doorbrengen, is een goed en gezond binnenklimaat uitermate belangrijk. Goede binnenluchtkwaliteit zorgt voor een gezondere leef- en werkomgeving, wat verlaging van ziekteverzuim en gezondheidsklachten als gevolg heeft.

Een gezond binnenklimaat: welke factoren spelen een rol?

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de binnenluchtkwaliteit, bijvoorbeeld:

  • De aanwezigheid van mensen (vooral ademhaling).
  • Koken, verwarmen, airconditioning en roken.
  • De kwaliteit van bouwmaterialen, verf, meubels en vloerbekleding.

 

In eerste instantie denkt u er misschien niet meteen aan, maar de samenstelling van vloeren heeft tevens een grote invloed op onze gezondheid. Als vloerbekleding uit schadelijke stoffen bestaat, kan dat verregaande gevolgen hebben. Voorbeelden van deze schadelijke stoffen zijn vluchtige organische stoffen en ftalaten.

De impact van vluchtige organische stoffen

De term 'vluchtige organische stoffen' (of componenten) is een verzamelnaam voor een groep van snel verdampende stoffen die door onder andere bouwmaterialen en vloeren mogelijk worden afgescheiden. Zo wordt de typische geur van bijvoorbeeld nieuwe meubels door VOS veroorzaakt. Vluchtige organische stoffen kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid. Het is aan te raden dat u hier zo weinig mogelijk aan wordt blootgesteld.

Producenten van vloerbekleding besteden steeds meer aandacht aan het reduceren van VOS. Zo werden er certificaten (de zogenaamde product emissie testen, volgens het AgBB/DiBt test protocol) in het leven geroepen waarmee ze kunnen aantonen dat de vloeren veilig zijn en een gezond binnenklimaat bevorderen. Tarkett scoort voor al zijn linoleumvloeren, homogene en heterogene PVC-vloeren minimaal 10 keer en voor sommige producten tot 100 keer beter dan de strenge Europese normering. Hoe we dat realiseren? Door grondstoffen nauwkeurig en streng te selecteren en door te zorgen voor een geoptimaliseerd productieproces.

Ftalaten in vloerbekleding

Ftalaten zijn chemische stoffen die onder andere vaak gebruikt worden in PVC-producten als weekmakers. Ze zorgen voor de soepelheid en flexibiliteit van PVC-producten. De precieze gevaren per ftalaat en per dosis zijn niet gemakkelijk vast te stellen, maar het is wel bekend dat deze giftige weekmakers slecht zijn voor de gezondheid.

Tarkett heeft er voor gekozen om het gebruik van ftalaten in zijn PVC-vloeren geheel te vervangen voor ftalaatvrije weekmakers. De ftalaatvrije weekmaker die Tarkett gebruikt is dezelfde als die producenten volgens de Europese wetgeving moeten gebruiken voor kinderspeelgoed, dat geschikt is voor kinderen jonger dan 3 jaar. Tarkett draagt duurzaamheid en gezondheid hoog in het vaandel en draagt zo zijn steentje bij voor de optimalisatie van de binnenluchtkwaliteit.

voorgestelde collecties