Solid & Shape  | DESSO & Studio Stefan Scholten header

Solid & Shape

DESSO & Studio Stefan Scholten

 

Solid & Shape tapijttegelcollectie van DESSO & Studio Stefan Scholten is een visuele verkenning van verschillende recyclingtechnieken. De algemene esthetiek van geüpcyclede materialen is er een van onregelmatig gemengde kleuren en ritmes in plaats van strakke geometrische patronen.

Geïnspireerd door het recyclingproces van Tarkett

 

Het ReStart terugname- en recyclingprogramma faciliteert de verwerking van oude vloeren tot grondstof voor nieuwe vloeren. Tarkett kan de backing van de garen scheiden en hergebruiken als backing voor nieuwe DESSO tapijttegels. De garens worden opnieuw verwerkt tot nieuwe tapijtgarens.

 

DESSO Tarkett recycling process

Stefan Scholten:
"Ons project was gebaseerd op dit proces. Ik was erg verheugd dit als uitgangspunt te hebben. Hoe vertaal je de Cradle to Cradle-filosofie van Tarkett naar een collectie die deze zichtbaar en voelbaar weerspiegelt? We wilden dat de tapijttegels zelf zouden weerspiegelen dat ze het resultaat zijn van upcycling, het slim verwerken van garenafval."


"We wilden spelen met mengsels van ruwe en gladde garens en verschillende poolhoogtes, waardoor we tegelijkertijd een rauwe en verfijnde look creëerden. Aan de definitieve serie ging een intensief vorm onderzoek vooraf. Uiteindelijk ontstond er een collectie met twee verschijningsvormen: Solid en Shape. Twee ontwerpen, met elk acht kleuren. Door de kwaliteiten van de Solid en Shape te combineren, nemen de mogelijkheden tot variatie toe."

De Solid and Shape collectie

De Solid and Shape collectie is gemaakt om opnieuw gemaakt te worden. Een echt circulaire collectie. Ons gesloten kringloopsysteem zorgt ervoor dat de Solid and Shape tapijttegels de kleinste circulaire CO2-voetafdruk* in Europa hebben - een die minstens 6 keer kleiner** is dan de totale CO2-voetafdruk van onze concurrenten. De combinatie van Solid en Shape biedt de mogelijkheid om met zones te werken.

DESSO Solid

Solid is een studie van garen- en kleurencombinaties geïnspireerd op garenvezels uit het recyclingproces.

DESSO Shape

Uitgaande van hetzelfde proces als voor Solid - garenvezels knippen, uit elkaar halen en opnieuw samenstellen - heeft Studio Stefan Scholten een patroon gecreëerd op basis van organische vormen.

Over Stefan Scholten

DESSO portret Stefan Scholten
DESSO studio Stefan Scholten

In de afgelopen twintig jaar is Stefan Scholten uitgegroeid tot een van de bepalende stemmen in het wereldberoemde Nederlandse design. Het prestigieuze designmagazine Wallpaper* verkoos zijn werk onlangs tot 'Best Design of the Year'. Sinds 1995 leidt hij zijn eigen ontwerpbureau. De in Amsterdam gevestigde studio ontwerpt voor diverse gerespecteerde merken, zoals HAY, Paola Lenti, City of Amsterdam, DESSO, Maharam, Kvadrat en Gelderland.

Kleurenpalet

Met het bijpassende kleurenpalet van Solid en Shape kunt u een passend en expressief statement maken op de werkvloer.

DESSO Origin Solid en Shape kleurenoverzicht

Fotogalerij

U kunt deel uitmaken van onze reis naar een meer circulaire economie door deel te nemen aan ons ReStart®-programma.

* Voor EcoBase tapijttegels met PA6-garen, volgens de Environmental Product Declaration (EPD) S-P-05827 extern geverifieerd door Bureau Veritas, gebaseerd op de totale koolstofvoetafdruk (Modules A-D) met een gesloten kringloopscenario voor circulaire recycling.


** Vergelijking van EPD S-P-05827 met de totale koolstofvoetafdruk (module A-D) van elk van de 19 op internet beschikbare EPD's voor tapijttegels (mei 2022) voor concurrenten met productielocatie in de EU+VK, in de productgewichtsklasse 600-699gr, polyamidegaren en verbranding als end-of-life scenario.