De vloer op met Nicole Schaffroth

De vloer op met Nicole Schaffroth

Hoe lang werk je al bij Tarkett en wat sprak je destijds aan om bij ons te komen werken?

Ik werk sinds 2008 bij DESSO-Tarkett. In die tijd omarmde het toenmalige kersverse management team net de Cradle to Cradle®-filosofie en verhief deze tot bedrijfsstrategie. Om deze strategie te kunnen uitrollen werd de nieuwe functie ‘Manager Sustainability’ gecreëerd en deze uitdaging heb ik met beide handen aangegrepen.  Er volgde een boeiende periode van pionieren en innoveren. Wat is nu leuker voor een sustainability deskundige dan werken voor een bedrijf met ambitie en visie? Geen berg was te hoog, geen doel onbereikbaar. Dat iets niet meteen voor rendement zorgde interesseerde het management niet. De vraag was: hoe kunnen we er in toekomst een business case van maken?

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Urgente vragen vanuit de organisatie probeer ik als eerste op te lossen, zodat collega’s vooruit kunnen. Ik ondersteun waar nodig. Daarna werk ik verder aan mijn projecten, die erg divers zijn! De projecten zijn afhankelijk van wat de organisatie op dat moment nodig heeft om stappen te zetten op gebied van duurzaamheid en wat op dit moment nog geen core business is of in lijnfuncties verankerd is.  Het leuke aan “duurzaamheid” is dat je eigenlijk met bijna elke afdeling een keer samenwerkt. Projecten kunnen soms technisch zijn of analytisch, soms wat meer communicatief en/of didactisch, soms onderzoekend.

Waar ben je het meest trots op in je carrière bij Tarkett tot nu toe?

Recent hebben we ons Carpet Recycling Center opgeschaald. Dat is een grote mijlpaal. Na jaren van innoveren en bouwen, kunnen we nu laten zien dat we op grote schaal tapijttegels kunnen scheiden. Dit vormt de basis om materialen op een hoog niveau terug te winnen; zonder verlies van waarde, zonder grote milieu-impact of gezondheidsrisico’s. Hier zijn we allemaal enorm trots op. 

Wat wilde je vroeger als kind worden?

Ik wilde binnenhuisarchitect worden. Eigenlijk is het ook niet zo gek dat ik bij Tarkett werk haha. Al waren er vroeger al tekenen dat ik duurzaamheid erg interessant vond. Ik had ooit, op de basisschool, een tekenwedstrijd gewonnen over energiebesparing. Ik kon namelijk hele mooie hoogspanningsmasten tekenen. Ik kreeg een natuurkunde-doos cadeau, waar elk meisje natuurlijk van droomt (niet dus ). Misschien heeft  me dit toch onbewust op dit spoor gebracht. 

Wat is jouw definitie van succes?

Het fijn hebben met elkaar zonder dat dit ten koste gaat van iets of iemand. Ik streef ernaar om stappen te zetten op gebied van duurzaamheid, waarbij het niet uitmaakt hoe groot of klein ze zijn. Zo lang er maar progressie in zit en de ontwikkeling in de goede richting gaat. 

Duurzaamheid is belangrijk bij Tarkett. Op welke manier probeer jij duurzamer te leven?

Ik heb een soort tabel in mijn hoofd, het beste te vergelijken met een ‘calorieën tabel’. Ik weet bij alles wat ik doe wat ongeveer de impact is op het milieu. In sommige zaken ben ook ik (helaas) heel vervuilend: ik houd niet van een koud huis, ik fiets niet als het regent en ik ga één keer per jaar skiën in de Alpen. Dit probeer ik echter te compenseren met andere zaken die ik gemakkelijker kan laten: ik eet geen vlees, gebruik geen wasdroger (dit is echt een taboe voor mij), woon in een huis met een laag energieverbruik (EPC) en koop veel kleding en andere producten tweedehands. Zo probeer ik mijn voetprint te beperken. Soms is dat lastig, want veel maatregelen lijken “groener” dan ze uiteindelijk zijn en het ‘onderbuikgevoel’ wijst niet altijd in een goede richting. Maar heel belangrijk: ik vind dat iedereen het recht heeft om eigen keuzes te maken en behoeftes te prioriteren.  Maar ik hoop dat iedereen blijft proberen om steeds bewustere keuzes te maken, die minder impact hebben op het milieu.