De strijd tegen afval in zee

De strijd tegen afval in zee

04 Augustus 2018

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er, als we op deze manier doorgaan, in 2050 meer plastic dan vissen in de oceanen zullen zijn. Om deze ontwikkeling tegen te gaan moet er dus drastisch iets gebeuren. De organisatie Healthy Seas draagt bij aan het opruimen van de zeeën en oceanen door oude visnetten en vismateriaal op te ruimen.

 

Clean up day met Healthy Seas

Tijdens een clean up aan het begin van deze maand konden wij met eigen ogen zien wat Healthy Seas precies doet. Op deze dag voeren we naar het wrak van de ‘Rode Poon’, dat op 27 nautische mijlen van Scheveningen ligt. Omdat de omgeving van dit wrak populair is om te vissen, is de kans op het vinden van zogenaamde ‘Ghost nets’ hier groot.

Na een aantal uren varen kwamen we bij het wrak aan, waarna de duikers van Healthy Seas aan de slag gingen om de eerste netten omhoog te halen. In totaal 9 duikers waren bij deze operatie aanwezig, en in 2 groepen haalden ze een groot aantal netten naar boven.

Behalve netten van trawlers, wisten de duikers ook materialen zoals loden, kunstaas, lijnen en haken naar boven te halen. Vervolgens werd dit materiaal geïnspecteerd en legden de medewerkers van Healthy Seas uit wat voor impact deze materialen hebben op het leven onder water.

Van visnet tot ECONYL® garen

Nadat de materialen naar boven gehaald waren, werden deze opgeslagen in zakken die vervolgens naar een ophaal punt gebracht werden. Daarna worden de netten schoongemaakt, gesorteerd en in het ECONYL® proces gebracht. Deze ECONYL® garen worden vervolgens gebruikt om onder meer DESSO® tapijttegels te maken. 

Dat het dumpen van afval in de zeeën en oceanen een groot probleem is, is iedereen wel bekend. Toch weet niet iedereen dat er elk jaar zo ongeveer 640.000 ton aan visgerei in de oceanen beland. Dit betreft circa 10 procent van al het plastic afval in de zee en is gevaarlijk, omdat zeedieren verstrikt kunnen raken in deze visnetten.

Volgens een rapport van het World Animal Protection werden alleen in de zeestraat Puget Sound (bij Washington) 32.000 zeedieren gevonden in de 870 visnetten die in 1 jaar werden opgevist. Om ervoor te zorgen dat wij, maar ook generaties na ons, kunnen blijven genieten van de zeeën en oceanen is het dus enorm belangrijk dat initatieven zoals die van Healthy Seas ondersteund worden. 

Voor meer informatie over Healthy Seas en hun initiatief verwijzen graag naar hun website.

Benieuwd welke mogelijkheden er zijn met projecttapijt? Bekijk dan ons artikel: "Projecttapijt voor commerciële ruimtes: alles wat u moet weten"