De evolutie van EcoBase | Tarkett

De evolutie van EcoBase

DESSO Tapijt

Voortdurend Circulair

Onze laatste mijlpaal is de evolutie van de DESSO EcoBase®-rug. Dankzij het toevoegen van een bio-based ingrediënt, het resultaat van een nieuw sectoroverschrijdend samenwerkingsverband, hebben we onze laagste voetafdruk ooit bereikt en laten we opnieuw onze toewijding aan circulariteit zien. Circulariteit is een eindeloos doorlopend proces. Een traject op basis van overtuiging: voortdurend onze materialen verbeteren, samenwerkingen koesteren, producten creëren die onze impact op het milieu verminderen en aandacht hebben voor The Beauty of Circularity.

Onze tapijttegels zijn ontworpen met het oog op circulariteit. Ze bestaan uit twee hoofdcomponenten - het garen en de tapijtrug - die zorgvuldig worden samengevoegd, zodat ze later weer uit elkaar gehaald kunnen worden. 
 

Gele DESSO-tapijttegel met de vernieuwde en verbeterde EcoBase®-tapijtrug

Altijd gericht op samenwerking

Circulariteit bereiken we samen. Onze klanten spelen een cruciale rol in ons baanbrekende terugname- en recyclingprogramma ReStart®, waarbij we tapijtgaren en -tapijtruggen aan het einde van hun lange levensduur recyclen.

We koesteren niet alleen onze bestaande relaties, maar zijn ook actief op zoek naar nieuwe samenwerkingen om meer materialen binnen de circulaire cirkel te houden. Voor het ontwikkelen van onze EcoBase®-tapijtrug werken wij al tien jaar lang samen met de Nederlandse drinkwatersector om calciumcarbonaat te upcyclen. En met onze nieuwe samenwerkingsverbanden transformeren we dennenhars, een bijproduct van de Scandinavische papierindustrie, in een bio-based ingrediënt voor onze tapijttegelruggen.

Het verhaal van de DESSO EcoBase®-tapijtrug waarin een bio-based dennenhars een op pertroleum gebaseerde grondstof vervangt

Altijd werken aan verbetering

We zijn voortdurend op zoek naar manieren om onze producten verder te ontwikkelen en onze materiaalkeuzes te verbeteren. Voor de nieuwste ontwikkeling van onze EcoBase®-tapijttegelrug wordt bio-based dennenhars gebruikt als vervanger van een grondstof op petroleumbasis, wat resulteert in een materiaalverschil van 5%.

Deze subtiele, maar toch impactvolle aanpassing verlaagt de circulaire CO2-voetafdruk van elke tegel gemiddeld met 20%¹, onze laagste tot nu toe. En we blijven werken aan een nog kleinere voetafdruk. Dankzij voortdurende innovatie blijft EcoBase® 100% recyclebaar en Cradle to Cradle® Gold-gecertificeerd, dankzij de gesloten circulaire cirkel van DESSO.

Atijd toegewijd

Meer dan tien jaar geleden kozen we ervoor om circulariteit centraal te stellen in onze bedrijfsdoelstellingen. En vandaag de dag hebben we nog steeds dezelfde toewijding.

Elke dag werken we verder aan onze ontwikkeling, zodat de DESSO EcoBase®-tapijttegels altijd en zonder compromis circulair zijn en blijven.

kleurrijke DESSO-tapijttegels die in een cirkel bewegen, wat staat voor het circulaire traject van DESSO

Voetnoot:
1Circulaire Co2-voetafdruk: volgens de productspecifieke milieuproductverklaringen (Environmental Product Declarations, EPD's) S-P-13143, S-P-05827, S-P-08559, S-P-08561, S-P-09339, S-P-08952. Extern geverifieerd door Bureau Veritas, op basis van de totale CO2-voetafdruk (modules A-D) met een gesloten, circulair recyclingscenario. Gepubliceerd maart-juni 2024.

Gerelateerde artikelen

Goede binnenluchtkwaliteit van levensbelang | Tarkett
Goede binnenluchtkwaliteit van levensbelang

Een goede binnenluchtkwaliteit is uitermate belangrijk en zorgt voor een gezondere leef- en werkomgeving, wat verlaging van ziekteverzuim en gezondheidsklachten als gevolg heeft.

Het circulaire traject van DESSO-tapijttegels: duurzaam design en productieproces
The Beauty of Circularity DESSO

Betreed de wereld van duurzame vloeren met het circulaire traject van DESSO-tapijttegels. We maken al onze designkeuzes op basis van Cradle to Cradle®-principes

DESSO AirMaster | Tarkett
Welzijn op kantoor

Onze vloeroplossingen zijn ontworpen met het oog op akoestiek en binnenluchtkwaliteit, waardoor geluidsoverlast tot een minimum wordt beperkt en de luchtkwaliteit op kantoor wordt verbeterd.

Green building cards Tarkett
Tarkett introduceert Green Building Cards

Tapijt- en vloerenfabrikant Tarkett introduceert Green Building Cards: kaarten die inzicht bieden in de duurzaamheidskenmerken van producten.