Circular Selection en PLAY: schoonheid en duurzaamheid komen bij elkaar

Circular Selection en PLAY: schoonheid en duurzaamheid komen bij elkaar

Klanten willen vandaag de dag steeds vaker mooie en duurzame producten. En ze willen dat wij ervoor zorgen dat dit zo gemakkelijk mogelijk gaat. Vanwege onze jarenlange commitment aan Cradle to Cradle®-design richten wij ons op het optimaliseren van de gezondheids- en milieuaspecten van onze producten, terwijl wij tegelijkertijd aantrekkelijke vloeren van hoge kwaliteit blijven leveren. We hebben onze ideeën over duurzaamheid en schoonheid samengevoegd, en via twee projecten geïntroduceerd: Circular Selection en PLAY.

PLAY onderzoekt het snijvlak tussen schoonheid, circulariteit en duurzaamheid. Het is een inspirerend concept dat interieurontwerpideeën omvat voor veiligere en gezondere omgevingen, waarin mensen hun volledige potentieel kunnen benutten, wat de essentie is van de Tarkett Human-Conscious DesignTM-visie. Natural Bond is het nieuwste thema, dat is gemaakt in samenwerking met de Note Design Studio. Dit Zweedse designbureau bedacht het thema samen met Tarkett tijdens de Stockholm Furniture & Light Fair van 2020.

Tarkett vloerensamenstelling door note design studio

PLAY en NATURAL BOND

Natural Bond geeft de duurzame, circulaire transitie van de samenleving weer," aldus Florian Bougault, Senior Art Director bij Tarkett en PLAY Project Leader. "De Circular Selection, onze meest circulaire vloerbedekkingen tot nu toe, wordt hierbij in de schijnwerpers gezet. Dit zijn echt onze duurzaamheidshelden. Elk product in de collectie is ontworpen met circulariteit in het achterhoofd – er worden goede materialen gebruikt die vrij zijn van ftalaten, en er is een duidelijke strategie voor wat betreft terugname en recycling naar nieuwe vloeren.

 

Tapijt pluizen

Duurzaamheidshelden

Eén zo'n 'duurzaamheidsheld' is de nieuwe generatie iQ Natural-vloeren van Tarkett, 's werelds eerste vloeren met bio-attributed vinyl. Door fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare biomassa, levert iQ Natural onze klanten een broeikasgasreductie op van 60%,1  vergeleken met gemiddelde homogene vinylvloeren.2
Daarnaast zijn er ook nog onze linoleumvloeren, gemaakt van 94% natuurlijke grondstoffen (waaronder lijnolie, hout- en kurkmeel, harsen, jute en mineralen), die recyclebaar zijn in onze CO2-arme fabriek in Narni, Italië. Voor ons Desso AirMaster-tapijt wordt kalk uit de waterzuiveringsindustrie gebruikt om een tapijtrug te creëren die oneindig recyclebaar is in onze eigen productiefaciliteit in Waalwijk. 
"Onze Circular Selection biedt onze klanten de vrijheid om hun duurzaamheidsambities waar te maken, hun CO2-voetafdruk te verkleinen en de hulpbronnen van de aarde te sparen terwijl ze genieten van schoonheid, duurzaamheid en prestaties" aldus Bougault.

Dit is gebaseerd op A- en C-modules van ons EPD nr. S-P-01508 met een recyclingscenario via ReStart® in vergelijking met het generieke EPD-ERF-20180176-CCI1-EN met een verbrandingsscenario.
Recycling van vinyl na gebruik voor homogene vinylvloeren geproduceerd na 2011 (zonder ftalaten).
 

Tarkett-vloersamenstelling van Note Design Studio

Richting een circulaire toekomst

We blijven onze Circular Selection uitbreiden, naarmate we ons meer toeleggen op de transformatie van onze producten en systemen. De route richting circulaire transformatie is niet gemakkelijk. Er is veel voor nodig: investeringen, onderzoek, een compleet nieuwe gedachtegang op het gebied van design en samenwerking in de waardeketen. We hebben echter de passie en de middelen om dit voor elkaar te krijgen en we zijn vastbesloten om te slagen. Uiteindelijk leidt dit voor onze klanten tot steeds duurzamere opties, kunnen we onze ecologische voetafdruk verbeteren en toekomstige generaties laten bloeien.

Bewuste keuzes. Voor mens en planeet.
Tarkett Human-Conscious DesignTM

Meer duurzame artikelen

Baanbrekende recycling na gebruik: een verhaal met IKEA.

Ontdek hoe we pionieren met recycling na gebruik voor homogene vinylvloeren

Recycling. Goed in theorie, beter in de praktijk. 

Ga met ons mee op onze reis naar de circulaire economie en help ons meer vloeren te verzamelen en te recyclen via ReStart®.

Gerelateerde collecties