Tarkett's Cradle to Cradle certificeringen

C2C certificeringen

Principes zijn nageleefd. Aan normen is voldaan.

Onze inzet voor een circulaire economie gaat ver terug. Sinds 2011 werken we samen met EPEA om de principes van Cradle to Cradle® te integreren in onze manier van werken. Het betekent dat we niet alleen de milieu- en sociale impact van onze producten van dit moment beoordelen (en testen), maar ook welke impact ze in de toekomst zullen hebben. Omdat we elk product dat we maken als onderdeel zien van een toekomstig productieproces. Waarbij we de last voor de wereld minimaliseren en onze positieve impact maximaliseren.

Bewuste keuzes. Voor mens en planeet.
Tarkett Human-Conscious Design®

Tarkett's Cradle to Cradle certificeringen

Onze Cradle to Cradle®-certificeringen worden toegekend aan de hand van vijf criteria:

Tarkett's Cradle to Cradle certificeringen

Tarkett is een pionier in duurzaam ontwerpen

Voor dit concept, geïnspireerd door de continue cyclus van de natuur, moeten bedrijven materialen gebruiken en producten zo ontwerpen dat ze goed zijn voor het milieu en de menselijke gezondheid. In brede termen betekent dit dat Tarkett positief gedefinieerde materialen moet gebruiken, zodat de producten kunnen worden geretourneerd en de materialen kunnen worden gerecycled voor nieuwe hoogwaardige producten. Dit kan op twee manieren: technisch of biologisch. In het eerste geval worden de materialen teruggevoerd in het productieproces om nieuwe producten te vervaardigen; in het tweede geval kunnen ze als voedingsstof terug in de aarde worden gestopt.

Cradle to Cradle® helpt Tarkett bij de voortdurende optimalisatie van producten. Het certificeringssysteem maakt het mogelijk de verbeterpunten te identificeren.

Tarkett is een pionier in duurzaam ontwerpen en heeft nu diverse producten die een bronzen, zilveren, of zelfs gouden Cradle to Cradle®-certificering hebben. Tarkett beschikt in bijna elke productcategorie over gecertificeerde producten. Van heterogene slijtvaste vloeren tot houten vloeren, inclusief linoleum, tapijt en homogene vloeren. Zelfs niet-gecertificeerde producten worden volgens de Cradle to Cradle®-methode beoordeeld op het gebied van materiaal, milieu en menselijke gezondheid.

Onze certificeringen

Tapijt: DESSO EcoBase® Tapijttegelrug: Cradle to Cradle® Gold-certificering

Gemaakt met 100% positief gedefinieerde materialen, heeft Tarketts DESSO EcoBase® tapijttegelrug Cradle to Cradle® Gold-niveau certificering, met Cradle to Cradle® Platinum-niveau voor materiaalgezondheid. Het bevat minstens 75% en gemiddeld 80% gerecyclede materialen (upcycled kalk)* en is gemaakt in een fabriek die uitsluitend op duurzame elektriciteit werkt. De gehele rug kan worden gescheiden van de tapijttegel en 100% worden gerecycled in de speciaal gebouwde productielijn van Tarkett. Bovendien levert het recyclen van EcoBase-tapijttegels met ECONYL-garen tot 20% CO2-besparing op in vergelijking met verbranding. Ons AirMasterTM-assortiment wordt standaard geleverd met EcoBase®. Al onze DESSO-tapijten kunnen echter ook worden voorzien van EcoBase®-rug.

*Een tegel met EcoBase®-rug bevat gemid 80% gerecycleerde of hernieuwbare inhoud zonder afbreuk te doen aan de gezondheid of prestaties van het materiaal.

DESSO AirMaster C2C® Gold collecties

De nieuwe AirMaster Gold-collectie bestaat uit drie complementaire ontwerpen: AirMaster Nazca GoldAirMaster Salina GoldAirMaster Tierra Gold. De collecties zijn ontworpen om perfect met elkaar combineerbaar te zijn.

  • DESSO AirMaster is achtmaal effectiever in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan vlakke vloeren (PM10). Het is ook viermaal effectiever dan standaard tapijten (PM10).
  • Het ECONYL®-geregenereerde garen en de EcoBase ™-tapijtrug met geüpcycled kalk zijn 100% recyclebaar en kunnen in een gesloten lus worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies.
  • DESSO AirMaster Gold heeft een Cradle to Cradle® Gold-certificering behaald, met een Cradle to Cradle® Platina-niveau – het hoogst mogelijke – voor gezonde materialen.
  • De DESSO AirMaster Gold-collectie biedt zeer lage VOS-niveaus, in overeenstemming met de strenge normen van Cradle to Cradle® Gold.

93% van de commerciële DESSO tapijttegels is Cradle to Cradle®-gecertificeerd

Voor het behalen van de DESSO Gold collectie moest het projecttapijt aan een groot aantal strenge criteria voldoen op het gebied van milieu en volksgezondheid, zoals gedefinieerd in de Cradle to Cradle® Certified Product Standard. Dit is een raamwerk voor innovatie, waarmee wordt aangetoond dat het zakelijk gezien wel degelijk mogelijk is om 'doelbewust te ontwerpen' en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op het milieu en de volksgezondheid. Producten worden gecertificeerd door het onafhankelijke Products Innovation Institute uit de Verenigde Staten. In totaal is 93% van de commerciële DESSO tapijttegels Cradle to Cradle®-gecertificeerd met ofwel Brons ofwel Zilver, afhankelijk van het type tapijtrug.

iQ One: gouden cradle to cradle®-certificering

iQ One is de nieuwe generatie homogene niet-PVC-vloeren en heeft de perfecte balans tussen esthetiek, flexibiliteit en sterkte. iQ One profiteert van een unieke formule van weekmakervrije homogene thermoplastische vloeren, terwijl het dezelfde unieke voordelen biedt die iQ One al decennia lang een erkende naam maken. Bij Tarkett zijn we er trots op dat we pionierswerk hebben verricht met 's werelds eerste Cradle to Cradle® Gold gecertificeerde homogene vloerbedekking. 

iD Revolution: gouden cradle to cradle®-certificering

De revolutie start onder uw voeten met deze revolutionaire vloercollectie van Tarkett. Wij introduceren iD Revolution: de eerste Cradle to Cradle® Gold gecertificeerde modulaire veerkrachtige vloer. Deze duurzame vloeren zijn gemaakt van gerecyclede en bio-based materialen. Gebruik wordt gemaakt van innovatieve en overvloedige grondstoffen en is gemaakt om tegemoet te komen aan de vraag van onze klanten voor non-PVC vloeroplossingen.

Tarkett is bekroond met de zilveren Cradle to Cradle®-certificering voor de meerlaagse parketvloeroplossingen Epoque, Tango, Salsa, Rumba en Professional, geproduceerd in Zweden en Polen. Tarkett is de eerste producent van houten vloeren in Europa met een Cradle to Cradle®-certificering.

De Cradle to Cradle®-certificering evalueert criteria zoals materiaal, hergebruik van materiaal en milieuvriendelijke productie met betrekking tot energieopwekking en verantwoord gebruik van water. Wat betreft de energie- en watercriteria zijn de prestaties van Tarkett bekroond met de gouden certificering.

Linoleumvloeren: Cradle to Cradle® Bronze, Silver en Gold-certificering

Het linoleum van Tarkett is als eerste in de wereld Cradle to Cradle® gecertificeerd voor zijn duurzame aanpak. Het compacte linoleumassortiment was in 2011 Cradle to Cradle®  Silver gecertificeerd en heeft deze status nog steeds. 

Om deze certificering te behalen, moet het productieproces aan verschillende eisen voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van energieverbruik en waterbeheer. Op de productielocatie van linoleum in Narni, Italië, werd een gesloten circuit opgezet om het water dat in het koelproces wordt gebruikt, opnieuw te gebruiken; en een verbintenis om het aandeel van hernieuwbare energie te vergroten. In navolging van Tarketts inzet voor duurzaamheid en ecodesign, bieden andere linoleumvloeren nu Cradle to Cradle® Silver-gecertificeerde Gold-producten, waaronder Veneto Essenza 100% linnen en de nieuwe Originale Essenza-collecties.

De nieuwste innovatie in het linoleum-assortiment is de LinoWall, de eerste en enige goedgekeurde linoleum-wandbekleding, die Cradle to Cradle®-gecertificeerd Silver is.

Houten vloeren: Cradle to Cradle® Silver-certificering

Tarkett is bekroond met het Cradle to CradleTM Silver-certificaat voor de meerlaagse parketvloer. Het certificaat is geldig voor het overgrote deel van de Tarkett parketcollectie die in Zweden en Polen worden geproduceerd. Tarkett is de eerste producent van houten vloeren in Europa met Cradle to Cradle® Silver gecertificeerde producten. De prestaties voor materiaalhergebruik en waterbeheer werden op goud niveau beoordeeld.

Aanbevolen artikelen

Volledige transparantie

Lees meer over onze inzet voor transparantie
Meer informatie
 

Cradle to Cradle®

Meer informatie over Cradle to Cradle®, de methodologie die wij aanhouden

Meer informatie

 
Onze duurzaamheidsstrategie
Meer informatie over onze duurzaamheidsstrategie
Meer informatie

 

Download ons duurzaamheidsverslag

Meer duurzame artikelen

Klimaat en circulaire economie

We zijn toegewijd aan het creëren van een circulaire economie. De cirkel van afval sluiten, natuurlijke hulpbronnen behouden en de gevolgen van klimaatverandering verminderen.

Goede materialen

Meedogenloos wetenschappelijk testen van materialen en radicale transparantie voor uw gemoedsrust.

Binnenluchtkwaliteit

Toonaangevend in binnenluchtkwaliteit, zodat u rustig kunt ademen.