Linoleum vloeren

Linoleum vloeren

Als een van de meest natuurlijke en duurzame vloeroplossingen op de markt, wordt linoleum van Tarkett al meer dan 150 jaar gewaardeerd vanwege de natuurlijke schoonheid, comfort en degelijkheid. 

Ontdek alle linoleum collecties

Wat is Linoleum?

De naam linoleum komt van de samenstelling linum (Latijns voor vlas) en oleum (Latijns voor olie). Tarkett linoleum wordt gemaakt van de volgende natuurlijke en hernieuwbare ingrediënten: lijnzaadolie, dennenhars, houtmeel, kurkmeel, calciumcarbonaat, jute(weefsel) en linoleum poeder (installatie en post-use linoleum materiaal). 

Sinds 1898 wordt Tarkett linoleum naar origineel recept gemaakt in de Italiaanse gemeente Narni. Hoewel de fabrikanten halverwege de 20e eeuw te maken kregen met hevige concurrentie van PVC-producten, staat linoleum bekend om zijn robuustheid, design en duurzaamheid, en is het daardoor nog steeds erg populair als vloeroplossing.

Tarkett linoleum wordt gemaakt van 94% natuurlijke (hernieuwbare) grondstoffen en is verkrijgbaar in diverse traditionele gemarmerde patronen met levendige en diepe kleuren. Het is behandeld met onze unieke xf²™ oppervlaktebescherming voor extreme duurzaamheid, eenvoudige reiniging en kostenefficiënt onderhoud. Vanwege deze duurzame opzet is het Tarkett linoleum als eerste ter wereld bekroond met een Cradle to Cradle® certificering.

Tarkett linoleum is als de meest duurzame vloeroplossing op de markt, al meer dan 150 jaar gewaardeerd om de natuurlijke schoonheid, comfort en duurzaamheid. 

Duurzame vloeren

Tarkett besteedt veel aandacht aan de milieu-impact tijdens productie en volgt de Cradle to Cradle Certified® aanpak. Bij productie wordt streng gekeken naar de herbruikbaarheid van de ingrediënten en zetten we vol in op de overgang naar een circulaire economie, ondersteunt met ons ReStart® terugname- en recyclingprogramma. Ons linoleum is daarnaast: 

Modern Ontwerp

Tarkett lino is niet zomaar een vloerbedekking, het is een materiaal. Een materiaal dat natuurlijk en nobel is. Het is uniek, met kenmerkende tinten en een matte afwerking.
Onze collectie weerspiegelt de natuurlijke inspirerende elementen, met een breed palet van subtiele tinten en patronen, ideaal voor het coördineren van vloeren, muren en zelfs meubels. 

Met behulp van Tarkett lino krijgt elke ruimte een eigen identiteit.

Moderne prestatie

Linoleum heeft een hele reeks positieve eigenschappen en is van nature veerkrachtig en bewezen zeer resistent. Dankzij onze xf² oppervlaktebehandeling bovendien bestand tegen een tegen (zware) slijtage en chemicaliën.

Linoleum is daarnaast van nature ftalaatvrij en door het bindmiddel linoxyn anti-bacterieël. Het is dus een zeer hygiënische vloeroplossing.

Installatie en onderhoud

Hoe leg je linoleum?

Een schone, droge en vlakke ondergrond is belangrijk voor het leggen van linoleum. Ook moet de vloerbedekking zich eerst aanpassen aan het binnenklimaat. Sla het materiaal daarom eerst ten minste 24 uur op in het pand waar het gelegd moet worden.

Om de gewenste grip te krijgen is de juiste lijm nodig. Linoleum wordt over het gehele oppervlak gelijmd, waardoor een doorlopend niveau ontstaat zonder voegen en randen. Nauwkeurig meten helpt om de te leggen banen van tevoren uit te snijden.

Tarkett biedt uitgebreide tips en brochures over professionele installatie voor elk ontwerp. De installatiegidsen en video bieden nauwkeurige aanwijzingen voor het installeren van verschillende vloerdiktes, ontwerpen en apparatuur. 

Hoe maak je linoleum vloeren schoon?

Linoleumvloeren behoren tot de meest onderhoudsvriendelijke oppervlakken: het reinigen is eenvoudig en kosteneffectief. Dit komt bijvoorbeeld door de volledige verlijming, waarmee een doorlopend oppervlak wordt gecreëerd.

Nadat de vloeren van grof vuil zijn ontdaan, volstaan normale reinigingsmiddelen die aan warm water worden toegevoegd. Agressieve middelen met een hoge pH-waarde moeten echter worden vermeden. Bij commerciële toepassingen wordt het gebruik van een boenmachine aanbevolen. Dit verbetert het uiterlijk van de vloer en vergemakkelijkt het onderhoud aanzienlijk.  

Op lange termijn is het raadzaam een speciale linoleumreiniger te gebruiken. Moderne schoonmaaktechnieken zijn erop gericht natte procedures te verminderen en te vervangen door drogere alternatieven. Voorbeelden hiervan zijn centraal gewassen geïmpregneerde moppen en vloerreinigingsmachines.

Deze schoonmaakoplossingen maken het werk voor het schoonmaakpersoneel doeltreffender en gemakkelijker. Ook worden de milieueffecten geminimaliseerd. Er worden minder schoonmaakchemicaliën en minder vers water gebruikt. Dit is mogelijk als onze xf² oppervlakteafwerking wordt toegepast en onderhoudsprotocollen worden nageleefd: polijsten en in de was zetten is niet nodig. 

Linoleum referenties

Naast de milieuaspecten blijkt deze vloerbedekking door zijn elasticiteit en slijtvastheid uiterst resistent te zijn, met nauwelijks sporen van slijtage. Niet zonder reden gebruiken scholen, ziekenhuizen, openbare instellingen en bedrijven linoleumvloeren die zijn aangepast aan hun behoeften. Linoleum kan worden geïnstalleerd in een grote verscheidenheid van toepassingen, voornamelijk waar weerstand tegen veel verkeer en hygiëne is vereist, zoals onderwijs- of zorginstellingen.

Erasmus Riedberg kinderdagverblijf Centre, Frankfurt
Erasmus Riedberg Day Care Centre

Tarkett Lino is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en is 100% recyclebaar. Zo biedt deze vloer de optimale omgeving waarin peuters vrij kunnen spelen, sporten en slapen.

De Jean Louis Etienne School Group kiest voor duurzaam Tarkett Linoleum
Groupe Scolaire Jean-Louis Etienne

Bekijk hier het zeer ambitieuze vloerproject bij de Jean Louis Etienne School Group in Herblay onder toezicht van Architectuurstudio Michel Remon Associates en architect Frédéric Nicolas.

De Universiteit van Kopenhagen kiest voor de Linoleum vloer van Tarkett
Universiteit van Kopenhagen

De universiteit van Kopenhagen koos voor de linoleum Etrusco-vloer van Tarkett vanwege de duurzaamheid en de vermindering van het contactgeluid. Bekijk hier het project.

Crèche peuterspeelzaal vloeroplossingen - Tarkett
Crèche Kojsko

Een gezonde en duurzame leefomgeving is van essentieel belang voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom werd er bij het ontwerpen van deze crèche voor Linoleum van Tarkett gekozen.

Op zoek naar meer informatie?