We stellen de gezondheid van klanten voorop met onze ftalaatvrije producten

We stellen de gezondheid van klanten voorop met onze ftalaatvrije producten

Ftalaten worden gebruikt als weekmakers voor veel producten; van vloeren tot verf en van belijning voor zwembaden tot zelfs medische hulpmiddelen. Ze maken kunststoffen flexibeler en deze flexibiliteit is een fundamenteel kenmerk van resilient PVC-vloeren. Een langdurig debat over de gezondheids- en veiligheidsreferenties van ftalaten zet bedrijven over de hele wereld echter toe om het gebruik van deze weekmakers te heroverwegen. Landen als Frankrijk, Zweden en Denemarken voeren de roep om verandering aan.

Bij Tarkett stellen we mensen op de eerste plaats, ontwerpen we onze producten om aan de behoeften van onze klanten te voldoen en bevorderen we gezonde, productieve ruimtes. Door middel van onze Tarkett Human-Conscious DesignTM benadering, ontwikkelen we vloeren die mensen helpen optimaal te presteren in hun dagelijkse leven, zonder het milieu in gevaar te brengen. Daarom begonnen we aan onze ftalaatvrije reis.

Ftalaattesten in ons onderzoekscentrum in Wiltz, Luxemburg

Aanzienlijke R&D-investeringen maken ambitie om ftalaatvrij te zijn waar

We kondigden onze ambitie om ftalaatvrij te zijn in heel Europa voor het eerst aan in 2009. Toen begonnen we met een programma van aanzienlijke R&D-investeringen en werkten samen met onze leveranciers om haalbare alternatieven te vinden en te implementeren. In 2019 gebruikten al onze vinylproductielocaties in Europa, Noord-Amerika, Servië en China ftalaatvrije technologie, met weekmakers die kunnen worden gebruikt voor speelgoed en broodtrommels voor jonge kinderen, de strengste normen die er zijn.

"Als onderdeel van onze wil om onze materialen voortdurend te optimaliseren om een goed binnenluchtkwaliteit en gezondere ruimtes te bevorderen, hebben we al in een vroeg stadium een ondubbelzinnig standpunt ingenomen over ftalaten", legt Alain Casoli, Group R&D Regulatory Affairs Director, uit.

Alternatief voor ftalaten werd gevonden

"We hebben besloten om deze stoffen uit al onze producten te verwijderen, voordat de weredwijde wetenschappelijke gemeenschap een conclusie kan trekken over de mogelijke toxiciteitsrisico's." En aangezien weekmakers een belangrijk onderdeel zijn van de pvc-vloeren van Tarkett, is het van cruciaal belang om een alternatieve grondstof te vinden die dezelfde prestaties levert. "Ons R&D-team leidde een alomvattend, bedrijfsbreed project om te begrijpen hoe we dit konden bereiken", zegt Diego Gourdin, onderzoeks- en innovatie-expert bij Tarkett. "Het begon met het bestuderen van alle formuleringen die we gebruikten in onze pvc-vloeren, het raadplegen van materiaalgezondheidsdeskundigen en het onderzoek naar goed presterende, economisch haalbare ftalaatvrije technolgie."

Ftalaatvrije vloeren

Sinds 2018 zijn al onze pvc-vloeren ftalaatvrij

Als het vinden van alternatieve grondstoffen al moeilijk was, dan was het vinden van leveranciers die in staat zijn om op grote schaal kostenefftief te leveren zeker zo ingewikkeld. We hebben samengewerkt met de belangrijkste leveranciers in Europa en de Verenigde Staten en zochten kwalitatief goede partners om al onze pvc-producerende activiteiten te ondersteunen. Naast voordelen voor de gezondheid en het welzijn, stelt deze overgang onze klanten in staat om hogere duurzaamheidsnormen te bereiken en te voldoen aan de eisen van certificeringen voor groen bouwen, zoals BREAAM, WELL en LEED. "We laten geen middel onbenut in onze ambititie om ftalaatvrij te worden en dit geldt ook voor onze gerecyclede materialen, die nog steeds ftalaten kunnen bevatten. Zeker als ze zijn afgeleid van oudere producten", voegt Casoli eraan toe. "We beheren afval efficiënt om mogelijke besmetting door gerecyclede materialen te voorkomen." Dit is vooral belangrijk gezien het doel van Tarkett om ervoor te zorgen dat gerecyclede materialen rond 20% à 30% van onze grondstoffen vertegenwoordigen.

Bewuste keuzes. Voor mens en planeet.
Tarkett Human-Conscious DesignTM.

Meer duurzame artikelen