Trends van 2019, bedacht door Parijse ontwerpers van Studio 5.5
Laat uw verbeelding de vrije loop gaan. En stel je voor: Tarkett-producten worden niet langer gezien als een limiet. Het zijn natuurlijk technisch uitstekende vloerbedekkingen, maar door ontwerpers en architechten werden onze vloeren gezien als grenzeloze inspiratiebronnen. Dit is de missie van Florian Bougault, artistiek directeur van EMEA. De Play-brochure lijkt in geen opzicht op een simpele catalogus. Sinds 2016 voorziet de brochure ons van een andere kijk op vinyl, linoleum, homogeen vinyl, tapijt en andere vloeren van Tarkett. We besloten om in 2019 nog een stap verder te gaan. "Tot nu toe heeft Play ons een idee gegeven waar onze Tarkett-vloeren worden gelegd, voornamelijk in kantoren, ziekenhuizen en hotels. Dit jaar wilden we een scenografie ontwikkelen dat abstracter en inspirerender is en om de kwaliteit van onze afbeeldingen te verhogen. Het was een logische keuze om Studio 5.5 te benaderen." Studio 5.5 is een wereldwijd ontwerperscollectief in Parijs dat in 2017 het interieur voor Atelier Tarkett op de rue de Saintonge ontwierp. Een ruimte vol verrassingen, zowel uniek als speels, waar alles is ontworpen om de producten van Tarkett op een krachtige manier tentoon te stellen.
"We vinden het leuk hoe deze ontwerpers het thema zien, onze aandacht afleiden met behulp van intelligentie en humor, terwijl ze trouw blijven aan de geschiedenis van de gebruikte producten. Dit is precies wat zij gedaan hebben voor de Tarkett-werkplaats. De Play-brochure gaf hen de vrijheid om een showroom te creëren, maar dan op papier!"
Op welke manieren heeft u plezier beleefd aan de Tarkett-vloeren?
Jean-Sébastien Blanc: "We hebben de catalogi benaderd alsof het puzzelboeken waren en zijn er direct mee aan de slag gegaan. We bedachten een droomachtig, speels universum dat de creatieve kant van de Tarkett-producten benadrukt. Per slot van rekening kan een vloer beschouwd worden als een speelruimte voor architecten en ontwerpers! Vloerbedekkingen worden vaak gekozen dankzij de technische prestaties en restricties die worden opgelegd door bouwkundige richtlijnen.
Door kleuren, texturen en vormen te mengen, konden wij tien composities ontwerpen - tien ruimtes - die doen verwonderen hoe elk Tarkett-product is gebruikt. Deze composities zijn inspirerend en verwijzen niet per definitie naar een specifieke locatie. Zijn we in een luxe boetiek, een hotel, een kantoor of een museum? Het maakt niet uit. Ons doel is om de creatieve kracht van de Tarkett-vloeren te tonen en om tot in de puntjes uit te leggen hoe deze worden toegepast".
"Markeer", "Willekeurig", "Snijd", "Verras"... Elke scène of elk hoofdstuk uit de Play-brochure laat u een bouwkundige beweging ontdekken. Waarom?
Jean-Sébastien Blanc: "Elke beweging komt overeen met een sterk creatief gebaar, dat ongetwijfeld architecten zal inspireren. Er zijn ontelbaar veel manieren om de Tarkett-vloeren te gebruiken of om ze te overwegen. Niet alleen hun toepassing, maar ook wat ze vertegenwoordigen. De Tarkett-producten worden gekenmerkt door het feit dat ze gelegd kunnen worden op plekken waar andere vloeren niet kunnen worden gelegd, zoals op tegels, beton, etc. Al deze bijzondere eigenschappen wilden wij graag ontdekken."
Wat is precies de ontwerpkracht van Tarkett-vloeren?
Vincent Baranger: "Een bijzondere eigenschap van Tarkett-vloeren is de eenvoud waarmee ze gesneden en gelegd kunnen worden, bijna zoals marqueterie. De scène "Cut" toont bijvoorbeeld aan hoe er een pad gecreëerd kan worden of hoe er een ruimte afgebakend kan worden dat vaak bewandeld wordt en "Mark" verwerkt tekens in de vloer, zoals cijfers en pijlen. iD Mixonomi, een reeks tegels die bestaat uit 10 geometrische vormen in 33 verschillende kleuren nodigt een ontwerper uit om deze telkens anders neer te leggen. Het kan worden beschouwd als een soort grote, grafische puzzel."
Jean-Sébastien Blanc: "We hebben veel tijd besteed aan elastische vloerbedekkingen die gerold konden worden of op gebogen oppervlakken gelegd konden worden. Hopelijk komt dit naar voren in de composities "Curve" en "Colors". Het is bijna onmogelijk om een gebogen muur van marmer te maken, maar elastische vloerbedekkingen of een rol tapijt met marmerprint, zoals Sense of Marble, maakt dit mogelijk! Uiteindelijk is dit de reden waarom dit soort vloer in deze mate regelmatig gebruikt wordt."
Ook hebben jullie gebruik gemaakt van optische illusies...
Vincent Baranger: "We lieten ons leiden door wat elk thema in ons liet opkomen. In de scène "Tricks", lieten we de korrel op ruw afgewerkt homogeen vinyl lijken op een zandstrand, dat werd verlicht door een denkbeeldig raam. In de scène "Mark" lijkt het grijze vinyl op beton en leidt ons naar een ondergrondse gym, terwijl het roze van het homogene vinyl in "Random" roze aardbeienkauwgom teweegbrengt, waardoor de sfeer u bijna laat watertanden. We hebben eindeloos gespeeld met illusie: Bijvoorbeeld dit groene linoleum, dat lijkt op vers gemaaid gras, of dit tapijt, dat vanaf hier waterdruppels lijkt te reflecteren, waardoor u er meteen in wilt duiken. Een zwembad was de inspiratiebron voor de scène 'Colour'."
Jean-Sébastien Blanc: "Dankzij de inspirerende universa die wij hebben ontworpen, kunt u uw fantasie bevrijden en deze de vrije loop laten, zonder dat u een stijl of trend probeert na te maken. We willen een andere manier aanmoedigen voor het vaststellen van het thema van een project. Deze keuze wordt vanzelfsprekend deels bepaald door de technische prestaties van een product, maar we wilden anderen aanmoedigen om ook de sensatie te ervaren die wij voelen en hun zintuigen te laten ontwaken. De textuur van sommige vloeren reageert met ons lichaam, terwijl iets anders herinneringen doet laten opkomen van waardevolle plekken of momenten. Hierdoor wordt er een omgeving gecreëerd voor een leefruimte dat vol met historie zit, waar je je goed voelt. Dat is de enige definitie van comfort."
Waarom heeft u ervoor gekozen de vloeren te laten doorlopen op de muren?
Jean-Sébastien Blanc: "Om het bereik aan mogelijkheden uit te breiden! Play is bedoeld als creatief manifest voor Tarkett-vloeren. Als je aan het spelen bent met de vloer, waarom ga je niet verder met de muren? Dit is ook een van de centrale thema's van de brochure. Moet er bij interieurontwerp alleen gedacht worden aan oppervlakken? De vloer, de muren en het plafond? We maken beslist geen reclame voor de terugkeer van tapijt op muren, maar door grenzen te verleggen tussen deze bouwkundige oppervlakken ontstaan er nieuwe speelruimtes. En zodra de oppervlakken verdwijnen, kan er een sfeer worden gevormd en wordt er een ruimte geboren."
Deze techniek wordt ook gebruikt om een dimensie te geven aan de scènes...
Vincent Baranger: "Absoluut. Een foto van een platte vloer is veel minder interessant. Play is meer dan een brochure. Het is een echt redactioneel werk met verfijnde afbeeldingen die spelen met lagen, transparantie en typografie. We hebben net zo veel belang gehecht aan de vorm en vormgeving van dit werk als aan de inhoud, om de speelse geest te reflecteren die we tot leven brengen. We willen dat je plezier beleeft aan het erdoorheen bladeren, net zoals kinderen hebben met een prentenboek. In dit geval: Play is een puzzelboek voor architecten!"
Toch was het niet esthetische aspect achter elk thema dat u inspireerde, maar het verhaal dat elk thema vertelt...
Jean-Sébastien Blanc: "Onze studio staat voor ontwerpen die een verhaal vertellen, niet voor ontwerpen die gewoon mooi zijn. Wanneer we de verschillende thema's van de 10 scènes selecteerden, dachten we niet in 'esthetiek', maar in verhalen. Het idee om verschillende thema's te moderniseren, of op zijn minst de manier waarop deze gezien worden, te veranderen en zo vooroordelen te verwijderen, trok ons aan. Waarom wordt dit vale gele vinyl, vaak gezien in verzorgingscentra, in een groot hotel niet geassocieerd met zonlicht? Het materiaal dat wordt gebruikt, moet passen bij het verhaal dat u wilt vertellen. Welk universum willen wij voor mensen, onze bezoekers en onze klanten creëren? Welke ervaring moeten zij beleven? Dit betekent dat wij elke vloer kunnen kiezen, op voorwaarde dat het ons in een bepaalde richting stuurt."
Vincent Baranger: Als Tarkett-vloeren uitblinken op technisch niveau - deze vloeren worden veel gebruikt in ziekenhuizen, scholen en stadions - moeten zij ook op andere vlakken kunnen uitblinken. Met Play wilden wij vertellen hoe wij over de vloeren denken en hoe wij ze gebruiken. Iets opnieuw uitvinden door een andere weg in te slaan.
Hoe hebben jullie het ontwerp bedacht voor het Tarkett Atelier aan de rue de Saintonge?
Vincent Baranger: "We wilden meer creëren dan een eenvoudige showroom, namelijk een catalogus op bouwkundige schaal. Een ruimte waar alles een voorwendsel is, om de potentie van de Tarkett-producten te tonen. Daarom hebben we een grote reeks materialen ontworpen die niet per soort vloer gesorteerd zijn, maar per kleur. Als je naar de kleur blauw kijkt, worden het vinyl, de tapijten, het homogeen vinyl en het linoleum samen weergegeven; echt parket wordt getoond met imitaties. De showroom heeft ook een ID Lab, een soort verlenging van het kantoor van een architect waar hij of zij kan komen werken, om inspiratie op te doen en combinaties uit te proberen."
Jean-Sébastien Blanc: Een aantal van de meubels zijn zelfs gemaakt met de vloerbedekkingen van Tarkett, om het thema in een ander daglicht te zetten: Er is een grote marqueterietafel met vier verschillende soorten parket, een stoel gemaakt van vierkante stukken tapijt, rollen vinyl als voetenbankjes... In de Play-brochure wilden we een kunstvorm ontwerpen gebaseerd op vernieuwing en spelen.