Transparantie bevorderen voor de realisatie van duurzame gebouwen

Transparantie bevorderen voor de realisatie van duurzame gebouwen

Aangezien 70% van de wereldbevolking in 2050 in steden zal wonen, zal de bebouwde omgeving een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, het besparen van natuurlijke hulpbronnen en het bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van mensen.

Een duidelijk beeld van de milieu- en gezondheidsprofielen van de materialen in onze producten

Bij Tarkett zijn we toegewijd aan het ontwerpen van producten met meer duurzame materialen en het stimuleren van samenwerking door transparant te communiceren, en streven we ernaar onze klanten te helpen gezonde, mensvriendelijke ruimtes te creëren. Door Environmental Product Declarations (EPD's) te ontwikkelen en Material Health Statements (MHS) in te voeren, bieden we onze klanten een duidelijk beeld van de milieu- en gezondheidsprofielen van de materialen in onze producten, waardoor ze beter onderbouwde aankoopbeslissingen kunnen nemen. Op deze manier kunnen architecten, ontwerpers en ingenieurs hogere duurzame bouwscores behalen, voldoen aan bestaande en toekomstige bouwvoorschriften, afval verminderen en de veilige recycling van goede materialen in een circulaire economie bevorderen.

Inzicht in Environmental Product Declarations (EPDs)

We gaan verder met het evolueren van bouwvoorschriften en certificeringen voor duurzaam bouwen door EPD-verklaringen te delen met onze klanten die de milieueffecten van een product benadrukken. De EPD's staan ​​centraal in onze duurzaamheidsstrategie en zijn gebaseerd op levenscyclusanalyses en stellen ons in staat manieren te vinden om de ecologische voetafdruk van onze producten te verbeteren.

Ze zijn echter vaak te ingewikkeld om te begrijpen voor niet-experts, zijn vooral gericht op milieuaspecten en niet op gezondheidsaspecten en geven geen kwalitatieve details over de gezondheidsrisico's of effecten van individuele ingrediënten. De Tarkett MHS overbrugt deze informatiekloof en biedt nauwkeurige informatie over de gevaren en risico's van elk materiaal.

Introductie van de Material Health Statement van Tarkett

De Tarkett MHS is een onafhankelijk geverifieerde, wetenschappelijk onderbouwde verklaring die het gezondheidsrisico en de gevaren van materialen in een bepaald product benadrukt, tot 100 ppm (0,01%). Met de introductie van de MHS vullen we de milieugegevens van onze EPD's aan, voldoen we aan de behoeften van onze klanten en dragen we bij aan de reis naar gezonder materiaal en grotere transparantie.

Eenvoudig te begrijpen en uniek in de markt; de Tarkett MHS is ook de eerste stap naar Cradle to Cradle® (C2C) certificering en de voortdurende optimalisatie van onze producten. De beoordeling door derden van onze materialen wordt uitgevoerd door het Environmental Protection Encouragement Agency (EPEA), het onderzoeksinstituut dat in 1987 werd opgericht door Dr. Michael Braungart, die het C2C-ontwerpconcept   mede ontwikkelde. Sinds 2010 heeft het EPEA-team meer dan 3.000 Tarkett-materialen beoordeeld volgens de C2C-criteria.

De vier fasen van materiaalbeoordeling

EPEA evalueert de potentiële gezondheids- en milieueffecten van elk materiaal gedurende de levensduur van het product - van winning en productie tot gebruik en recycling.

 

Er zijn vier stappen om transparantie over de producten te bieden:

  • Het samenstellen van een inventaris van grondstoffen in elk product
  • Screening van elke chemische stof in overeenstemming met regionale en internationale chemische voorschriften en toxicologische databanken
  • Grondige beoordeling van de veiligheid van het materiaal gedurende zijn levenscyclus
  • Producten opnieuw formuleren volgens de C2C-principes om materialen te selecteren die kunnen worden teruggewonnen, gerecycled en omgezet in nieuwe producten.

 

MHS-openbaarmakingsverklaringen en certificaten zijn nu beschikbaar voor klanten in de gehele EMEA-regio. Neem contact op met sustainabilityEMEA@tarkett.com.

 

Voor meer informatie over MHS en de aanpak van Tarkett voor transparantie:

Gerelateerde artikelen
Designing for Life through Sustainable Design
'Designing for Life' via duurzaam design

Tegenwoordig brengen mensen hun tijd grotendeels binnenshuis door. Daarom ontwerpen wij producten voor langdurig gebruik, om u te helpen gezondere, mensvriendelijke ruimtes te creëren.

Vinylafvalcontainers in ons recyclagecentrum in Ronneby (Zweden)
'Closing the Loop' via de principes van de circulaire economie

Bij Tarkett sluiten we de cirkel om afval van vloeren te beheren, natuurlijke hulpbronnen te beheren en de natuur te beschermen. Lees hier meer over onze ReStart-programma, recycling en nog veel meer.

Sustainability
Duurzaamheidslabels als ondersteuning van onze visie

In NL worden inmiddels verschillende duurzaamheidslabels toegepast voor gebouwen en materialen. Allen met eigen criteria en eigen wijzen van toetsen. Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze?

Vestiging in Ronneby in Zweden
Wat is het ReStart®-programma?

Lees meer over het ReStart®-programma, waarbij bedrijven een steentje bijdragen aan de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen en het milieu, en aan de overstap naar een circulaire economie.