Tarkett kondigt de samenwerking met Clean Hospitals aan en wil ziekenhuizen veiliger maken door een betere omgevingshygiëne

Tarkett kondigt de samenwerking met Clean Hospitals aan en wil ziekenhuizen veiliger maken door een betere omgevingshygiëne

10 September 2020

Tarkett, een wereldleider in innovatieve vloerbekledingen en sportvloeren, maakt zijn samenwerking met Clean Hospitals bekend. Tarkett wil zijn steentje bijdragen om de hygiëne in ziekenhuizen te verbeteren door effectieve en op bewijs gebaseerde reinigingsrichtlijnen aan te bevelen.

Met miljoenen patiënten[1] die jaarlijks wereldwijd worden getroffen door een nosocomiale[2] infectie, waarvan vele konden worden voorkomen, wil Clean Hospitals de veiligheid van patiënten verbeteren en meer bewustzijn creëren over het belang van omgevingshygiëne in ziekenhuizen.

Clean Hospitals wordt geleid door professor Didier Pittet, expert van de Wereldgezondheidsorganisatie aan de Faculteit Geneeskunde van de Universitaire Ziekenhuizen van Genève (Zwitserland). Deze vereniging zonder winstoogmerk verenigt de industrie, academici, ziekenhuizen, overheidsinstellingen en stakeholders uit verschillende landen.

Tarkett heeft meer dan 70 jaar ervaring in de gezondheidszorg: vandaag de dag heeft één op de twee ziekenhuizen in Europa een vloerbekleding van Tarkett. Tarkett zal zijn jarenlange expertise in vloerbekleding delen met de werkgroepen van Clean Hospitals en op deze manier bijdragen aan verder onderzoek naar protocollen voor de reiniging en infectiecontrole van vloeren.

Fabrice Barthélemy, CEO van Tarkett: "Zorggerelateerde infecties en antimicrobiële resistentie zijn twee belangrijke aandachtspunten binnen de gezondheidszorg. De COVID-19-crisis heeft dit nog duidelijker gemaakt. Onze samenwerking met het Clean Hospitals netwerk is een belangrijke stap om de gezondheidszorg hierin te ondersteunen. Op deze manier dragen we bij aan een snellere toepassing van de beste reinigingsprotocollen voor vloeren in ziekenhuizen met respect voor de gezondheid van mens en milieu. De gezamenlijke en wetenschappelijke aanpak van Clean Hospitals legt een sterke focus op het leven van patiënten en de veiligheid van zorgverleners, en sluit dus volledig aan bij het 'Tarkett Human-Conscious Design'."

Prof. Pittet: "Dankzij Clean Hospitals slaan mensen de handen in elkaar om de beste en meest geschikte beslissingen te nemen. Deze vorm van ervaring en kennis delen is niet alleen uniek, maar ook essentieel. Door samen te werken met onze stakeholders kunnen we als netwerk reageren wanneer er een duidelijke behoefte blijkt aan meer bewustzijn, onderzoek, nieuwe innovaties, methoden en opleiding. Met dit initiatief willen we zorginstellingen veiliger maken aan de hand van duidelijke, gestroomlijnde richtlijnen voor omgevingshygiëne in de gezondheidszorg. Clean Hospitals verwelkomt Tarkett met open armen. Dankzij deze samenwerking brengen we nieuwe expertise binnen de groep die het verschil zal maken."

We ondersteunen de gezondheidszorg met de 'Tarkett Human-Conscious Design™-aanpak

Al tientallen jaren zet Tarkett zich in voor de ontwikkeling van innovatieve vloeroplossingen waarbij mensen centraal staan: patiënten, medisch personeel en poetspersoneel.

In 2013 besliste Tarkett om niet langer antimicrobiële middelen aan zijn vloerbekledingen toe te voegen. In plaats daarvan beveelt het bedrijf strikte procedures voor reiniging en infectiecontrole aan waarbij ontsmettingsmiddelen alleen worden gebruikt indien dit echt noodzakelijk is. De aanleiding hiervoor is een overmatig gebruik van antimicrobiële middelen, wat mogelijk tot antimicrobiële resistentie leidt.

Tarkett wil met deze samenwerking de beste reinigings- en ontsmettingsprotocollen ontwikkelen en toepassen. Door het overmatige gebruik van biociden en ontsmettingsmiddelen te beperken hebben ze een minimale impact op de volksgezondheid, het milieu en de biodiversiteit.

Clean Hospitals en Tarkett: samen streven naar strengere normen

Als de COVID-19-crisis ons één ding heeft geleerd, dan is het wel hoe belangrijk een strikte opvolging van reinigingsprotocollen is. Clean Hospitals streeft naar strengere industrienormen en een betere zichtbaarheid van omgevingshygiëne in de patiëntenzorg door een op bewijs gebaseerde aanpak. Verwacht wordt dat deze verbeteringen de volksgezondheid ten goede komen door het aantal zorggerelateerde infecties en de antimicrobiële resistentie terug te dringen.


[1] Source : https://www.who.int/gpsc/country_work/gpsc_ccisc_fact_sheet_en.pdf
[2] Nosocomial diseases, or healthcare associated infection, refer to diseases contracted by patients at the hospital