Duurzame en comfortabele vloeren voor de ouderenzorg

Duurzame en comfortabele vloeren voor de ouderenzorg

De inwoners van Nederland worden steeds ouder. Tegelijkertijd neemt het aantal ouderen in ons land sterk toe. Steeds meer ouderen zullen in de toekomst terugvallen op zorg. Niet alleen de kwaliteit en continuïteit van de zorg, maar ook een aangename, huiselijke omgeving spelen een steeds belangrijkere rol. Door bewuste keuzes te maken in het omgevingsontwerp creëert u optimale omstandigheden voor zowel zorgdragers als zorgvragers.

EMEA Splitter

Aanbevolen vloeren

Heterogeen vinyl

Heterogeen vinyl vloeren bieden hoge slijtvastheid voor ruimtes met veel verkeer, zoals zorginstellingen voor ouderen. De meerlaagse opbouw van heterogeen vinyl met een geprinte toplaag zorgt voor eindeloze mogelijkheden in designs.

PVC-stroken

Modulaire PVC-stroken zijn makkelijk te installeren en bieden extra bestendigheid tegen strepen, krassen en vlekken. PVC-stroken zijn bovendien beschikbaar in enorm veel patronen, kleuren en stijlen en zijn eenvoudig te vervangen dankzij het modulaire formaat.

Kamerbreed tapijt

Wilt u een luxe en huiselijke sfeer creëren, dan is kamerbreed tapijt (en/of een vloerkleed) de juiste oplossing. Het interieur voelt hierdoor minder koud en hard aan én tapijt geeft een extra comfortabel gevoel. Het gaat daarnaast uitstekend samen met onze andere producten, zoals een PVC-vloer.

Vloeren geschikt voor in de ouderenzorg

De invloed van een inrichting op de groepsdynamica

Bij de keuzes van het ontwerp en materialen voor de leefomgeving van ouderen in zorginstellingen is het belangrijk om het welzijn van alle betrokkenen te waarborgen. Dit betekent dat de bewoners er zich comfortabel en thuis voelen en tegelijkertijd hun autonomie en onafhankelijkheid behouden. Het ontwerp van en gebruikte materialen in de leefomgeving spelen bovendien een rol in het actief beperken van factoren die tot angst of verwarring kunnen leiden.

Het optimaal inrichten van een leefruimte, betekent ook dat verzorgers hun werk gemakkelijker en effectiever kunnen doen, waardoor zij de best mogelijke service en zorg kunnen verlenen. Dit alles draagt bij aan een positieve invloed op de groepsdynamica in de zorginstelling.

De volgende elementen zijn van belang bij vloeren in de ouderenzorg:

  • Zorg voor voldoende contrast tussen vloer en wand

  • Maak gebruik van verzadigde kleuren

  • Haal het meeste uit de voordelen van licht

  • Breng zonering aan op de vloer

  • Zorg voor een goede binnenluchtkwaliteit

  • Maak slim gebruik van (natuurlijk) licht

EMEA Splitter

Gebouwen voor ouderenzorg ontwerpen

Aanbevolen ontwerpkeuzes

Om veilige en comfortabele ouderenzorginstellingen te creëren, is begrip nodig voor de uitdagingen rondom ouder worden. In ons onderzoek leert u meer over de behoeften van ouderen. We delen aansluitende ontwerpkeuzes die bijdragen aan bevordering van comfort, beweging en onafhankelijkheid.

Inclusief ontwerpen

In interieurdesign zijn niet alleen fysieke aspecten belangrijk, maar ook de mentale gesteldheid van de gebruikers. Het kan namelijk per persoon verschillen hoe diegene een ruimte ervaart. In ons rapport 'Principes voor Human Conscious Design' delen wij daarom praktische tips en oplossingen. Zo speelt u in op diverse behoeften van neurodiversiteit en creëert u een inclusieve, functionele en aangename omgeving.

Dementievriendelijke omgeving creëren

Vergrijzing zorgt ervoor dat het aantal mensen met dementie stijgt. Aanpassingen in interieurdesign zijn daarom steeds meer essentieel om dementievriendelijke woningen te realiseren, zodat deze aansluiten op de behoeften van deze (vaak oudere) personen.

Het effect van licht in een zorgomgeving

Lichtreflectie, gemeten als lichtreflectiewaarde (LRV), beïnvloedt perceptie van ruimtes. Oppervlakken zoals vloeren, wanden en meubilair hebben invloed op de LRV-waarden. Doordacht kleurgebruik van het interieur ondersteunt een aangename lichtreflectie. Hierdoor bewegen bewoners van zorginstellingen eenvoudiger door diverse ruimtes, wordt mobiliteit gestimuleerd en voelen bewoners zich veiliger en zekerder.  

Infectiepreventie en hygiëne

Met de komst van Covid-19 is het nog belangrijker geworden om aandacht te besteden aan een goede (hand)hygiëne. We zijn meer bewust geworden van het belang van slimme en efficiënte schoonmaakroutines. De keuze voor de juiste vloer- en wandbekleding zijn daarom cruciaal voor effectieve reinigingsroutines en behoud van hygiënische ruimtes. 
 

EMEA Splitter

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over welke vloer u het beste kunt kiezen voor uw ouderenzorginstelling? Neem dan contact op met uw Tarkett contactpersoon, of bel naar het algemene nummer: 0416-684 100.

Liever via e-mail? Mail voor meer informatie naar info.nl@tarkett.com of neem contact met ons op via het contactformulier.

Referenties

Domus Magnus woonzorgvilla De Lindeborg
Domus Magnus woonzorgvilla De Lindeborg

Architect Annemarie Visscher van Studio Annders koos bij het ontwerpen van woonzorgvilla De Lindeborg voor een vloerontwerp waar warmte, rust en dynamische elementen samenkomen.

Floriade zorggroep Almere referentiefoto
Woonzorgcentrum Flora

Het dementievriendelijke design in het woonzorgcentrum Flora te Almere stimuleert de zintuigen, nodigt uit tot interactie en bewegen en haalt ‘buiten’ volledig naar binnen.