Samen kunnen we de CO2-uitstoot in de bouwsector verminderen

Samen kunnen we de CO2-uitstoot in de bouwsector verminderen

28 Juli 2022

Binnen de bouwsector is veel milieuwinst te behalen. De sector is verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de CO2-uitstoot en 60-70% van het totale afval1. Tarkett wil in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs in 2030 in de hele waardeketen de uitstoot van broeikasgassen verminderen met 30%. Circulariteit is de meest efficiënte manier om onze CO2-uitstoot te verminderen en de druk op grondstoffen te verkleinen. 70% van onze huidige grondstoffen zijn op dit moment hernieuwbaar en/of overvloedig beschikbaar. Verder kunnen we met ons terugname- en recyclingprogramma ReStart® samen met onze partners zoveel mogelijk installatieafval en gebruikte vloeren recyclen.

Met recycling voorkomen we een enorme hoeveelheid van de CO2-uitstoot

We zijn in Europa de enige vloerenleverancier die zoveel diverse vloeroplossingen kan terugnemen om te recyclen tot nieuwe vloeren. Linoleum- en vinylresten na de installatie? Gebruikte linoleum vloeren, klik- of losse pvc-vloeren of oude tapijttegels? Deze kunnen we weer opnieuw inzetten. We kunnen dit echter niet alleen. Samen met onze klanten hebben we in Nederland in 2021 560 ton vloeren teruggenomen.

We hebben bij Tarkett per productcategorie in kaart gebracht wat de CO2-uitstoot is die we verminderen bij recycling. Deze winst is gigantisch. Minstens de helft van de CO2-uistoot valt weg, doordat we met recycling ontginning van nieuwe materialen voorkomen en we geen producten verbranden na de levensduur. De ambitie is om uiteindelijk 100% circulair te zijn.

In 2021 hebben we bij Tarkett samen met klanten 560 ton aan vloeren teruggenomen

Van onze tapijtcollecties hebben we in 2021 binnen Nederland 498 ton teruggenomen om te kunnen recyclen. Wanneer we dit volledig hebben gerecycled, staat dit gelijk aan ongeveer 1.100 vluchten van Amsterdam naar New York. Ook hebben we binnen Nederland 62 ton pvc-vloeren ingezameld in 2021, waarbij de vermindering aan CO2-uitstoot gelijk staat aan ongeveer 192.000Kg. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van meer dan 1 miljoen kilometers met een personenauto.

Waar mogelijk proberen we als ABN AMRO onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Tijdens de renovatie van de gebouwen van ABN AMRO in o.a. Amsterdam keken we kritisch naar de selectie van duurzame producten. Voor de vloeren hebben we gekozen voor DESSO-tapijttegels van Tarkett, omdat ze na de levensduur door hen worden teruggenomen voor recycling. Hierdoor hebben ze een veel lagere CO2-uitstoot dan de vloeren die na de levensduur worden verbrand.

-  Christa Beaufort Manager Sustainability "Lead by Example & Circl" bij ABN AMRO Bank N.V.

Wanneer je kijkt naar de gehele productlevenscyclus behaal je veel winst door het niet hoeven te ontginnen van nieuwe grondstoffen én door het voorkomen van verbranding achteraf. Voor ons is échte circulariteit de manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. En dit doen we samen meteen groeiend aantal klanten.

- Marco van Bergen Manager ReStart® Program bij Tarkett

Het materiaal dat we inzamelen gaat naar één van onze 8 recyclingcentra. Zo worden onze tapijttegels lokaal ingezameld in onze fabriek in Waalwijk (Nederland) en worden pvc-vloeren ingezameld in Clervaux (Luxemburg). Linoleum gaat naar de fabriek in Narni (Italië), LVT click naar Yaslo (Polen) en in Ronneby (Zweden) wordt al decennia lang homogeen vinyl gerecycled. Verder zijn er nog centra in de UK, VS en Brazilië. Samen met onze partners proberen we op deze manier onze nieuwe vloerencollecties van steeds meer recycled content te voorzien.

Tijdens de renovatie van de campus in Utrecht hebben we i.s.m. de aannemer en Tarkett de oude vloeren middels het Tarkett ReStart®-programma kunnen verwerken. De oude vloeren worden in het recycle centrum van Tarkett in Waalwijk verwerkt tot grondstof voor nieuwe vloeren. Dit draagt bij aan de duurzaamheidsambitie die wij als bol.com hebben. Fijn om hierin samen te kunnen werken met Tarkett op het gebied van duurzaamheid.

- Bol.com

Wij helpen samen met klanten om de bouwsector te verduurzamen

De bouwsector kan een belangrijke bijdrage leveren tot natuurbehoud en de gevolgen voor het klimaat beperken, aangezien de bouwsector verantwoordelijk is voor ongeveer 40% van de mondiale broeikasgasemissies (productie, vervoer en verbranding) en 60-70% van het totale afval1. We vinden bij Tarkett transparantie van essentieel belang. 98% van onze materialen wordt onafhankelijk beoordeeld door de onafhankelijke EPEA. EPEA ondersteunt bedrijven bij de certificering van hun producten volgens de Cradle to Cradle Certified ™ productstandaard. Deze informatie delen we graag met onze klanten, medewerkers en NGO’s.

Bij Tarkett willen we in 2030 in de hele waardeketen de uitstoot van broeikasgassen verminderen met 30%. Naast het gebruik van biobased materialen en recycling na de levensduur, doen we dit ook door het productieproces te verduurzamen. Zo opereren 12 van onze fabrieken op 100% groene stroom en is het watergebruik ten opzichte van 2010 met 56% verminderd. 71% van de fabrieken is voorzien van een closed loop water systeem.

De milieu-impact van onze Tarkett producten is verder gebaseerd op levenscyclusanalyses, waarin ook de gebruiksfase én de eindelevensduurfase is meegenomen. Hierdoor weten we per productcategorie precies wat de mogelijke milieuwinst is wanneer we recyclen. Deze winst maken we sinds 21 juni 2022 zichtbaar middels onze nieuwe CO2-calculator, die te vinden is op onze website. We vinden het belangrijk om onze klanten te helpen de bouwsector te verduurzamen en te helpen bij het behalen van certificeringen voor groen bouwen zoals BREEAM, LEED, ILFI en WELL.

Alleen door samen te werken maken we het grote verschil.

1 2019 Global Status Report for Buildings and Construction & International Energy Agency (IEA) & Eurostat).