Het bevorderen van een verantwoord gebruik van PVC om gezondere binnenruimtes te creëren.

Het bevorderen van een verantwoord gebruik van PVC om gezondere binnenruimtes te creëren.

Het behoud van natuurlijke hulpbronnen is van vitaal belang voor het creëren van een duurzamere toekomst voor mens en planeet. Eén van de manieren waarop u uw rol kunt spelen is door producten te selecteren die lang meegaan, met materialen die bijna oneindig kunnen worden gerecycled, waardoor de belasting van de eindige hulpbronnen van de aarde worden verminderd. Bij Tarkett proberen we alleen goede materialen te gebruiken en we vragen ons altijd af wat we nog meer kunnen doen. Hierbij optimaliseren we onze formuleringen voortdurend en ontwerpen we het afvalproces vanaf het begin om duurzame vloeren te creëren die lang mee gaan en die eenvoudig gerecycled kunnen worden wanneer de tijd daar is.

Dus waarom PVC?

We zijn fan van het gebruik van PVC in vloeren. Het is duurzaam. slijtvast en betaalbaar. Het is ook bijna eindeloos recyclebaar. Het kan worden ontworpen voor recycling en hergebruik, zodat het niet wordt verspild of verbrand. De Cradle to Cradle® organisatie die onze materialen beoordeelt - EPEA - heeft alle materialen in ons PVC geclassificeerd als 'lichtgroen', wat bevestigt dat onze PVC-vloeren prima geschikt zijn voor langdurig gebruik in binnenomgevingen. PVC is geschikt voor veeleisende ruimtes met specifieke onderhoudsbehoeften en ideaal voor ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen zoals verzorgingshuizen, waar infectiepreventie cruciaal is, vooral in het licht van verhoogde hygiëne-eisen. We doen er alles aan om dit waardevolle materiaal zo veilig mogelijk en met zo min mogelijk impact te maken - voor de gebruikers van vandaag, toekomstige generaties en toekomstige recyclers.

Recycling van PVC in vloeren bij Tarkett

Een nieuwe kijk op PVC

We beginnen met te focussen op goede materialen. Zoals met bijna al (95%) onze materialen, worden de materialen die worden gebruikt voor onze PVC-vloeren onafhankelijk beoordeeld in overeenstemming met de Cradle to Cradle® eco-ontwerpprincipes, waardoor we mogelijkheden kunnen identificeren om individuele materialen en productformuleringen te optimaliseren. Deze standvastige inzet voor materiaaloptimalisatie is wat ons ertoe heeft aangezet pioniers te zijn in het bereiken van nul ftalaten* in ons PVC, die verder gaat dan regelgeving. In plaats daarvan gebruiken we ftalaatvrije technologie, waarbij weekmakers worden gebruikt die kunnen worden gebruikt voor kinderspeelgoed en broodtrommels, de strengste normen op de markt. Daarnaast hebben we, om het risico op bactriële resistentie te verminderen, biociden verwijderd (waarvan niet is bewezen dat ze infectie voorkomen) van al onze vloeren, waaronder PVC-vloeren. We ontwikkelen ook manieren om PVC nu en in de toekomst nog duurzamer te maken. Post-consumer PVC** komt al in aanmerking voor ons baanbrekende ReStart®-programma voor terugname en recycling. We innoveren ook met lijmvrije PVC-vloeren, zowel klik als losleg, om een nog effectievere recycling na gebruik mogelijk te maken. En we gaan door met het verkennen van baanbrekende PVC-formuleringen, zo vervangt bijvoorbeeld onze nieuwe generatie iQ Natural 100% vinyl uit fossiele bronnen door bio attributed vinyl BIOVYN***, volgens de principes van 'Mass Balance'.

Kleurrijke en praktische PVC-vloer voor kinderziekenhuis

In een druk ziekenhuis zoals het Necker's Children Hospital in Parijs, wilden de eigenaar van het gebouw (APHP Hôpital Necker) en de ontwerper (Frédérique F. Thomas) zeker weten dat de vloer die ze kozen betaalbaar, betrouwbaar en gemakkelijk schoon te maken was. Ze kozen voor het decor van Fusion Lines uit de Excellence collectie vanwege de hoge kwaliteit, de geoptimaliseerde materialen en het gemak waarmee de vloer kan worden gereinigd en onderhouden - van vitaal belang voor het voorkomen van infecties. Ook de mogelijkheid om een warme sfeer te creëren met een dynamisch en kleurrijk design werd toegejuicht door hen. Frédérique selecteerde drie heldere, complementaire kleuren - magenta, petrol en saffraan - die samen verweven zijn tot een dynamisch, doorlopend, onderling verbonden vloerpatroon dat kinderen het gevoel geeft niet alleen te zijn en dat een heldere, opbeurende omgeving creëert voor zowel kinderen als ouders.

Necker Hospital in Parijs Tarkett project met heterogene vinylvloer

Gemoedsrust voor gezondere ruimtes

APHP biedt de eigenaar van een ziekenhuisgebouw niet alleen de ideale combinatie van ontwerp en prestaties, maar profiteert ook van de toonaangevende focus van Tarkett op materiaal- en producttransparantie en van het uitgebreide advies en de expertise van de teams van Tarkett. "Tarkett geeft klanten volledige duidelijkheid over de materialen die we in onze producten gebruiken", zegt Anne Lecomte, Head of Sales, Healthcare and Education bij Tarkett. "Het stelt hen in staat om weloverwogen beslissingen te maken die bijdragen aan het realiseren van gezondere binnenruimtes, groene gebouwen en hogere duurzaamheidsstandaarden. Voortbouwend op ons werk om PVC te optimaliseren, introduceren we in september de Excellence Genius-collectie, een nieuwe collectie eco-designed lijmvrije PVC-vloeren, die we zowel na installatie als aan het einde van de levensduur kunnen recupereren en recyclen."

*Tegen het eind van 2019 maakt 100% van onze vinylproductiefaciliteiten in Europa, Noord-Amerika, Servië en China gebruik van ftalaatvrije weekmakertechnologie, behalve in gerecyclede content voor bepaalde producten.
**Post-consumer homogene vloeren, geproduceerd na 2011.
*** BIOVYNTM, geproduceerd door INOVYN is 's werelds eerste commercieel verkrijgbare bio-attributed vinyl. Het is erkend door RSB, een onafhankelijke instantie die de 'bio-attributed' status erkent.

Bewuste keuzes. Voor mens en planeet.
Tarkett Human-Conscious Design®

Lees ons duurzaamheidsverslag

Lees meer over onze aanpak van verantwoord gebruik van PVC of bekijk onze heterogene Excellence collectie.

Meer duurzame verhalen

Recycling van iQ Surface vinyl
Kunnen PVC-vloeren na gebruik worden gerecycled?

Lees meer over hoe Tarkett homogene vinylvloeren recycled om natuurlijke hulpbronnen en het milieu te sparen.

De duurzame linoleumfabriek van Tarkett in Narni (Italië)
Circulaire economie in beweging: koolstofbesparing door schone productie, goede materialen en recycling

Lees over hoe we in onze linoleumfabriek in Narni werken aan het verminderen van koolstof, dankzij schone productie, goede materialen en recycling.