Het sluiten van de cirkel voor tapijt, voor het eerst in Europa: Tarkett recyclet 100% van de tapijttegelmaterialen

Het sluiten van de cirkel voor tapijt, voor het eerst in Europa: Tarkett recyclet 100% van de tapijttegelmaterialen

Het sluiten van de cirkel voor tapijt, voor het eerst in Europa: Tarkett recyclet 100% van de tapijttegelmaterialen

Een snel groeiende wereldbevolking verhoogt de druk op de eindige natuurlijke hulpbronnen in de wereld. Nu moeten verantwoordelijke bedrijven meer dan ooit hun rol spelen in het heroverwegen van de manier waarop producten worden gemaakt en gerecycled, waarbij ze 'afval'materialen een tweede leven geven, hulpbronnen sparen en een mooiere toekomst voor de volgende generaties creëren. Tarkett streeft ernaar om al zijn producten ecologisch te otnwerpen met het einde van hun levensduur in het achterhoofd, door gezondere materialen te selecteren en vloeren te creëren op een manier die natuurlijke hulpbronnen respecteert, het milieu beschermt en bijdraagt aan het verminderen van de hoeveelheid afval.

Gebruik maken van eco-design om materialen een tweede leven te geven

Wij innoveren voortdurend om hoogwaardige, betrouwbare vloeren te maken van gerecyclede materialen - vloeren die zowel veilig zijn voor de gezondheid van de mens als voor het milieu. Met focus op de Cradle to Cradle® principes, ontwerpen we al onze nieuwe producten met het oog op recycling en grijpen we elke kans aan om afval een tweede leven te geven. We streven ernaar om onze huidige hoeveelheid gerecycled materiaal rond 2030 te verdrievoudigen en zo 30% te bereiken ten opzichte van 2020.

Samenwerken om de cirkel te sluiten en de oceanen te beschermen

De belangrijkste uitdaging van het recyclen van tapijttegels is het verwijderen van het tapijt van de tapijtrug met behoud van de kwaliteit van de materialen, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt in nieuwe producten. In 2019 hebben we de cirkel van tapijttegels gesloten in Europa en deze uitdaging overwonnen door samen te werken met materiaal upcyclingdeskundige Aquafil, door te begrijpen hoe we polyamide 6 (PA6) garen kunnen recyclen tot het geregenereerde ECONYL® nylongaren van Aquafil.

We hadden al meer dan tien jaar PA6- en ECONYL® nylongaren van Aquafil en gebruikten bijvoorbeeld ECONYL® in onze DESSO AirMaster tapijttegels. Maar door onze baanbrekende samenwerking hebben we onze samenwerking naar een hoger niveau getild en de cirkel gesloten. Vandaag de dag gebruikt Aquafil dus PA6-garen van Tarkett om zijn geregenereerde ECONYL® garen te maken.

ECONYL® is ook gedeeltelijk gemaakt van afgedankte nylon visnetten, die door Healthy Seas uit de oceaan zijn gehaald. Healthy Seas is een initiatief zonder winstoogmerk dat wordt gesteund door bedrijven zoals Tarkett, om vervuiling en schade aan het zeeleven te voorkomen.

Het ontwikkelen van baanbrekende technologie in onze vestiging in Waalwijk, Nederland

We begonnen te onderzoeken hoe PA6 precies van onze tapijttegels kan worden gescheiden, geüpcycled met een minimaal verlies aan zuiverheid en gereïntegreerd in nieuwe DESSO-tapijttegels. Binnen ons bedrijf hebben we een baanbrekende technologie ontwikkeld in onze vestiging in Waalwijk, waardoor we een uniek recyclingcentrum hebben gecreëerd dat ons in staat stelt om het garen volledig te scheiden van de rug van elke tapijttegel die aan het einde van zijn levensduur is. We behouden meer dan 95% van het garen in het proces, wat van vitaal belang is voor het creëren van hoogwaardig geregenereerd ECONYL®. Wij zijn in staat om tapijttegels met een EcoBase backing* - deels gemaakt van geüpcycled kalk - volledig te recyclen in deze speciale faciliteit. Zowel het PA6-garen als de tapijtrug worden zonder kwaliteitsverlies gerecycled en voldoen aan strenge gezondheids- en milieunormen.

In totaal hebben we zo'n 15 miljoen euro geïnvesteerd in onze technologie en gezamenlijk onderzoek met Aquafil, waardoor we de enige tapijtproducent in Europa zijn die onafhankelijk geverifieerd bewijs heeft dat de kringloop van commerciële tapijttegels volledig is gesloten, zoals gedocumenteerd in Environmental Product Declarations (EPD's) voor tapijttegels met een EcoBase tapijtrug.

Sociale, economische en milieutechnische voordelen

Ons partnerschap met Aquafil en onze andere recyclingpartners creëert nieuwe business en werkgelegenheidskansen en geeft de lokale economie een impuls. Het recyclen van materialen draagt bij aan het behoud van de kostbare natuurlijke hulpbronnen en water om nieuwe materialen te winnen, terwijl het energieverbruik en de uitstoot worden verminderd. Het voorkomt ook dat er afval wordt gestort en dat er andere energie-intensieve afvalprocessen worden gebruikt. Zo levert het recyclen van tapijttegels met een EcoBase tapijtrug met ECONYL® garen tot 84% CO2-besparing op ten opzichte van verbranding.

Bovenal leveren onze circulaire innovaties en onze niet-aflatende aandacht voor integratie van gerecycled materiaal duidelijke voordelen op voor klanten, waardoor ze kunnen voldoen aan de veranderende klimaat- en bouwafvalregelgeving en verder kunnen evolueren naar BREAAM- en LEED-certificeringen.

"Tarkett speelt een actieve rol in het mobiliseren van en het samenwerken met innovatieve actoren die zich inzetten voor het verminderen van de ecologische voetafdruk van bouwmaterialen en het verlengen van hun levensduur", zegt Fabrice Barthélemy, CEO van Tarkett. "Door met ons samen te werken hebben onze klanten te mogelijkheid om de juiste keuzes te maken voor het creëren van duurzame gebouwen en ruimtes voor toekomstige generaties.

*76% wordt gerecycled in een gesloten kringloop en de overige 24% wordt meeverwerkt in de cementindustrie, met kleine verschillen per collectie.

Bewuste keuzes. Voor mens en planeet.
Tarkett Human-Conscious Design®.

Lees meer over ons tapijtrecyclingcentrum of hoe recycling van vloerbedekking helpt om de uitstoot van koolstof te verminderen.

Meer duurzame verhalen

Recycling van iQ Surface vinyl
Kunnen PVC-vloeren na gebruik worden gerecycled?

Lees meer over hoe Tarkett homogene vinylvloeren recycled om natuurlijke hulpbronnen en het milieu te sparen.

De duurzame linoleumfabriek van Tarkett in Narni (Italië)
Circulaire economie in beweging: koolstofbesparing door schone productie, goede materialen en recycling

Lees over hoe we in onze linoleumfabriek in Narni werken aan het verminderen van koolstof, dankzij schone productie, goede materialen en recycling.