Duurzame gebouwen

Hoe onze vloeren bijdragen aan duurzame bouwlabels

Met een aandeel van meer dan een derde van het totale energieverbruik, vormt de bouwsector de grootste energieverbruikende sector ter wereld. De transitie naar duurzaam bouwen is essentieel om in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn. Om de ‘groene kenmerken’ van gebouwen te benadrukken zijn er duurzame bouwlabels. Deze groene kenmerken zijn onder andere duurzame vloeren. De vloeren van Tarkett kunnen bijdragen aan het behalen van zo’n certificaat.

Wat is een certificering voor duurzame bouwlabels?

Een certificering voor duurzame bouwlabels is een classificatiesysteem dat de duurzaamheid van gebouwen erkent. Zo’n label betekent dat een pand op een milieuvriendelijke en duurzame manier is ontworpen, gebouwd en gebruikt. Om een certificaat te verkrijgen wordt een constructie op verschillende criteria beoordeeld, waaronder energie-efficiëntie, watergebruik, kwaliteit van het binnenklimaat, materiaalkeuze en duurzaamheid van de locatie.

Duurzame woningen

De bekendste certificeringen

BREEAM

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is actief in heel Europa. Er zijn al meer dan 535.000 certificeringen wereldwijd toegekend.

LEED

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) heeft de grootste erkenning en het grootste aantal gebruikers van alle certificeringen voor duurzame bouwlabels.

WELL

WELL is een certificering voor duurzame bouwlabels dat zich uitsluitend richt op de gezondheid en het welzijn van gebruikers van gebouwen.

De toekenning van certificeringen voor duurzame bouwlabels

Als u geïnteresseerd bent in het verkrijgen van een certificering voor duurzame bouwlabels, zijn er een aantal stappen die u moet volgen. Het volledige stappenplan staat in het whitepaper, maar we lichten deze alvast een kort uit:

  • De duurzaamheidsadviseur: werk met een duurzaamheidsadviseur. Deze kan het proces op gang helpen en weet precies aan welke eisen uw gebouw moet voldoen.
  • Een duurzaamheidsplan: stel een duurzaamheidsplan op. Hierin stelt u vast aan welke eisen uw gebouw moet voldoen voor de gewenste certificering, en hoe u hieraan gaat voldoen. Laat deze checken door de duurzaamheidsadviseur.
  • Samenwerken: stel een professioneel team samen. Maak gebruik van ieders expertise en zorg dat het gehele team op de hoogte is van het plan. Aan het einde van de ontwerpfase krijgt u soms al een eerste certificaat.
  • Bouwmethoden: zorg voor duurzame bouwmethoden tijdens de bouwfase.
  • Documentatie: na de bouw verstrekt u de documentatie aan de controleurs zodat u de definitieve certificereing kunt verkrijgen. Na de oplevering kunnen ook andere certificeringen voor de exploitatie worden aangevraagd.

De tijd die nodig is om certificering voor duurzaam bouwen te ontvangen kan variëren. Certificaten met betrekking tot de ontwerpfase worden normaal gesproken enkele maanden nadat de ontwerpfase is voltooid afgegeven. Certificaten voor de bouwfase worden enkele maanden na de oplevering van het gebouw afgegeven.

Hoe kunnen Tarkett-vloeren bijdragen aan een certificering?

De vloerkeuze speelt een belangrijke rol bij het verkrijgen van de certificering. Er zijn verschillende manieren waarop Tarkett-vloeren bijdragen aan de duurzaamheid en gezondheid van een pand.

  • Afvalvermindering: met ons ReStart®-programma geven wij verschillende oude vloeren en installatieafval een tweede leven. Dit zorgt voor minder afval dat wordt afgevoerd en minder CO2-uitstoot.
  • Goede binnenluchtkwaliteit: dankzij de lage emissies van vluchtige organische stoffen en formaldehyde zorgen onze producten voor een betere binnenluchtkwaliteit. Onze vloeren zorgen daarnaast voor meer geluid- en zichtcomfort.
  • Duurzame grondstoffen: Tarkett gebruikt duurzame grondstoffen die gerecycled, hernieuwbaar of biologisch zijn. Hierdoor gaan vloeren aan het einde van hun levensduur niet verloren, maar worden opnieuw gebruikt.

 

Tarkett Green Building Cards

Om een duidelijk overzicht te geven over de duurzame kwalificaties van onze producten, én hoe deze kunnen bijdragen aan certificeringen voor duurzame labels, hebben we Green Building Cards opgesteld.

In deze Green Building Cards staan de eisen van verschillende labels, met daarnaast het antwoord van Tarkett. Deze gegevens zijn relevant voor de volgende certificeringen: BREEAM, LEED, DGNB, WELL, SKA Rating, HQE, Greenstar, MILJO, NF HABITAT HQE en HQM.

Om meer te weten te komen over Tarkett Green Buildings Cards en er het meeste uit te halen, kunt u onze uitleg lezen over hoe onze vloeren bijdragen aan certificeringen voor duurzame bouwlabels.

 

Om meer te weten te komen over Tarkett Green Buildings Cards en er het meeste uit te halen, kunt u onze uitleg lezen over hoe onze vloeren bijdragen aan certificeringen voor duurzame bouwlabels.

 

Partner van circulaire economie
Samenwerken aan een circulaire economie

We werken samen met onze partners om onze duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken en een verschuiving te realiseren naar een circulaire economie. Bekijk hier hoe.

tarkett carbon calculator
De CO2-voetafdruk van uw project berekenen

Bereken de CO2-voetafdruk van uw project en ontdek hoe u uw impact kunt verminderen met Tarkett-vloeren en recycling na gebruik.