Nationaal Sustainability Congres – Den Bosch

Nationaal Sustainability Congres – Den Bosch

08 November 2018

Het Nationaal Sustainability Congres is het grootste duurzaamheidscongres in Nederland. Dit jaar was het thema Duurzame Daadkracht! De maatschappelijke opgaven (zowel milieu- als sociale uitdagingen) waarvoor we staan, zijn groter dan ooit maar inmiddels geagendeerd. De tijd begint te dringen om met drastische acties tot verbeteringen te komen en het tij te keren.

Om alle doelen te realiseren, is een gestroomlijnde daadkrachtige samenwerking tussen bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties vereist. Met snelle en brede marktintroducties van innovaties, kostenefficiency, snelle leercurves, brede gedragsverandering en sturing. 

Tijdens het plenaire programma spraken enkele keynote speakers onder leiding van dagvoorzitters Lars Sørensen en Ruud Koornstra over mogelijkheden om global warming tegen te gaan, circulaire economie en verduurzaming van de maatschappij.

Nederland scoort goed, maar er zijn verbeterpunten

Tijdens de introductie liet Lars Sørensen de toehoorders weten dat we als land goed doen op het gebied van circulaire economie en recycling. Onze inspanningen om CO2-uitstoot te verminderen en onszelf te voorzien van hernieuwbare energie blijven echter (helaas) nog achter.

Ruud Koornstra sloot zich hierbij aan maar liet hierbij enkele voorbeelden, bijvoorbeeld de geplande bus op waterstof door VDL, zien waar verduurzaming centraal staat. De voorbeelden die hij aanhaalde laten zien dat er volop mogelijkheden liggen, maar we moeten deze wel grijpen om de huidige negatieve ontwikkelingen af te remmen.

Project Dropdown

De eerste keynote speaker die aan het woord kwam was Chad Frischman. Hij is mede-oprichter van Project Dropdown, het meest omvattende plan ooit om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

De meest gekwalificeerde en diverse groep onderzoekers van over de hele wereld werden bevraagd om de 100 meest inhoudelijke, bestaande oplossingen voor de aanpak van klimaatverandering te identificeren, te onderzoeken en te modelleren. Wat werd ontdekt, is een weg vooruit die de opwarming van de aarde binnen dertig jaar kan terugdringen. Het laat zien dat de mensheid over de middelen beschikt. Er hoeft niets nieuws te worden uitgevonden. De oplossingen zijn aanwezig en actief.

Aan het einde van zijn sessie werd aan deelnemers van de Climate Cleanup, waarbij Nederlandse bedrijven aan de slag gaan met Project Drawdown, de Nederlandse vertaling van het boek aangeboden.

Circulaire economie en IPCC rapport

Vervolgens kwam Esther de Kleuver van het ministerie van I&W aan het woord. Samen met het bedrijfsleven wil de overheid aan de slag om de ontwikkeling naar een circulaire economie op te schalen en versnellen. De overheid helpt met de opstart van financiering, waarna het bedrijfsleven actief aan de slag gaat met bijvoorbeeld 100% recyclebaar beton, verminderen van plastic.

Tot slot werd het IPCC rapport van begin oktober jl. besproken door Marcel Beukeboom (klimaatgezant), Linda Steg (co-auteur IPCC special report on Global Warming), Patrick Lammers (CEO Essent) en Marjan Minnesma (Directeur Urgenda). Enkele quotes van hen:

“Als we klimaatverandering willen beperken tot maximaal 1.5 graad, moeten er snelle en vergaande veranderingen komen” – Linda Scheg

“Overheden gaan het niet meer doen voor ons zodat de rol van niet statelijke actoren groter zal worden”- Marcel Beukeboom

“Klimaatverandering zou het nationaal debat moeten zijn, maar is het niet” – Marjan Minnesma

Duurzaamheid heeft de toekomst

De boodschap was helder: duurzaamheid heeft de toekomst. Wil u weten wat u kunt doen om bijvoorbeeld CO2-uitstoot te reduceren? Lees dan onze blog om op de hoogte te blijven van duurzaamheidsontwikkelingen.