Het belang van infectiepreventie en controle

Het belang van infectiepreventie en controle

Door de COVID-19-crisis weten we hoe belangrijk hygiëne en geschikte reinigingsprotocollen zijn om de verspreiding van een virus tegen te gaan. Infectiepreventie en -controle (IPC) zijn essentieel binnen de gezondheids- en ouderenzorg om zorggerelateerde infecties en antimicrobiële resistentie (AMR) te voorkomen. De keuze van de juiste vloer- en wandbekleding kan hierbij helpen.

 

Het belang van infectiecontrole

De verspreiding van infecties en toename van antimicrobiële resistentie (AMR) vormen een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Een goede beheersing ervan is een uitdaging waarmee alle zorginstellingen voortdurend worden geconfronteerd.

Een zorggerelateerde infectie is vervelend voor zowel de patiënten als het personeel. Voor gemiddeld 1 op de 10 patiënten die een zorggerelateerde infectie oploopt, is dit zelfs dodelijk.

Een multiresistente bacterie is een micro-organisme bestand tegen antimicrobiële middelen, zoals antibiotica en biociden. Deze micro-organismen vormen een groot risico voor de volksgezondheid. Ruwe schattingen tonen tot 10 miljoen sterfgevallen per jaar wereldwijd in 2050 als gevolg van antimicrobiële resistentie.  

Overmatig gebruik van o.a. ontsmettingsmiddelen bevordert de ontwikkeling van antimicrobiële resistentie. Deze (zware) middelen zijn echter niet nodig als de juiste vloerproducten worden geïnstalleerd en de juiste reinigingsprotocollen worden toegepast.

Reinigingsprocedures voor infectiecontrole

Goede omgevingshygiëne

Het uitgangspunt van een goed protocol is een grondige reiniging van alle oppervlakken. Dit houdt in: de oppervlakken worden eerst geveegd om stof en vuil te verwijderen, en daarna gedweild met water en een reinigingsmiddel.  

Vloeren zijn 'low-touch' oppervlakken die zelden in contact komen met de handen van patiënten/bewoners of zorgverleners. Normaal gesproken is er geen ontsmettingsmiddel nodig en volstaat een grondige reiniging. Ontsmetting is wel noodzakelijk in klinische ruimtes en op alle plaatsen met een hoog infectierisico of een uitbraak. 

Bij het kiezen van de vloeren en wanden voor klinische ruimten zijn de volgende onderdelen vereist:

  • Glad en niet-poreus oppervlak met minimale voegen om vuilophoping te voorkomen (wat de groei van micro-organismen bevordert). Het gladde oppervlak garandeert een hoogste niveau van hygiëne.
  • Perfect waterdichte installatie met perfecte afwerking en thermisch gelaste voegen voor een grotere duurzaamheid.
  • Resistentie tegen (herhaaldelijk) gebruik van ontsmettingsmiddelen zoals quaternair ammonium, alcohol, bleekmiddel en waterstofperoxide.
  • Gemakkelijke reparaties mogelijk. Eventuele schade wordt ter plaatse gerepareerd en opnieuw gedicht zonder dat de volledige vloer moet worden vervangen.

Ons iQ-assortiment van homogene vinylrollen voldoet aan bovenstaande eisen en is daarmee een goede oplossing voor operatiekamers, gereguleerde omgevingen en overige klinische ruimtes.

EMEA Splitter

Goede reinigingsprotocollen

Goede reinigingsprotocollen

Een goed reinigingsprotocol is essentieel voor kwetsbare omgevingen. Daarin is het uiterst belangrijk dat de juiste reinigingsmiddelen worden gebruikt. Zo kan onnodig gebruik van biociden, antimicrobiële resistentie in de hand werken.

Gezien het risico van antimicrobiële resistentie voor de volksgezondheid, voegen we sinds 2013 geen dergelijke middelen meer toe aan onze oplossingen. Daarnaast promoten we actief geschikte reiniging en alternatieve oplossingen die minder afhankelijk zijn van chemicaliën. Enkel bij hoge urgentie zullen we ontsmettingsmiddelen aanbevelen

EMEA Splitter

Meer informatie

Tarkett zet zich in voor de ontwikkeling van innovatieve vloeroplossingen waarbij de mens centraal staat. Onze experts begeleiden u bij het kiezen van vloeren die infectiepreventie en -controle in ziekenhuizen uitstekend ondersteunen.