Zijn vinyl en linoleum hetzelfde?

Zijn vinyl en linoleum hetzelfde?

De termen vinyl en linoleum worden soms door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Beide soorten vloeren zijn veerkrachtig, duurzaam en geschikt voor installatie in bijna elke ruimte van uw project. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen vinyl en linoleum in productie, installatie en onderhoud. Lees meer over de verschillen in onderstaande artikel. 

EMEA Splitter

Verschillen in productie

Het eerste verschil tussen vinyl en linoleum zit in de productie. De vloeren zijn anders opgebouwd en bestaan uit verschillende materialen. Zo zijn vinyl vloeren opgebouwd uit verschillende lagen en bestaan ze grotendeels uit PVC. Ons linoleum daarentegen is gemaakt van een enkele laag natuurlijke materialen, voornamelijk lijnzaad. 

Verschillen in ontwerp

Ook in het ontwerp verschillen vinyl en linoleum van elkaar. Vinyl vloeren hebben een 'designlaag', waarop de dessins worden gedrukt. Deze laag zorgt voor bijna onbeperkte ontwerp- en kleuropties. Sommige vinylvloeren hebben een reliëf dat overeenkomt met de structuur van hout of natuursteen. Hierdoor zijn deze vinylvloeren bijna niet van echt te onderscheiden. 

Bij linoleum is het ontwerp ingebed in de materialen. Hierdoor is de omvang van ontwerp- en kleurmogelijkheden beperkter dan bij vinyl. Toch bieden we bij Tarkett nog steeds 113 kleuren en 7 verschillende designs. 

Linoleum vloer
Heterogeen vinyl vloer

Verschillen in installatie

Installatie is een ander belangrijk verschil tussen vinyl en linoleum. Vinylvloeren zijn gemakkelijker te installeren dan linoleumvloeren. Linoleum is namelijk minder soepel dan vinyl.  Vinyl kan, afhankelijk van het product dat je kiest, op meerdere manieren worden geïnstalleerd.  Wel vereisen beide type vloeren vaak een professionele installateur.

Verschillen in onderhoud

Linoleum vraagt doorgaans meer onderhoud dan vinyl, omdat het van nature minder bestand is tegen vocht en minder slijtvast is. Linoleum is gemaakt van natuurlijke materialen en is daarom veel gevoeliger voor beschadiging door water en schoonmaakproducten. Door deze kwetsbaarheid is linoleum minder geschikt voor installatie in vochtige ruimtes zoals badkamers. 

De meeste vinylvloeren kunnen daarentegen in elke kamer van uw project worden geïnstalleerd. Ze zijn beter bestand tegen vocht dan linoleum en kunnen met gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen worden gereinigd.

EMEA Splitter

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over onze vinylvloeren en linoleumvloeren? Wij helpen u graag verder. Onze vertegenwoordigers leggen hier graag meer over uit. Neem contact met ons op of bekijk alle producten via onderstaande buttons.