Zijn vinyl en linoleum hetzelfde?

Zijn vinyl en linoleum hetzelfde?

Zijn vinyl- linoleumvloeren hetzelfde?

De termen vinylvloeren en linoleumvloeren worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Beide soorten vloeren zijn veerkrachtig, duurzaam en geschikt voor installatie in bijna elke kamer in huis. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen in productie, installatie en onderhoud. Vinylvloeren zijn opgebouwd uit lagen en bestaan grotendeels uit PVC, terwijl linoleum is gemaakt van een enkele laag natuurlijke materialen, voornamelijk lijnzaad. Vinylvloeren hebben een 'designlaag', waarop de dessins worden gedrukt. Deze laag zorgt voor bijna onbeperkte ontwerp- en kleuropties. Sommige vinylvloeren hebben een reliëf dat overeenkomt met de structuur van hout of natuursteen. Hierdoor zijn deze vinylvloeren bijna niet van echt te onderscheiden. Bij linoleum is het ontwerp ingebed in de materialen. Hierdoor is de omvang van ontwerp- en kleurmogelijkheden beperkt.


Installatie en onderhoud is een ander belangrijk verschil. Vinylvloeren zijn gemakkelijker te installeren dan linoleumvloeren.  Linoleum is minder soepel dan vinyl, moet volledig verlijmd worden en vereist een professionele installateur. Vinyl is soepeler en daardoor makkelijker te installeren. Vinyl kan, afhankelijk van het product dat je kiest, op meerdere manieren worden geïnstalleerd. 

Linoleum vraagt wat meer onderhoud, omdat het minder bestand is tegen vocht en minder slijtvast is als vinyl. Linoleum is gemaakt van natuurlijke materialen en is daarom veel gevoeliger voor beschadiging door water en schoonmaakproducten. Vanwege de kwetsbaarheid voor vocht is linoleum minder geschikt voor installatie in vochtige ruimtes zoals badkamers. De meeste vinylvloeren kunnen daarentegen in elke kamer van het huis worden geïnstalleerd en met gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen worden gereinigd.