Going for Gold: een kijkje in de Cradle to Cradle® tapijttegelreis van Tarkett

Going for Gold: een kijkje in de Cradle to Cradle® tapijttegelreis van Tarkett

Het benutten van de Cradle to Cradle® eco-designfilosofie speelt een centrale rol in de inspanningen van Tarkett om over te schakelen naar een circulaire economie. Het ondersteunt onze inspanningen om afval uit te ontwerpen, onze materialen continu te optimaliseren en ervoor te zorgen dat onze producten veilig kunnen worden gerecycled, aan het einde van hun levensduur. Onze reis naar het behalen van de Cradle to Cradle® Gold-certificering voor Tarkett's EcoBase tapijttegels, illustreet precies hoe we onze Cradle to Cradle®-ambitie naar een hoger niveau tillen.

Ingrediënten van DESSO tapijttegels

Innoveren om de uitdaging op te lossen

Het belangrijkste obstakel voor het behalen van de Cradle to CradleTM-certificering voor Tarkett tapijttegels was de bitumenrug (veel gebruikt in de tapijttegelindustrie), waarin ingrediënten zitten die zijn afgeleid van ruwe olie en niet recyclebaar zijn. Om de cirkel van tapijttegels te sluiten, was het belangrijk om een alternatieve, gezondere en duurzamere rug te vinden. Na een aanzienlijke inspanning op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en een onwaarschijnlijke samenwerking om kalk uit drinkwater te recyclen, was onze EcoBase rug geboren. "EcoBase was een echte doorbraak in de productie van tapijttegels", zegt Sandy Bentmim, Projectmanager Duurzaamheid bij Tarkett. "Het is gemaakt met gezondere, recyclebare materialen en kan keer op keer worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies, waardoor natuurlijke hulpbronnen worden behouden."

AirMaster Atmos tapijttegels geïnstalleerd in een kantoor

Resultaten opleveren

EcoBase voldoet aan alle Cradle to Cradle® Gold criteria en met 100% positief gedefinieerde materialen heeft het het Platinum-niveau bereikt voor materiaalgezondheid. Het is ook volledig recyclebaar in onze speciaal gebouwde productielijn in Waalwijk. Ondertussen bespaart het recyclen van tapijttegels met EcoBase-rug minstens 20% CO2 per productcyclus in vergelijking met co-processing van EcoBase in de cementindustrie. Tegenwoordig heeft 62% van onze tapijttegel EcoBase als standaard, en dit percentage blijft groeien.

DESSO Carpet Recycling Centre in Waalwijk

Samenwerken om nieuwe hoogten te bereiken

Maar daar houdt het verhaal niet op. We hebben samengewerkt met Aquafil, fabrikant van regeneratieve garen, om een natuurlijke reeks pigmenten te ontwikkelen voor onze AirMaster-collectie, waarbij we in 2015 de Gold-certificering hebben behaald voor alle AirMaster-tegels met EcoBase rug. We blijven de selectie van beschikbare kleuren uitbreiden. Samen hebben we in 2019 de cirkel rond Tarkett tapijttegels volledig gesloten door baanbrekende technologie te ontwikkelen in onze productielocatie in Waalwijk om het garen en de rug te scheiden, met behoud van meer dan 95% garenzuiverheid. Deze toonaangevende innovatie markeerde de volgende fase in onze Cradle to Cradle-reis en een belangrijke stap voorwaarts in het maximaliseren van de waarde van materialen, terwijl we verspilling voorkomen en natuurlijke hulpbronnen helpen beschermen.

Bewuste keuzes. Voor mens en planeet.
Tarkett Human-Conscious DesignTM.

Meer duurzaamheidsartikelen

Recyclen van tapijttegels
Het sluiten van de cirkel voor tapijt, voor het eerst in Europa: Tarkett recyclet 100% van de tapijttegelmaterialen

Een Europese primeur: de cirkel sluiten voor tapijten: Tarkett recyclet 100% van de tapijttegelgrondstoffen

Upcycled kalkafval, kalkterugwinning
Samenwerken met partners om kalk te upcyclen tot de rug van een tapijttegel

Lees meer over hoe we samenwerken met partners om waardevolle grondstoffen uit gebruikte producten te halen, die we weer in onze toeleveringsketen kunnen brengen.