G&S maakt zich samen met Tarkett sterk om de afvalstromen in de industrie te reduceren

G&S maakt zich samen met Tarkett sterk om de afvalstromen in de industrie te reduceren

Hoe lang werken jullie al samen met Tarkett?

William Snoeren, Managing Director van G&S: “Onze samenwerking gaat al heel lang terug, vanaf het moment dat Tarkett actief werd op de Nederlandse markt.”

Is het duurzaamheidsbeleid van Tarkett een reden voor jullie om voor de producten van Tarkett te kiezen?

“Duurzaamheid speelt zeker een belangrijke rol voor ons. Tarkett heeft op dit gebied duidelijk een streepje voor, als je kijkt naar de totale markt van vloeraanbieders. Uiteraard gaat het uiteindelijk om het totaalplaatje, waarbij de kwaliteit van producten voor ons altijd doorslaggevend is. Andere zaken die voor ons meespelen zijn bijvoorbeeld de kwaliteit van de levering, het contact met de buitendienst medewerkers en de beschikbare collecties.”

Waarom zijn jullie ReStart partner geworden?

"We werken samen met partners in de branche om de afvalstromen in zijn totaliteit terug te dringen. Waar voorheen verbranding het enige alternatief was, gaan we nu toe naar het inzamelen van onder andere tapijt. Met de huidige technieken is het mogelijk om oude lijmresten op een goede manier te verwijderen, zodat de tapijten helemaal gerecycled kunnen worden.
In 2018 ben ik in Ljubljana naar de fabriek van Aquafil geweest, waar ik met eigen ogen heb gezien hoe afgedankte visnetten worden verwerkt tot grondstof voor nieuw tapijt. Daarnaast ben ik zelf actief in de BVP, de Branche Vereniging Projectinrichting, waar het terugdringen van de afvalstromen een belangrijk speerpunt is. Dit sluit dus naadloos aan bij het ReStart-programma van Tarkett.”

Wat doen jullie als bedrijf nog meer om de circulaire economie te stimuleren?

“Toen wij acht jaar geleden verhuisden naar ons huidige kantoorpand, hebben we een milieustraat gebouwd. In deze milieustraat staan containers van Tarkett waar wij het snijverlies van heterogeen en homogeen vinyl in verzamelen. Ook verzamelen we hier afval van andere aanbieders. Op dit moment werken we aan een groot project in Maastricht waar we ter plaatse het snijafval van Tarkett verzamelen en dit retourneren aan Tarkett.”

Hoe ziet voor jou een ideale circulaire toekomst eruit?

“Voor ons is het belangrijk dat alle vloeroplossingen in de toekomst gerecycled kunnen worden, ook als ze nog zijn voorzien van lijm- en egalisatieresten. Met loose lay producten werkt het al gemakkelijk. Zo kunnen we bijvoorbeeld tijdens renovaties de loose lay tegels oppakken, retour zenden én ze vervangen door nieuwe producten. Als alle vloeroplossingen worden ingezameld voor recycling en worden verwerkt tot nieuwe producten, dan is voor mij de cirkel rond.”

Afval bestaat niet langer, maar is een waardevolle grondstof waar nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Met uw hulp maken we door middel van ons ReStart®-programma de cirkel rond. Wilt u ook samen met ons bouwen aan de wereld van morgen?