Duurzaamheid is een basisvoorwaarde voor Iedema Projectstoffeerders

Duurzaamheid is een basisvoorwaarde voor Iedema Projectstoffeerders

Hoe lang werken jullie al samen met Tarkett?

Wybe Iedema, algemeen directeur Iedema Projectstoffeerders: “Onze historie met Tarkett gaat al lang terug. Zolang Iedema Projectstoffeerders bestaat werken wij al met Desso- en Tarkett-producten. Dat is nu 33 jaar.”

Is het duurzaamheidsbeleid van Tarkett een reden om voor de producten van Tarkett te kiezen?

“Het duurzaamheidsbeleid van Tarkett is inderdaad voor ons van groot belang. Wij willen onze klanten, de klanten van onze klanten en onze medewerkers een gezonde en veilige omgeving bieden; duurzaamheid speelt hier zeker een grote rol in. De afgelopen jaren is de vraag vanuit de markt naar duurzame producten enorm toegenomen. Duurzaam is niet meer een ‘nice to have’, het is echt een basisvoorwaarde geworden. Dit motiveert ons alleen maar extra om te werken met leveranciers die duurzame producten ontwikkelen.”

Waarom zijn jullie ReStart partner geworden?

“We zijn zelf al een aantal jaar bezig met het terugnemen van snijafval, restafval en producten die aan het einde van hun levensduur zijn en vervangen worden door nieuwe producten. Voor de verschillende afvalstromen maakten we gebruik van diverse afzetkanalen, waaronder de asfaltindustrie. Nu we ReStart partner zijn geworden van Tarkett retourneren we de producten direct naar de bron, waardoor we een goede stap zetten op circulair gebied. Voor ons dus een hele logische stap in ons eigen duurzaamheidsbeleid.”

Wat doen jullie als bedrijf om de circulaire economie te stimuleren?

“We zien voor onszelf een belangrijke taak weggelegd om onze klanten te adviseren om zo circulair mogelijk met hun projecten om te gaan. Zo raden we aan, als de situatie zich daarvoor leent, om gebruik te maken van losleg-producten, omdat er geen lijm hoeft te worden gebruikt en er dus ook geen lijmresten achterblijven na gebruik die verwijderd moeten worden tijdens het terugnameproces. Op het gebied van duurzaamheid streven wij ernaar onze transportbewegingen tot een minimum te beperken. Daarnaast hebben we trajecten lopen voor zonnepanelen, zodat we (deels) zelfvoorzienend zijn in het opwekken van energie.”

Hoe ziet voor jullie een ideale circulaire toekomst eruit?

“Wij streven naar een constructie waarbij onze klanten betalen voor het gebruik van producten, gedurende de hele levensduur. Er wordt een vierkante meterprijs bepaald voor een product, dat inclusief levering, installatie, onderhoud en terugname is. Je kunt het eigenlijk zien als een soort leasing. Naast dat je volledig circulair werkt, help je de klant door ze te ontzorgen. Een win-win situatie voor mens en milieu.”

Afval bestaat niet langer, maar is een waardevolle grondstof waar nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Met uw hulp maken we door middel van ons ReStart®-programma de cirkel rond. Wilt u ook samen met ons bouwen aan de wereld van morgen?