Borrenbergs en De Meeuw zetten samen met Tarkett een belangrijke stap richting de circulaire economie
Hoe lang werken jullie al samen met Tarkett?
Jeroen Blankers, directeur Borrenbergs Groep: “Ons bedrijf bestaat dit jaar 82 jaar. Ik denk dat we al zeker 40 jaar samenwerken met Tarkett.”
Is het duurzaamheidsbeleid van Tarkett een reden om voor de producten van Tarkett te kiezen?
“Voor ons is het zeker belangrijk dat Tarkett een duurzaam bedrijf is. Wij werken als organisatie ook zo duurzaam mogelijk, hierin vinden Tarkett en Borrenbergs Groep elkaar. Zo zorgen we ervoor dat al ons vervoer voldoet aan de Euro-norm en verzamelen we al verschillende jaren lang snijafval van vloerproducten. Daarnaast is ons hele pand uitgerust met ledverlichting. Voor ons betekent duurzaamheid ook dat we goed zorgen voor onze mensen. Zo hebben we veel opleidingsmogelijkheden voor (jongere) collega’s en zorgen we ervoor dat werknemers op een verantwoorde manier oud kunnen worden binnen het bedrijf.”
Waarom zijn jullie ReStart partner geworden?
“We hebben recent een groot project uitgevoerd voor onze klant De Meeuw, een organisatie die flexibel bouwt, zowel met een tijdelijk als permanent doel. De Meeuw haalt tijdelijke gebouwen terug, demonteert ze, en bouwt deze opnieuw of verkoopt de gebouwen. Hier blijkt al uit dat duurzaamheid en circulariteit belangrijke pijlers zijn voor De Meeuw. Zij werken dan ook graag met duurzame leveranciers. De match met Tarkett is erg goed. Voor het project met de Meeuw hebben we al het snijafval naar Tarkett retour gestuurd, volgens de richtlijnen van het ReStart partnerschap.”
Wat doen jullie als bedrijf om de circulaire economie te stimuleren?
“Op dit moment zijn we bezig met de aanbesteding van een gemeentehuis. Samen met de architect kijken we of we Cradle-to-Cradle® producten kunnen voorstellen voor deze klant. We zien een belangrijke taak voor onszelf weggelegd om onze klanten, maar ook onze collega’s bewust te maken van het belang van een circulaire economie. Op deze manier blijven de grondstoffen voor de toekomstige generaties beschikbaar.”
Paul Megens, Hoofd Inkoop bij De Meeuw: “We hebben Tarkett uitgedaagd om ons te helpen met ons vraagstuk om zo circulair mogelijk te opereren. De vloerbedekking die wordt geïnstalleerd in onze modulaire units moest tot nu toe gedemonteerd worden en werd als afval beschouwd. Voor ons is het noodzakelijk om de producten die retour komen op zo’n manier te verwerken dat we ze opnieuw kunnen gebruiken in een nieuwe modulaire unit die we bouwen. Dit geldt uiteraard ook voor vloerproducten. Nu wij deze producten retour kunnen sturen naar Tarkett, zorgen we ervoor dat we steeds minder restafval hebben, wat een goede stap is richting een circulaire economie.
Waar we ons nu eerst op gaan richten is het aanbieden en aanbrengen van demontabele vloerbedekking, hiermee bedoelen we het toepassen van vloerbedekking waarbij geen lijm- en egalineresten achterblijven. In plaats van vloerproducten terugsturen, kunnen we deze direct hergebruiken. We zien een belangrijke rol voor onszelf weggelegd om onze klanten tijdens het beslissingstraject te sturen om duurzamere keuzes te maken, zodat we hier later profijt van hebben.”
Hoe ziet voor jullie een ideale circulaire toekomst eruit?
Jeroen Blankers van Borrenbergs Groep: “Een 100% circulaire toekomst is een utopie, maar ik denk wel dat als we er met z’n allen aan werken en we hier prioriteit aan geven, we flinke stappen kunnen zetten. Mijn ideale circulaire toekomst houdt in dat alles wat we gebruiken, hergebruikt kan worden. Productontwikkelaars dienen hierbij in het ontwerp van producten rekening mee te houden. Alleen als we samenwerken kunnen we vooruitgang boeken.”
Paul Megens, Hoofd Inkoop bij De Meeuw: “We hebben al flinke stappen gezet, maar we zien ook nog voldoende kansen voor de toekomst. Zo willen we verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor ‘bio-based’ materiaal. Op dit moment zijn er nog beperkingen, met name op het gebied van wet- en regelgeving, waardoor we een pas op de plaats moeten maken. Daarnaast werken we hard aan de bewustwording onder onze klanten en leveranciers. We zijn ervan overtuigd dat we samen de sector naar een hoger plan kunnen brengen, zolang we maar samenwerken.”
Afval bestaat niet langer, maar is een waardevolle grondstof waar nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Met uw hulp maken we door middel van ons Restart®-programma de cirkel rond. Wilt u ook samen met ons bouwen aan de wereld van morgen?