De juiste vloer voor een goede akoestiek

De juiste vloer voor een goede akoestiek

Akoestisch geluid verwijst naar het geluid dat aanwezig is in de ruimte waarin we  ons bevinden. Hoewel er geen specifieke normen zijn, is er een algemene vereiste  dat slechte akoestiek vermeden moet worden in ruimtes waar meerdere mensen langere tijd verblijven. Lees hier hoe de juiste vloerkeuze hierbij kan helpen.

EMEA Splitter
Akoestisch vinyl in een basisschool

Wat is akoestiek?

Als we praten over de akoestiek binnen scholen, dan gaat het om het gedrag van geluid binnen bijvoorbeeld een klaslokaal, een kantoortuin of een kantine. In deze ruimtes wordt over het algemeen veel geluid geproduceerd. 

Deze geproduceerde geluiden weerkaatsen tegen de muren, maar ook tegen de vloeren. Om de weerkaatsing van geluid tegen te gaan zodat het rustiger en stiller is in de ruimte, kunt u een geluidsabsorberende vloer plaatsen.

Contactgeluid en luchtgeluid

Akoestiek bestaat uit de weerkaatsing van geluiden in een omgeving. Er zijn echter twee soorten geluid belangrijk binnen een interieur, namelijk contactgeluid en luchtgeluid.  

Contactgeluid is het geluid dat ontstaat doordat de bron van het geluid contact maakt met een ander object. Zo geeft de bron de trillingen rechtstreeks door aan het object. Voorbeelden van contactgeluid zijn het tikken van hakken op de vloer of de wasmachine die tegen de ondergrond beweegt. 

Luchtgeluid wordt veroorzaakt door bronnen die de lucht in beweging zetten. Denk aan stemgeluid of muziek. Deze bronnen genereren trillingen in de aanwezige lucht, in plaats van weerkaatsing via aanraking met andere objecten in de ruimte. 

Wat is nagalmtijd?

De tijd die nodig is voor het uitsterven van het geluid heet de nagalmtijd. Harde, gladde oppervlaktes zoals steen en houten vloeren hebben een lange nagalmtijd. Het geluid weerkaatst vele malen in de ruimte voordat het wordt geabsorbeerd. 

Het is moeilijk om een exacte berekening van de nagalmtijd van een vloer te maken. Toch levert een vloer met vinyl en een schuimrug in het algemeen een kortere nagalmtijd op dan een vloer zonder deze vloerbedekking. Tapijt levert in initiële opzet de beste isolatie voor contactgeluid. 

EMEA Splitter
SoundMaster backing

Vloerkeuze en akoestiek

De juiste vloerkeuze kan veel akoestische problemen oplossen. PVC- en linoleum vloeren met een geluidsisolerende rug zorgen vaak voor een goede demping van contactgeluid, waardoor er minder geluid door de kamer weerkaatst. De PVC-vloeren zijn beschikbaar in verschillende vormen. Kies bijvoorbeeld voor de Tapiflex collectie, deze heeft een akoestische backing. 

Houd er echter rekening mee dat bij PVC- en linoleum vloeren met een dikke geluidsabsorberende rug een groter risico bestaat op indrukschade. Ook wordt dit type vloer gekenmerkt door een hogere rolweerstand, wat lastig kan zijn in  bijvoorbeeld een ziekenhuisgang. 

Ook tapijt is een erg geschikt materiaal voor een geluiddempende vloer. Tapijt dempt contactgeluid en verkort de nagalmtijd. Hoe dikker het tapijt is, hoe beter de  geluidsisolatie. Ook is tapijt beschikbaar met extra akoestische backing. 
 

EMEA Splitter

Ontbrekende eisen en standaarden

De meetmethoden voor akoestisch geluid zijn in Nederland en de rest van Europa helaas nog niet voldoende ontwikkeld. Zo bestaan er nog geen specifieke normen of eisen met betrekking tot akoestiek. 

Ondanks het ontbreken van duidelijke eisen en standaarden, is een akoestische variant van een vloer in veel gevallen fijner in gebruik en daarom toch aan te raden.
 

EMEA Splitter

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de akoestiek van onze vloeren? Neem dan contact met ons op of bekijk onze akoestische vloeroplossingen via onderstaande buttons.