5 tips voor het vinden van een ideaal vloerkleed

5 tips voor het vinden van een ideaal vloerkleed

Een mooi vloerkleed voegt vaak nét dat beetje extra toe aan een ruimte. Omdat vloerkleden ervoor zorgen dat een ruimte gezelliger en huiselijker oogt, worden deze steeds vaker gebruikt voor werkomgevingen of projecten. Een vloerkleed kan belangrijk zijn voor de hoeveelheid kleur, sfeer en uitstraling van een ruimte, maar ook voor meer praktischere zaken zoals geluidsdemping en de binnenluchtkwaliteit. In omgevingen waar een harde vloer, zoals PVC, de meest praktische oplossing is, kan een vloerkleed daarom een goede oplossing zijn. In dit artikel geven we u 5 tips om het perfecte vloerkleed voor uw project te vinden.

1. De juiste functie

Wanneer er veel met de meubels geschoven gaat worden, dan is bijvoorbeeld een hoogpolig vloerkleed geen praktische keuze. Wilt u met de vloerkleden meer gebruik maken van zoning, zodat de ruimte in verschillende delen is opgedeeld? Of is het meer de bedoeling dat het vloerkleed de ruimte één maakt?

Tip: wanneer er gekozen is voor bijvoorbeeld alle poten op het vloerkleed, zet dan van alle meubels alle poten op het vloerkleed. Dit geldt ook voor de keuze om óf bij alle meubels de helft van de poten op het vloerkleed te zetten of geen enkele poot op het vloerkleed. Hierdoor oogt de ruimte meer geordend.

2. Het juiste materiaal

Het is van essentieel belang om na te denken over het materiaal van het vloerkleed. Een ruimte met veel verkeer vraagt doorgaans om een slijtvast, meer onderhoudsvriendelijk materiaal. In dat geval kan er het beste gekozen worden voor een vloerkleed met lussenpool, die doordat ze net iets slijtvaster zijn, eenvoudiger schoon te houden zijn en erg gebruiksvriendelijk zijn.

Dan kan er ook nog gekeken worden naar hoogpolig of laagpolig vloerkleed, egale kleur of gestreept/gemêleerd/etc. Een hoogpolig vloerkleed past goed bij een interieur met een strakke uitstraling, omdat de lossere polen (i.e., garens) ook een lossere uitstraling hebben en in contrast staat met de rest van het interieur. Wanneer u toch voor de minimalistische uitstraling wilt gaan, zijn er ook nog genoeg opties in de laagpolige vloerkleed sectie. Ook hier kan gekozen worden uit een breed scala aan structuren, kleuren en diktes.

Tip: kies in gebieden met veel verkeer voor een gemêleerd laagpolig tapijt, dit is minder besmettelijk en eenvoudiger in onderhoud dan egaal gekleurd tapijt.

3. De juiste maat

Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen voor de ruimte. Zo kan een te groot vloerkleed ervoor zorgen dat uw ruimte klein lijkt. Een groot vloerkleed is meestal geschikt voor grote ruimtes waar de meubels los in de ruimte staan.

Tip: maak gebruik van zoning, en plaats alle meubels (in die zone) met de poten op het vloerkleed. Dit zorgt optisch voor een afgebakende ruimte in een grotere ruimte.

Een te klein vloerkleed kan wegvallen in de ruimte of ervoor zorgen dat de ruimte kleiner lijkt, net als een te breed kleed in een smalle kamer. Wanneer de ruimte waarin gewerkt wordt wat kleiner is, kan er beter gekozen worden voor een kleiner vloerkleed dat voor de meubels ligt. Plaats dan het vloerkleed tegen de poten van de meubels aan.

Tip: houd rekening met afstanden en openingen, een vloerkleed dat te dicht bij een naar binnen openslaande deur ligt kan de ingang blokkeren.

4. De juiste vorm

Dan kan er ook nog gekozen worden uit verschillende vormen vloerkleden. Doorgaans is de keus te maken uit vierkant, rechthoekig of rond. Vierkante of rechthoekige vloerkleden zijn het meest verkrijgbaar, en dat is met een reden. Een rechthoekig of vierkant vloerkleed past in vrijwel elke ruimte.

Wilt u een iets specialere vorm vloerkleed, kan kunt u ook voor een rond vloerkleed gaan. Ronde vloerkleden passen goed in ruimtes waar al veel rechte lijnen en rechthoeken te vinden zijn. Deze tegenstelling doorbreekt dan de rechte trend in de kamer en maakt de ruimte speelser, net als het gebruik van complementaire kleuren.

rond vloerkleed

Mogelijkheden voor afwerking

Blind banderen

Voor een perfecte finish kunnen de vloerkleden worden afgewerkt met bijpassende katoenen blinde bandering.

Linnen banderen

Om een luxueuser effect te krijgen, kunnen de vloerkleden worden afgewerkt met een 5 cm brede linnen gekleurde bandering voor een naadloze randafwerking

Festoneren

De meest traditionele afwerkingsmethode is festoneren, waarbij de kleur van het vloerkleed past bij de kleur van de rand. Alle vloerkleden zijn standaard voorzien van een bijpassende garenrand.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over onze vloerkleden?

Neem contact op met uw Tarkett contactpersoon of bel naar het algemene nummer: 0416 684 100

Toch liever via email?

Mail voor meer informatie naar: project.nl@tarkett.com of neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen