Tarkett heeft het hoogste aantal Cradle to Cradle-certificeringen in meerdere productcategorieën, met maar liefst 31 Cradle to Cradle-certificeringen. Meer dan 2.700 ingrediënten zijn geëvalueerd volgens de criteria van Cradle to Cradle.

CRADLE TO CRADLE CERTIFICERINGEN

Sinds 2009 werkt de Tarkett Group aan een ambitieuze duurzaamheidsstrategie die gunstig is voor het milieu en waarbij het ontwerpen van producten die bijdragen aan het welzijn van mensen essentieel is. De Cradle to Cradle®-certificering is gebaseerd op 5 criteria:

  • Gezonde materialen
  • Hergebruik van materialen
  • Hernieuwbare Energie
  • Waterbeheer
  • Sociale rechtvaardigheid en bedrijfsethiek

 

Tarkett is een pionier in duurzaam ontwerpen

Voor dit concept, geïnspireerd door de continue cyclus van de natuur, moeten bedrijven materialen gebruiken en producten zo ontwerpen dat ze goed zijn voor het milieu en de menselijke gezondheid. In brede termen betekent dit dat Tarkett positief gedefinieerde materialen moet gebruiken, zodat de producten kunnen worden geretourneerd en de materialen kunnen worden gerecycled voor nieuwe hoogwaardige producten. Dit kan op twee manieren: technisch of biologisch. In het eerste geval worden de materialen teruggevoerd in het productieproces om nieuwe producten te vervaardigen; in het tweede geval kunnen ze als voedingsstof terug in de aarde worden gestopt.

Cradle to Cradle® helpt Tarkett bij de voortdurende optimalisatie van producten. Het certificeringssysteem maakt het mogelijk de verbeterpunten te identificeren.

Tarkett is een pionier in duurzaam ontwerpen en heeft nu diverse producten die een bronzen, zilveren, of zelfs gouden Cradle to Cradle®-certificering hebben. Tarkett beschikt in bijna elke productcategorie over gecertificeerde producten. Van heterogene slijtvaste vloeren tot houten vloeren, inclusief linoleum, tapijt en homogene vloeren. Zelfs niet-gecertificeerde producten worden volgens de Cradle to Cradle®-methode beoordeeld op het gebied van materiaal, milieu en menselijke gezondheid.

HOUT: ZILVEREN CRADLE TO CRADLE®-CERTIFICERING

Tarkett is bekroond met de zilveren Cradle to Cradle®-certificering voor de meerlaagse parketvloeroplossingen Epoque, Tango, Salsa, Rumba en Professional, geproduceerd in Zweden en Polen. Tarkett is de eerste producent van houten vloeren in Europa met een Cradle to Cradle®-certificering.

De Cradle to Cradle®-certificering evalueert criteria zoals materiaal, hergebruik van materiaal en milieuvriendelijke productie met betrekking tot energieopwekking en verantwoord gebruik van water. Wat betreft de energie- en watercriteria zijn de prestaties van Tarkett bekroond met de gouden certificering.

LINOLEUM: BRONZEN, ZILVEREN EN GOUDEN CRADLE TO CRADLE®-CERTIFICERING

Dankzij de duurzame aanpak ontving het linoleum van Tarkett als eerste ter wereld een Cradle to Cradle®-certificering. Gemaakt van natuurlijke materialen zoals lijnolie, dennenhars, jute, hout en kurk is linoleum het ultieme natuurlijke en duurzame product en 100% recyclebaar. De compacte linoleumcollectie kreeg in 2011 een zilveren Cradle to Cradle®-certificering en heeft die certificering tot op de dag van vandaag weten te behouden. Dat betekent dat alle ingrediënten die worden gebruikt voor de productie van linoleumvloeren zijn geïdentificeerd en positief zijn beoordeeld.

Om deze certificering te behalen moest het productieproces aan diverse vereisten voldoen. Het energie- en watergebruik moest worden geclassificeerd en er kwamen maatregelen om te voldoen aan de door Cradle to Cradle® voorgeschreven richtlijnen voor waterbeheer. Voor Narni in Italië, de locatie waar linoleum wordt geproduceerd, is een closed-loopsysteem opgezet om het tijdens het koelproces benodigde water te hergebruiken. Er is een toezegging gedaan om het aandeel in duurzame energie te verhogen. Bovendien werden de CO2-emissies gecompenseerd. Dankzij Tarketts focus op duurzaamheid en eco-design, bestaan de linoleumvloercollecties nu ook uit Cradle to Cradle® brons gecertificeerde akoestische producten. De collectie Veneto Essenza 100% linen en de nieuwe Originale Essenza-collectie hebben zelfs een gouden certificering.

De nieuwste innovatie in de het linoleumassortiment is de LinoWall, de eerste en enige goedgekeurde wandbekleding van linoleum met een zilveren Cradle to Cradle®-certificering.

Bekijk onze Linoleum collecties

iQ ONE: GOUDEN CRADLE TO CRADLE®-CERTIFICERING

iQ One is een nieuwe generatie homogene vloeren zonder PVC en heeft de perfecte balans tussen esthetiek, flexibiliteit en stevigheid. iQ One profiteert van een unieke formule van homogene thermoplastische vloeren zonder PVC of weekmakers. De vloer biedt dezelfde unieke voordelen waar iQ al tientallen jaren om bekend staat. De vloer is ideaal voor gebieden met veel verkeer met specifieke vereisten, zoals openbare ruimten, het onderwijs of de gezondheidszorg. De uitstekende flexibiliteit zorgt voor eenvoudig leggen en afwerken van de vloer. Dit is de eerste Cradle to Cradle® homogene vloer met gouden certificering, wat de pioniersrol van Tarkett op het gebied van duurzaamheid bevestigt.

Bekijk onze iQ One collectie

Gerelateerd artikel

Onze duurzaamheidsstrategie

ONZE DUURZAAMHEIDSSTRATEGIE

Tarketts duurzaamheidsstrategie voor 2020 is gebaseerd op vier pijlers, die aansluiten op de Cradle to Cradle®-principes: goede materialen, bronnenbeheer, mensvriendelijke ruimten en recyclen.

LEES MEER