Highlights duurzaamheid

Highlights duurzaamheid

Duurzaamheid is een wezenlijk onderdeel van hoe we denken en hoe we werken. Hoe we partnerschappen aangaan en zaken doen. Onze duurzaamheidsstrategie is terug te vinden in alle activiteiten van Tarkett. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe Tarkett bij elke stap van de productcyclus op een positieve wijze helpt om de kwaliteit van leven en onze planeet te verbeteren.

Cradle to Cradle®-community

Tarkett implementeert de Cradle to Cradle® -principes voor alle activiteiten, producten en fabrieken wereldwijd. Het doel van Tarkett is om vandaag de dag producten te ontwerpen die morgen zijn te recyclen of te hergebruiken. Het eerste Cradle to Cradle® -principe (afval = voedsel) wordt toegepast om gezonde en veilige materialen te selecteren die voortdurend geschikt zijn om te recyclen.

Transparantie

Tarkett is volledig transparant over de chemische samenstelling van producten. Tijdens de gehele levenscyclus van het product en over de impact ervan op de menselijke gezondheid en het algemene ecosysteem. Zo kunnen onze klanten goed geïnformeerd een aankoopbeslissing maken. In Noord-Amerika heeft Tarkett het Material Health Statement (MHS) geïntroduceerd. Dit is een verklaring van productingrediënten en materiaalbeoordelingen die door een externe partij wordt geverifieerd.

Tarkett op de Biënnale van Venetië

Het grootste architectuurevenement ter wereld, de 15e internationale biënnale in Venetië in 2016, richtte zich op het verbeteren van de kwaliteit van bebouwde omgeving, duurzaamheid en de kwaliteit van leven van mensen. Tarkett presenteerde zijn op duurzame bronnen gebaseerde linoleumproducten (lijnzaadolie, jute en kurk) gemaakt in Narni, Italië. Tarkett besprak hoe architecten kunnen samenwerken om een echt circulaire economie te creëren op basis van de Cradle to Cradle® -principes.

Meer en meer Green Tours om duurzaamheid te promoten

Na Narni en Clervaux ontving ook het team in Ronneby, Zweden Scandinavische teams voor een derde Green Tour op een Tarkett productielocatie. De rondleiding besteedde aandacht aan de transportinitiatieven die de CO2-footprint van Tarkett verlaagt. Verder werd aandacht besteed aan de unieke productieopstelling die het materiaalgebruik optimaliseert, het energieverbruik vermindert en gerecycled materiaal rechtstreeks op de productielijn integreert.

Partnerschap voor recycling

Tarkett werkt in Frankrijk en Duitsland samen met Veolia, een Franse onderneming die toonaangevend is op het gebied van recycling, om het ReStart®-programma voor het hergebruik en de inzameling van vloeren te versnellen. Veolia verzamelt en sorteert weggegooide duurzame restmaterialen van vloeren, afkomstig van klanten van Tarkett in de bouwsector. De ingezamelde en gesorteerde vloer wordt gerecycled op de productielocaties van Tarkett.

Dit partnerschap heeft voor ogen het aantal inzamelcentra in Frankrijk te verdubbelen en door te groeien naar andere regio's. Vergelijkbare partnerschappen met andere lokale bedrijven zijn er ook in het Verenigd Koninkrijk, België en Scandinavië. Bovendien wordt verder onderzoek gedaan in samenwerking met andere industriële en onderzoekspartners.

Tarkett Charity-programma

Met Tarkett Cares kunnen medewerkers zowel op het werk als in hun omgeving het beste van zichzelf laten zien. Een van de hoogtepunten van de projecten in 2016 was bijvoorbeeld dat enkele inkoopteams van het hoofdkantoor in Parijs hun professionele expertise deelden met twee goede doelen. Baçka Palanka organiseerde het jaarlijkse ecologische theaterfestival voor jongeren en Tarkett organiseerde educatieve workshops voor kinderen uit de omgeving.

In het kader van de Jaarlijkse Conventie 2017 van Tarkett France hebben 170 medewerkers zich ingezet voor 'Les Restaurants du Cœur', een erkende organisatie die probeert armoede te bestrijden en vrijwillige hulp aan armen biedt.